Ναυτιλία

Θρίλερ με επίθεση πειρατών σε ελληνόκτητο τάνκερ στο Τόγκο – Απήχθη ένας Έλληνας

  • NewsRoom

Το τάνκερ «Elka Aristotle»


Πειρατές επιτέθηκαν σε ελληνικό τάνκερ ανοιχτά των ακτών του Τόγκο και πήραν ομήρους τέσσερα μέλη του πληρώματος, όπως ανέφερε το Ναυτικό της χώρας της δυτικής Αφρικής.

«Τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου, περίπου στις 03:00, το τάνκερ «Elka Aristotle» δέχτηκε επίθεση περίπου 18 χιλιόμετρα από το λιμάνι Λόμε από ενόπλους», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Από τα τέσσερα μέλη του πληρώματος του τάνκερ που απήχθησαν, δύο είναι από τις Φιλιππίνες, ένας είναι Έλληνας και ένας Γεωργιανός, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ναυτικού.

Κατά την επίθεση, πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε μέλος της ασφάλειας του πλοίου.

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, το πλοίο είναι πετρελαιοφόρο 94.143 DWT.

Ανήκει δε στην  εταιρεία European Product Carriers, η οποία δραστηριοποιείται υπό την ομπρέλα της European Navigation και ανήκει στον εφοπλιστή Σπύρο Καρνέση.

Σε ανακοίνωσή της, η πλοιοκτήτρια εταιρεία επιβεβαιώνει την επίθεση και σημειώνει ότι «η ασφάλεια του πληρώματός μας είναι ύψιστης σημασίας για εμάς και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε την έγκαιρη και ασφαλή απελευθέρωσή τους».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής:

Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, το υπό Ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο “Έλκα Αριστοτέλης” νηολογίου Πειραιά 11217, το οποίο βρίσκονταν ελλιμενισμένο στο αγκυροβόλιο Lome Togo, στο Τόγκο της Δυτ. Αφρικής, δέχθηκε ένοπλη επίθεση με συνέπεια την απαγωγή τεσσάρων, εκ των 24 μελών του πληρώματος του.

Ο ένας είναι Έλληνας υπήκοος, οι δύο υπήκοοι Φιλιππίνων και ένας υπήκοος Γεωργίας.

Αμέσως μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος ενημέρωσε τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών.

Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης ο οποίος και έδωσε εντολή στις αρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΝΑΝΠ να παρακολουθούν στενά το θέμα σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και την διαχειρίστρια εταιρία.


ΣΧΟΛΙΑ