Κοινωνία

Ελεύθερος ο 20χρονος Έλληνας ναυτικός που απήχθη από πειρατές στο Τόγκο

  • NewsRoom

Ο 20χρονος Έλληνας ναυτικός που απήχθη από το τάνκερ Elka Aristotle


Ελεύθερος φέρεται να είναι ο Έλληνας ναυτικός που απήχθη από πειρατές σε ελληνόκτητο πετρελαιοφόρο στις 4 Νοεμβρίου.

Πρόκειται για έναν 20χρονο Έλληνα φοιτητή, δόκιμο μηχανικό, που απήχθη με τρία ακόμη μέλη του πληρώματος στις 4 Νοεμβρίου από πλοίο συμφερόντων ελληνικής εταιρείας, από πειρατές στην περιοχή του Τόγκο, 66 ναυτικά μίλια νότια του πετρελαϊκού τερματικού σταθμού, ανοικτά της νήσου Μπόνι.

Επί σχεδόν 40 ημέρες, δεν υπήρχε κανένα νέο ή σημάδι ζωής του νεαρού και η οικογένειά του ανησυχούσε πολύ για την κατάσταση της υγείας του, μιας και αντιμετώπιζε χρόνιο πρόβλημα.

Η εταιρία που διαχειρίζεται το πλοίο, με ανακοίνωσή της, έκανε γνωστό ότι οι τρεις από τους τέσσερις ομήρους που είχαν απηχθεί, αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ ο τέταρτος έχασε τη ζωή του. Τα αίτια του θανάτου του δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά, ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν ότι πέθανε από ασθένεια και όχι από τους πειρατές.

Για τους υπόλοιπους τρεις -που είναι καλά στην υγεία τους- έχουν αρχίσει οι διαδικασίες για την επιστροφή τους στις πατρίδες τους. Ο ένας είναι ο 20χρονος Έλληνας, ενώ οι άλλοι δύο είναι από τη Γεωργία και τις Φιλιππίνες.

Η ανακοίνωση της εταιρίας αναφέρει τα εξής:

«Η European Products Carriers Ltd., διαχειρίστρια εταιρία του πετρελαιοφόρου «Elka Aristotle», που δέχθηκε επίθεση από πειρατές Τόγκο, στις 4 Νοεμβρίου, κατά την οποία τέσσερα μέλη του πληρώματος απήχθησαν, αναφέρει ότι τρεις εξ αυτών είναι πλέον ελεύθεροι.

Είναι ασφαλείς και καλά, είχαν ιατρικούς ελέγχους και επί του παρόντος ενημερώνονται από τις τοπικές αρχές, πριν επιστρέψουν στην πατρίδα τους στις Φιλιππίνες, την Ελλάδα και τη Γεωργία αντίστοιχα. Οι οικογένειές τους ενημερώνονται για την κατάστασή τους.

Ωστόσο, με μεγάλη θλίψη πρέπει να ανακοινώσουμε ότι το τέταρτο μέλος του πληρώματος, ένας υπήκοος Φιλιππίνων, που απήχθη και κρατήθηκε όμηρος, πέθανε», τονίζει η ανακοίνωση.

«Μια ολοκληρωμένη έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για τις συνθήκες του θανάτου του, αλλά όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι απεβίωσε από ασθένεια και όχι από κάποιον χειρισμό των πειρατών», εξηγεί περαιτέρω το ίδιο κείμενο.

Τέλος, η εταιρία ζητά από όλους τον σεβασμό σε όλες τις οικογένειες που εμπλέκονται στην υπόθεση.


ΣΧΟΛΙΑ