• Ναυτιλία

    Πέτρος Παππάς: Ο ευφυής Κωνσταντινουπολίτης εφοπλιστής, ο Σοπενχάουερ και o νέος ναυτιλιακός κολοσσός

    Πέτρος Παππάς


    O εφοπλιστής Πέτρος Παππάς, ο οποίος κατάφερε να υλοποιήσει ένα από τα μεγαλύτερα deal των τελευταίων ετών στο χώρο της ναυτιλίας, ήταν στα νιάτα του δεινός σκοπευτής. Αγαπούσε από παιδί της σκοποβολή ενώ συμμετείχε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας, το 1980, στο αγώνισμα του «σκητ».

    Ενδεχομένως αυτή η νεανική του ενασχόληση με τη σκοποβολή να οδηγεί τη ζωή του και την πορεία του στο χώρο της ναυτιλίας.

    Ισως δε για τον Πέτρο Παππά, τον ευφυή Κωνσταντινουπολίτη, που λατρεύει την ΑΕΚ, να ισχύει αυτό που έγραψε κάποτε ο Γερμανός φιλόσοφος Άρθουρ Σοπενχάουερ:

    «Το ταλέντο πετυχαίνει έναν στόχο που κανένας άλλος δεν μπορεί να πετύχει.

    Η ιδιοφυΐα πετυχαίνει έναν στόχο που κανένας άλλος δεν μπορεί να δει».

    Το ταλέντο του Παππά στη σκοποβολή τον βοηθούσε άλλοτε να πετυχαίνει τους στόχους με το όπλο του.

    Είναι σίγουρο, όμως, ότι χρειάζεται μεγάλη εξυπνάδα, τεράστιες διαπραγματευτικές ικανότητες και όλα εκείνα τα skills που χαρακτηρίζουν έναν διεθνή «παίκτη», προκειμένου να φτάσει να ηγείται ενός στόλου με 169 πλοία.

    Ενός στόλου που καθιστά την Star Bulk ηγέτιδα δύναμη παγκοσμίως στον κλάδο ξηρού φορτίου.

    Η συγχώνευση για την οποία έδωσαν το πράσινο φως οι μέτοχοι της Eagle Bulk δημιουργεί έναν κολοσσό των θαλασσών αξίας 2,1 δις δολαρίων.

    Προσέξτε νούμερα: Ο στόλος των 115 πλοίων της Star Βulk περιλαμβάνει 17 newcastlemaxes, 17 capesize, δύο mini-capesizes, επτά post-panamaxes, 44 kamsarmaxes, δύο panamaxes, 18 ultramaxes και οκτώ supramaxes.

    Σε αυτά προστίθεται ο στόλος της Eagle που αποτελείται εξ ολοκλήρου από φορτηγά πλοία μεσαίου μεγέθους, και συγκεκριμένα, 52 ultramaxes και supramaxes.

    Και αυτή είναι μόνον η αρχή καθώς σύμφωνα με την Clarksons Securities η νέα εταιρεία που δημιουργείται μετά τη συγχώνευση, θα αποτελεί μία ελκυστική επενδυτική επιλογή μεγαλύτερης κλίμακας, μέσω των 169 πλοίων που θα διαθέτει. Παράλληλα, η χρηματιστηριακή ρευστότητα της θα αυξηθεί, προσελκύοντας δυνητικά μεγαλύτερους επενδυτές.

    Ιδανική εξέλιξη για τον Πέτρο Παππά, τον επικεφαλής αυτής της συμφωνίας που αλλάζει τα δεδομένα στο χώρο της ναυτιλίας.

    Η Πόλη που τον σημάδεψε

    Ένα παλιό απόφθεγμα λέει: Εάν κάποιος είχε να ρίξει μόνο μια ματιά στον κόσμο, θα έπρεπε να αντικρίσει την Κωνσταντινούπολη.

