• Ναυτιλία

    Ελληνική ναυτιλιακή πουλάει πλοίο της για πρώτη φορά από το 2008

    Νέο επεισόδιο στη δικαστική περιπέτεια των αδελφών Γουρδομιχάλη

    Ο εφοπλιστής Γιώργος Γουρδομιχάλης


    Πολύ κοντά στην ολοκλήρωση μίας ασυνήθιστης συναλλαγής βρίσκεται η ελληνική ναυτιλιακή Gourdomichalis Maritime της εφοπλιστικής οικογένειας Γουρδομιχάλη, που φέρεται να δρομολογεί την πώληση του πλοίου Kavo Manali (χωρητικότητας 76.800 dwt, κατασκευής 2004), έναντι του ποσού των 8,5 εκατ. δολαρίων περίπου.

    Η πώληση αυτή, εφόσον πραγματοποιηθεί, θα είναι ασυνήθιστη για δύο λόγους: πρώτον, θα είναι η πρώτη πώληση πλοίου της Gourdomichalis Maritime από τον Δεκέμβριο του 2008, δηλαδή εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια. Και δεύτερον, η αγοράστρια εταιρεία φημολογείται ότι δεν είναι κινεζική, όπως συνηθίζεται να είναι οι εταιρείες που αγοράζουν παλιά πλοία, αλλά ελληνική, και συγκεκριμένα η Niriis Shipping. Πρόκειται μάλιστα για μία εταιρεία που τον περασμένο Μάρτιο απέκτησε ένα πλοίο με αντίστοιχα χαρακτηριστικά, το Rosali (χωρητικότητας 76.700 dwt, κατασκευής 2005, μετονομάστηκε σε Elnath), έναντι 9,85 εκατ. δολαρίων.

    Η Gourdomichalis Maritime την τελευταία δεκαετία έχει ασχοληθεί μόνο ως αγοράστρια με την αγορά των μεταχειρισμένων, αποκτώντας τρία panamaxes και ένα supramax από το 2013 έως το 2017, όλα ιαπωνικής κατασκευής. Εφόσον η πώληση του Kavo Manali προχωρήσει, στον στόλο της θα μείνουν συνολικά πέντε πλοία (τρία panamaxes και δύο supramaxes), με μέση ηλικία 13 ετών.

    Σύμφωνα με τo TradeWinds, η Gourdomichalis Maritime δεν θα βιαστεί να αντικαταστήσει το Kavo Manalis, αλλά θα εξετάσει πρώτα προσεκτικά το είδος πλοίων στο οποίο αξίζει να επενδύσει και το αντίτιμο που είναι διατεθειμένη να πληρώσει.



    ΣΧΟΛΙΑ