Ναυτιλία

Πάνος Ξενοκώστας: Δεσμεύομαι για τους 600 εργαζόμενους των Ναυπηγείων Ελευσίνας – Όραμα μας είναι να γίνουμε κόμβος τεχνολογίας

Πάνος Ξενοκώστας

Πάνος Ξενοκώστας


“Η δέσμευσή μου είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας και συγκεκριμένα των 600 εργαζομένων, όχι μόνο δεσμευόμαστε προφορικά, δεσμευόμαστε και μέσω της διαβούλευσης που έχουμε υπογράψει διμερώς με το νόμιμα εκλεγμένο και εκπροσωπούμενο σωματείο και έχει κατατεθεί στο υπουργείο Εργασίας και αποτελεί πυξίδα μας για την επόμενη μέρα”.

Με την κατηγορηματική αυτή δήλωση – δέσμευση στην αρμόδια επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο Πάνος Ξενοκώστας, ξεκίνησε την ομιλία του μπροστά στους βουλευτές των κομμάτων που συμμετέχουν στην Επιτροπή και συνέχισε περιγράφοντας το όραμά του:

“Το όραμα μας για τα ναυπηγεία Ελευσίνας , είναι να λειτουργήσει ως κόμβος τεχνολογίας και βιομηχανίας, ως πλατφόρμα εξαγωγών στην εμπορική ναυτιλία και διεθνή αμυντική βιομηχανία. Συγκεντρώνοντας μέσω οικοσυστήματος μικρομεσαίες βιομηχανίες και βιοτεχνίες, ως τεχνολογικό κέντρο έρευνας και και ανάπτυξης μέσω συνεργειών, με ακαδημαϊκά ιδρύματα και ανάπτυξης νεοφυών εταιρειών”.

Αναφερόμενος στον εαυτό του είπε:

“Εγω ήμουν Έλληνας αξιωματικός, έφτασα μέχρι τον βαθμό του Σμηναγού, τελείωσα τη ΣΜΑ. Στην πατρίδα μου, ακόμα κι όταν μετανάστευσα στην Αμερική, όσο μπορούσα βοηθούσα, δεν έκλεισα τις πόρτες, επένδυσα στο Νεώριο με 180 εργαζόμενους, οι οποίοι ήταν απλήρωτοι, πήρα δυσβάστακτο φορτίο επενδύοντας σχεδόν όλα τα περιουσιακά μου στοιχεία, αντλώντας κεφάλαια γι’ αυτό που πίστευα”.

Στη συνέχεια ο Πάνος Ξενοκώστας, απαντώντας σε ερωτήσεις των βουλευτών “που θα βρεθούν τα χρήματα των επενδύσεων”, τόνισε:

“Είμαστε μια επιχείρηση σαν τις άλλες. Δεν προβλέπονται από πουθενά αυτά που μου ζητούνται αυτή τη στιγμή από όλους , με σεβασμό το λέω, που μου ζητάτε. Στα χέρια σας είναι ο νόμος , αλλάξτε τον, ώστε να προβλέπονται όλες οι επιχειρήσεις να προσκομίζουν τον τρόπο που λειτουργούν, τον τρόπο που αντλούν κεφάλαια και τις συμφωνίες που έχουν με τους χρηματοδότες τους” και πρόσθεσε, σχετικά με το χρέος των Ναυπηγείων Ελευσίνας:

“Τον Σεπτέμβριο του 2021 μετά από σχεδόν δύο έτη αντιμετώπισης και προσπέλασης πληθώρας προβλημάτων, μεταξύ άλλων ήταν και η ανάδειξη του πραγματικού χρέους των ναυπηγείων Ελευσίνας που διαμορφώθηκε σε άνω των 340 εκατομμυρίων ευρώ.Εγω αναλαμβάνω τις ευθύνες μου οι οποίες είναι τεράστιες, δεν τις αξίζω, ούτε τις προκάλεσα, αλλά το κάνω γιατί έτσι μόνο γίνεται να σωθεί το ναυπηγείο με τους εργαζόμενους, ας αναλάβουν και όσοι ταυτίζονται με τις αντιδημοκρατικές εξωθεσμικές και παράνομες πρακτικές του 0,3% τις δικές τους, αφού είναι επιλογή τους”.