    Ο Πέτρος Παππάς, γεννημένος το 1953 στην Πόλη, δύο χρόνια προτού συμβούν τα συγκλονιστικά γεγονότα των Σεπτεμβριανών, και το πογκρόμ κατά των Ελλήνων, είδε τον κόσμο από μικρός μέσα από τα μάτια ενός παιδιού που μεγάλωσε στο σταυροδρόμι δύο ηπείρων, στην πόλη των αισθήσεων και των διαφορετικών πολιτισμών.

    Αφοσιωμένος στον αθλητισμό από μικρός, αγάπησε τη σκοποβολή και την τίμησε φτάνοντας μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Λίγα χρόνια μετά το «ελληνικό δαιμόνιο» και το κοφτερό μυαλό του τον οδηγούν στις θάλασσες. Αφού πρώτα σπουδάζει στις ΗΠΑ οικονομικά, κάνει μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, B.A. στα Οικονομικά και το MBA του από το Πανεπιστήμιο του Michigan, Ann Arbor.

    Δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από την οικογενειακή παράδοση του εφοπλιστή πατέρα του, Αλέκου Παππά, ο οποίος ήταν επίσης ικανότατος στη σκοποβολή και στο βόλεϊ και υπήρξε σφαιροβόλος στον Εθνικό Γυμναστικό Σύλλογο, με ατομικό ρεκόρ τα 13 μέτρα περίπου. Ο θείος του Γιάννης, χρηματιστής στην Ελβετία, ήταν και αυτός αθλητής του ακοντισμού.

     

    Γιώργος Οικονόμου και Πέτρος Παππάς, φίλοι από παλιά

     

    Μαζί με τον παιδικό του φίλο, εφοπλιστή Γιώργο Οικονόμου, ξεκινούν στις αρχές της δεκαετίας του ’80 το ταξίδι τους στη ναυτιλία.

    Ο Πέτρος Παππάς, με αρχικό κεφάλαιο 700.000 δολαρίων, πήρε και ένα δάνειο από τον πατέρα του, ο Γιώργος Οικονόμου πούλησε ένα σπίτι στη Νέα Υόρκη για 396.000 δολάρια, τους ενίσχυσαν οικονομικά και κάποιοι φίλοι και αγοράσαν το πρώτο τους καράβι.

    Σε ηλικία μόλις 31 ετών, ίδρυσε τη ναυτιλιακή εταιρεία OceanBulk μαζί με τον πατέρα του Αλέκο Παππά, την αδερφή του Σοφία Γεράρδη και τον θείο του Γιάννη Παππά που ήταν τραπεζίτης στην Ελβετία.

    Το σύνθημα της εταιρείας: «Δώσε μου ένα πλοίο και θα κινήσω τη γη» μια παράφραση της ρήσης του Αρχιμήδη «δώσε μου μέρος να σταθώ και θα κινήσω τη γη», είναι αυτό που τον ακολουθεί πάντα.

    Ο ικανότατος εφοπλιστής, με μια σειρά από επιτυχημένα deals την τελευταία 10ετία, έχει καταφέρει να γίνει από τους ισχυρότερους παίκτες στο χώρο της ναυτιλίας.

    Οι μεγάλες κινήσεις

    Η αρχή έγινε το 2014, όταν η εισηγμένη στο Nasdaq, Star Bulk συγχωνεύτηκε με την ιδιωτική εταιρεία του κ. Παππά Oceanbulk, δημιουργώντας ένα ισχυρό σχήμα με αξία 1 δισ. δολάρια και στόλο 69 πλοία, τα 32 στο νερό και τα 37 υπό κατασκευή.

    Στην νέα εταιρεία, ο μεγαλύτερος ιδιώτης επενδυτής ήταν η Oaktree Capital Management με ποσοστό 61,3%, ενώ ο Πέτρος Παππάς είχε το 12,5%.

    Δύο μήνες μετά ακολούθησε νέα συμφωνία του εφοπλιστή, που αφορούσε στην εξαγορά 34 πλοίων της επίσης εισηγμένης Excel Maritime, της εταιρίας που ίδρυσε ο Γαβριήλ Παναγιωτίδης και από την οποία είχε τότε αποχωρήσει.

