• Ναυτιλία

    Π. Παππάς: Η Star Bulk πούλησε πλοίο τετραετίας

    • Εριέττα Κομνηνού
    Πέτρος Παππάς. Επικεφαλής Star Bulk Carriers ναυτιλία

    Πέτρος Παππάς. Επικεφαλής Star Bulk Carriers


    Στην πώληση ενός μοντέρνου utlramax που είχε εξαγοράσει στα τέλη Νοεμβρίου 2018 προχώρησε η Star Bulk Carriers, συμφερόντων του εφοπλιστή Πέτρου Παππά, αναφέρουν πληροφορίες.

    Πρόκειται για το  φορτηγό πλοίο Star Anna, χωρητικότητας 63,000-dwt και κατασκευής 2015, το οποίο εξαγόρασε η Oceanbulk Maritime, θυγατρική της Star Bulk, από την επίσης ελληνική ναυτιλιακή Delphin Shipping του εφοπλιστή Σοφοκλή Ζούλα. 

    Το τίμημα της συναλλαγής δεν είχε γίνει γνωστό αλλά σύμφωνα με τους ναυλομεσίτες ανήλθε στα 20,3 εκατ. δολάρια. Το πλοίο, με αρχικό όνομα Vela, παρέλαβε η Star Bulk τον περασμένο Δεκέμβριο και το μετονόμασε σε Star Anna.

    Τον περασμένο Μάρτιο, η ελληνική εταιρεία αιφνιδίασε την αγορά, βγάζοντας και πάλι προς πώληση το Star Anna, με τις τιμές προσφοράς να κυμαίνονται στα 18,5 εκατ. δολ. με 19 εκατ. δολάρια, χαμηλότερα από την τιμή εξαγοράς του.

    Οι πρώτες πληροφορίες που έκαναν λόγο για πώληση του πλοίου σε Νορβηγούς αγοραστές έναντι 18,5 εκατ. δολαρίων, δεν επιβεβαιώθηκαν.

    Ωστόσο, νέες πηγές αναφέρουν ότι τελικά η συμφωνία για την πώληση του Star Anna έκλεισε στα επίπεδα των 18 εκατ. δολαρίων, με αγοραστή την επίσης ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακή Super-Eco Bulkers, των αδελφών Τομάζου.

    Το σκεπτικό της πώλησης του μόλις τεσσάρων ετών πλοίου δεν είναι ξεκάθαρο, δεδομένου ότι η πολιτική της εταιρείας είναι να πουλά τα παλαιότερης κατασκευής bulker της στο πλαίσιο της ανανέωσης του στόλου της.

    Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι μετά την εξαγορά του Vela (νυν Star Anna) ακολούθησε μία ακόμη μεγαλύτερη συμφωνία της Star Bulk με την Delphin Shipping, όταν η πρώτη εξαγόρασε και τα 11 φορτηγά πλοία του στόλου της εταιρείας του Σοφοκλή Ζούλα, στο τέλος Μαΐου 2019.

    Πρόκειται για μία συναλλαγή ύψους 139,5 εκατ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 80 εκατ. δολάρια μετρητά και τα υπόλοιπα με τη διάθεση 4,503 εκατ. κοινών μετοχών της Star Bulk.

    Μετά την κίνηση αυτή ο στόλος της Star Bulk αποτελείται από 120 πλοία χωρητικότητας 13,1 εκατομμυρίων dwt, ηλικίας 7,8 ετών.

    star polaris πετρος παππας ναυλαγορά

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