• Ναυτιλία

    Π. Παππάς: Η Star Bulk ανανεώνει τον στόλο της πουλώντας παλιά πλοία

    Πέτρος Παππάς. Επικεφαλής Star Bulk Carriers

    Πέτρος Παππάς. Επικεφαλής Star Bulk Carriers


    Στην πώληση δύο εκ των παλαιότερων πλοίων της τύπου supramax προς φέρεται να προχώρησε την περασμένη εβδομάδα η Star Bulk Carriers του Πέτρου Παππά, ανεβάζοντας στροφές στην εκστρατεία της για ανανέωση του στόλου της.

    Σύμφωνα με ναυλομεσίτες, το πλοίο Star Epsilon (χωρητικότητας 52.400 dwt, κατασκευής 2001) πουλήθηκε σε εταιρεία της Μέσης Ανατολής έναντι 6,5 εκατ. δολαρίων, ενώ το Star Cosmo (χωρητικότητας 52.200 dwt, κατασκευής 2005) πωλήθηκε έναντι 6,4 – 6,8 εκατ. δολαρίων σε ναυτιλιακή που δεν έχει ταυτοποιηθεί.

    Η Star Bulk απέκτησε τα δύο πλοίο στη διάρκεια της περιόδου 2007-2008 που χαρακτηρίστηκε από ισχυρή ανάπτυξη για την παγκόσμια ναυτιλία σε αρκετά υψηλές τιμές, συγκριτικά με τα σημερινά στάνταρ, όμως η εταιρεία κατάφερε να ανακτήσει μεγάλο μέρος της επένδυσής της, αξιοποιώντας τα δύο πλοία όλα αυτά τα χρόνια. Σημειώνεται ότι η Star Bulk έβαλε πωλητήριο στα δύο πλοία στα τέλη Αυγούστου.

    Στο πλαίσιο της επιχείρησης ανανέωσης του στόλου της, η Star Bulk έχει φέτος πωλήσει προς διάλυση τρία πλοία ξηρού φορτίου κατασκευής 2000-2002, ενώ παράλληλα έχει παραλάβει τρία νεότευκτα newcastlemaxes και ενσωμάτωσε ολόκληρο τον στόλο της Delphin Shipping, που αποτελείτο από 11 supramaxes με μέση ηλικία 7 ετών περίπου. Επόμενο στη σειρά αναμένεται να είναι το Star Theta (χωρητικότητας 52.400 dwt, κατασκευής 2003), λόγω της ηλικίας του καθώς η εταιρεία εστιάζει πλέον σε σύγχρονα πλοία, εξοπλισμένα με scrubbers, όπως αναφέρει το TradeWinds.

    Η Star Bulk έχει ποντάρει πολλά σε αυτήν την τεχνολογία, έχοντας ήδη εγκαταστήσει συστήματα καθαρισμού σε περίπου 80 από τα 118 πλοία της, ενώ στοχεύει να τα αυξήσει σε 100 έως το τέλος του έτους. Για το σκοπό αυτό έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση 150 εκατ. δολαρίων.



    ΣΧΟΛΙΑ