    To τίμημα της συμφωνίας ύψους 635 εκατ. δολαρίων, περιλάμβανε μετρητά και μετοχές, με την Excel να αποκτά το 26,4% των μετοχών της Star Bulk.

    O συνολικός στόλος της εταιρείας το Πέτρου Παππά εκτινάχθηκε στα 103 πλοία, συνολικής μεταφορικής ικανότητας  περίπου 11.850.000 τόνων.

    Ακολούθησαν άλλες, μικρότερες συμφωνίες, που ενίσχυσαν περαιτέρω την δυναμική της.

    To 2018 η Star Bulk εξαγόρασε 16 φορτηγά πλοία εταιρειών που συνδέονταν με τις Augustea Atlantica SpA και York Capital Management, μέσω μίας συναλλαγής που περιλάμβανε μετρητά και μετοχές της ναυτιλιακής, που αντιστοιχούσαν περίπου στο 14,1% του μετοχικού της κεφαλαίου.

    Τον Αύγουστο του ίδιου έτους συμφώνησε με τη γερμανική E.R. Capital Holding GmbH & Cie. KG για την απόκτηση τριών φορτηγών πλοίων εντός του 2018 και την option εξαγοράς τεσσάρων επιπλέον πλοίων το 2019 -τελικά αγόρασε τα τρία. Για την αποπληρωμή των τριών πρώτων πλοίων η συμφωνία περιλάμβανε 41,7 εκατ. δολάρια σε μετρητά και έκδοση 1,34 εκατ. κοινών μετοχών της Star Bulk.

    To 2019 o δραστήριος εφοπλιστής τάραξε και πάλι τα νερά του κλάδου ξηρού φορτίου, καθώς η εταιρεία του απέκτησε 11 φορτηγά πλοία του στόλου της ναυτιλιακής Delhpin Shipping, του πλοιοκτήτη Σοφοκλή Ζούλα.

    Η συγκεκριμένη συναλλαγή ήταν ύψους 139,5 εκατ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 80 εκατ. δολάρια μετρητά και τα υπόλοιπα με τη διάθεση 4,503 εκατ. κοινών μετοχών της Star Bulk.

    Το επόμενο χτύπημα ήρθε τον Φεβρουάριο του 2021. Προχώρησε στην απόκτηση ακόμα επτά σύγχρονων πλοίων από την Scorpio Bulkers, τα οποία πήρε με την μέθοδο του leasing, με τις υποχρεώσεις των πλοίων να ανέρχονται στα 102,3 εκατ. δολάρια.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι παράλληλα με το σχέδιο συγχώνευσης με την Eagle ο Πέτρος Παππάς της Star Bulk Carriers ναυπηγεί εννέα πλοία aframax και kamsarmax, από τα οποία τα τέσσερα θα τα παραλάβει μέσα στο τρέχον έτος, δύο το 2025 και άλλα τρία το 2026. Τα πλοία τα ναυπηγεί στο Qingdao και Tsuneishi.

    Επίσης υλοποιεί πρόγραμμα ανανέωσης του στόλου, με πωλήσεις των παλαιότερων πλοίων και νέες παραγγελίες.

    Σε αυτό το πλαίσιο έχει συμφωνήσει να πουλήσει πέντε πλοία τους τελευταίους τρεις μήνες και αναμένεται να εισπράξει συνολικά 112 εκατομμύρια δολάρια. Συμπεριλαμβανομένου του capesize Big Bang, ηλικίας 17 ετών που πουλήθηκε τελευταίο, έναντι 20 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Οι διακρίσεις πολλές και σημαντικές. Ο Πέτρος Παππάς το 2022 βρέθηκε στην 29η από την 32η θέση το 2021 στη λίστα της Lloyd’s List «One Hundred People» , με τις πιο επιδραστικές προσωπικότητες της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας.

    Βρίσκεται σταθερά στις κορυφαίες θέσεις του πίνακα με τα 100 πιο ισχυρά ονόματα της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας σύμφωνα με τη Lloyd’s List.

    Το 2014 βραβεύτηκε από την Lloyd’s List ως «Ελληνική Ναυτιλιακή Προσωπικότητα της Χρονιάς».