Σχετικά με σχέδιο εξυγίανσης, επεσήμανε:

“Το σχέδιο εξυγίανσης εμπεριστατωμένα αποτελεί θεματική ενότητα αυτή της βιωσιμότητας. Το σχέδιο εξυγίανσης εμπεριστατωμένα αποτελεί την πλέον βιώσιμη λύση για τα ναυπηγεία Ελευσίνας. Γιατί; Καταρχήν γιατί το πιστοποιεί ο ειδικός για το νόμο εμπειρογνώμονας Ernst Young και θα καταθέσει αν συμφωνήσει το Δημόσιο στα αρμόδια δικαστήρια για την επικύρωση .

Οι μεγαλύτεροι νατιλιακοί όμιλοι διεθνώς , κυρίως ελληνικών συμφερόντων, μας εμπιστεύονται τα πλοία τους. Επίσης, οι σημαντικές επενδύσεις που θα πραγματοποιήσουμε σε εξοπλισμό, έρευνα και ανάπτυξη θα φέρουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας στην αιχμή του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα παγκοσμίως.

Τα πλέον χαρακτηριστικά άμεσα οφέλη από την έγκριση της συμφωνίας εξυγίανσης είναι τα εξής: άμεση επένδυση 100 εκατ. δολαρίων, διασφάλιση 600 θέσεων εργασίας, αποζημιώσεις 13,4 εκατ. ευρώ, αποπληρωμή του 100% των υπολοίπων οφειλών προς τους εργαζομένους. Σύνολο 41 και πλέον εκατομμύρια ευρώ. Δηλώνω, εμφατικά ξανά, πως αυτά τα χρήματα δεν είναι δικά μου χρέη, αλλά άλλων.

Η επανεκκίνηση της δραστηριότητας των Ναυπηγείων θα αποφέρει στο Ελληνικό Δημόσιο επιπλέον έσοδα από τους άμεσους και έμμεσους φόρους, καθώς και από ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ κατά τα επόμενα έτη, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσα στην τριετία που θα φτάσουν τις 2.000 θέσεις.

Το σχέδιο προβλέπει δύο εταιρείες, εμπορική και αμυντική. Στην εμπορική εταιρεία θα μεταβισταστεί και σημαντικό τμήμα του ενεργητικού, αναμένεται να επενδυθούν μετά την μεταβίβαση κεφάλαια έως του ποσού των 170 εκατ. ευρώ , οι επενδύσεις αυτές, όχι μόνο είναι δεσμευτικές αλλά απολύτως απαραίτητες για να λειτουργήσουμε, λόγω απαξίωσης ετών των εγκαταστάσεων και των υποδομών.

Οι εργαζόμενοι θα μεταφερθούν στην αμυντική εταιρεία, το σύνολο των υποχρεώσεων με ημερομηνία 30 Σεπτεμβρίου 2021 προς τους εργαζόμενους ήτοι 27, 410.625 εκατ. ευρώ καθώς και αποζημιώσεις 13 εκατ. ευρώ, η οποία θα αναλάβει η εταιρεία να αποπληρώσει μέσω ιδίων κεφαλαίων, ενδοομιλικών διευκολύνσεων και ομολογιών. Σχετικά με το Πολεμικό Ναυτικό, μεταφορά μεταβίβαση στην αμυντική εταιρεία του συνόλου των υποχρεώσεων ήτοι τα 142 εκατ. ευρώ που προαναφερθηκαν. Το ποσό αυτό θα αποπληρωθεί μετά την ημερομηνία υλοποίησης των μεταβιβάσεων, σε χρονικό διάστημα 30 ετών, με παρακράτηση ροών”.

Διαβάστε επίσης

Πάνος Ξενοκώστας: Αναγνωρίζουμε την αξία των συνεργειών μέσα από ένα πλάνο ναυπηγείου ανοικτό στις συνεργασίεςΣΧΟΛΙΑ