    Το 2013, ο Πέτρος Παππάς βραβεύτηκε ως Ναυτιλιακός Newsmaker της Χρονιάς

    Η αγάπη για την ΑΕΚ

    Φανατικός οπαδός της ΑΕΚ, συμμετείχε ενεργά για αρκετά χρόνια στο διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΕ ΑΕΚ και είναι ιδρυτικό μέλος της ”Δικέφαλος 1924 Α.Ε.

    Το 2004 ασχολήθηκε ενεργά με την ΠΑΕ ΑΕΚ, κατέχοντας το 5,32% των μετοχών της, ενώ το Ιούνιο του 2011 αποχώρησε, αλλά η αγάπη του για την ομάδα παραμένει μέχρι σήμερα και την ενισχύει με διάφορους τρόπους.

    Τον περασμένο Οκτώβριο η ΠΑΕ ΑΕΚ έκανε αναφορά στον Πέτρο Παππά, αλλά και στον πατέρα του Αλέκο, υπογραμμίζοντας την προσφορά του στον «κιτρινόμαυρο» σύλλογο.

    Όπως ανέφερε στην ανάρτηση της Ένωσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Παππάς βοήθησε οικονομικά στην κατασκευή της OPAP Arena, όπου διαθέτει σουίτα και παρακολουθεί τους αγώνες της ΑΕΚ, συχνά μαζί με τον πατέρα του.

     

    pappas_melisanidis
    Ο Δημήτρης Μελισσανίδης βραβεύει τον Πέτρο Παππά για την προσφορά του στην ΑΕΚ

    Μάλιστα, ο Αλέκος Παππάς έχει έναν ιδιαίτερο δεσμό με τον σύλλογο αφού γεννήθηκε το έτος ίδρυσης του «Δικέφαλου», το 1924.

    Η ανάρτηση της ΠΑΕ ΑΕΚ:

    «Ο κ. Πέτρος Παππάς βρίσκεται σταθερά στο πλευρό της ΑΕΚ. Βοήθησε σημαντικά με την οικονομική του συνδρομή στην κατασκευή του γηπέδου μας και βρίσκεται μόνιμα στην OPAP Arena από την σουίτα του για να παρακολουθεί τους αγώνες της ομάδας.

    Πρόσφατα βρέθηκε και στο Μπράιτον όπου παρακολούθησε από κοντά την μεγάλη νίκη της ΑΕΚ για το Europa League.

    Ακόμη ένα στοιχείο σύνδεσης του Πέτρου Παππά με την ΑΕΚ, όχι γνωστό στο ευρύ κοινό, είναι το γεγονός πως ο πατέρας του Αλέκος, επίσης φίλαθλος της Ένωσης, έχει γεννηθεί το 1924! Το έτος ίδρυσης του συλλόγου μας!

    Ο Αλέκος Παππάς μάλιστα συνεχίζει να έρχεται με τον γιο του Πέτρο στην OPAP Arena στην Νέα Φιλαδέλφεια και να παρακολουθεί από κοντά την ΑΕΚ! Του ευχόμαστε υγεία και σε λίγους μήνες να γιορτάσουμε μαζί τα 100 χρόνια ζωής της ΑΕΚ, μαζί και τα δικά του!».

    Ο Πέτρος Παππάς έχει δύο παιδιά. Την Μιλένα, η οποία σπούδασε ναυτιλιακά στο City University του Λονδίνου και τον Αλέξανδρο, που συμμετέχει σε διεθνείς ιππικούς αγώνες. Τόσο, η Μιλένα, όσο και ο Αλέξανδρος, ασχολούνται με την ναυτιλιακή επιχείρηση.

    Διαβάστε επίσης:

    Τέλης Μυστακίδης: Ο billionaire γίνεται και τραπεζίτης με την εξαγορά της ABBank – Όλες οι πτυχές του deal για τον έλεγχο του 68%

    Ozempic face: Η ανεπιθύμητη παρενέργεια που οδηγεί τους ασθενείς στην πλαστική χειρουργική



    ΣΧΟΛΙΑ