Σε μπαράζ παραγγελιών νέων πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων μεσαίας και μικρότερης χωρητικότητας, επιδίδονται το 2025 οι Έλληνες εφοπλιστές, επενδύοντας δυναμικά σε έναν κλάδο που σύμφωνα με τους αναλυτές έχει προοπτικές ανάπτυξης.

Οι πλοιοκτήτες στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς τον τομέα των feeder containerships, καθώς αποτελεί έναν από τους λίγους κλάδους της ναυτιλίας που παρουσιάζουν ισχυρά και σταθερά θεμελιώδη μεγέθη, επισημαίνει στο mononews o Γιάννης Παργανάς, επικεφαλής ανάλυσης της ναυλομεσιτικής εταιρείας Intermodal.

1

Και προσθέτει: «Ενώ η αγορά των μεγάλων πλοίων αντιμετωπίζει έντονη υπερπροσφορά λόγω του υψηλού orderbook, που σε ορισμένες κατηγορίες φτάνει το 40% του υπάρχοντος στόλου, ο τομέας των feeders διατηρεί μια εξαιρετικά περιορισμένη ανάπτυξη, με το βιβλίο παραγγελιών να αντιστοιχεί μόλις στο 5% του στόλου. Αυτή η «πειθαρχημένη» στάση στις νέες παραγγελίες εξασφαλίζει μια πιο ισορροπημένη σχέση προσφοράς και ζήτησης».

Παράλληλα, όπως τονίζει ο αναλυτής, η γήρανση του στόλου δημιουργεί φυσική ανανέωση, καθώς πάνω από το ένα τέταρτο των πλοίων ξεπερνά τα 20 έτη, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε αυξημένες διαλύσεις τα επόμενα δύο χρόνια. Με τον στόλο να προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά περίπου 1,3% έως το 2026, η περιορισμένη προσφορά ενισχύει περαιτέρω τα ναύλα.

Η σταθερή περιφερειακή ζήτηση, ιδίως στην Ασία και στην Ευρώπη, προσφέρει ένα ανθεκτικό υπόβαθρο ανάπτυξης για τα feeders, σύμφωνα με τον κ. Παργανά.

Η ενίσχυση των ενδοασιατικών ροών, η στρατηγική «China +1» και οι τάσεις επαναπατρισμού της παραγωγής στην Ευρώπη στηρίζουν τη ζήτηση για πλοία μικρότερης χωρητικότητας.

Έτσι, οι πλοιοκτήτες βλέπουν στα feeders μια ευκαιρία για σταθερές αποδόσεις, περιορισμένο ρίσκο και αυξανόμενη στρατηγική σημασία μέσα σε μια αγορά που αναζητά ισορροπία μετά τον υπερβολικό κύκλο ανάπτυξης των μεγάλων πλοίων.

Οι εταιρείες που επενδύουν σε feeder

Η ναυτιλιακή Chartworld Shipping, η οποία ελέγχεται από την οικογένεια Κολλάκη, έχει κλείσει συμφωνίες με δύο ναυπηγεία  για την ναυπήγηση feeder containerships.

Σύμφωνα με την Intermodal, θα κατασκευάσει στο κινεζικό ναυπηγείο New Dayang Shipbuilding δύο πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, μεταφορικής ικανότητας 3,100 teu, τα οποία θα παραλάβει το 2028. Το κόστος κατασκευής δεν έγινε γνωστό, αλλά εκτιμάται περίπου στα 42 εκατ. δολάρια για το κάθε πλοίο.

Επίσης, έχει συμφωνήσει με το ναυπηγείο Yangzhou Guoyu Shipbuilding για την κατασκευή τεσσάρων boxships της ίδια χωρητικότητας, τα οποία θα παραλάβει την ίδια χρονιά, ενώ άλλες ναυλομεσιτικές πηγές υποστηρίζουν ότι η σύμβαση περιλαμβάνει option για ακόμη τέσσερα πλοία.

Η ναυτιλιακή εταιρεία Capital Containers Ship Management του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, έχει σε εξέλιξη μεγάλο ναυπηγικό πρόγραμμα πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, στο οποίο περιλαμβάνονται πολλά containerships μεταφορικής ικανότητας 2,800 teu και 1,800 teu.

Τα περισσότερα από αυτά κατασκευάζονται στο ναυπηγείο HD Hyundai Mipο και η παράδοση του θα γίνει σταδιακά τη διετία 2027-2028.

Η εισηγμένη ναυτιλιακή Euroseas του Αριστείδη Πίττα, υπέγραψε σύμβαση για την κατασκευή δύο πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων χωρητικότητας 4,300 teu, τα οποία θα κατασκευαστούν στο ναυπηγείο Jiangsu New Yangzi στην Κίνα.

Το συνολικό τίμημα για τα δύο νεότευκτα πλοία ανέρχεται σε περίπου 118,5 εκατομμύρια δολάρια, περίπου 59,25 εκατ. δολ. έκαστο.

Η εταιρεία θα χρηματοδοτήσει τη νέα επένδυση με συνδυασμό δανεισμού και ιδίων κεφαλαίων, ενώ η παράδοση τους ορίστηκε για το 2028.

Η Costamare του Κωστή Κωνσταντακόπουλου έχει παραγγείλει – σε διαφορετικές χρονικές περιόδους- έξι νεότευκτα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στο κινεζικό ναυπηγείο Zhoushan Changhong, χωρητικότητας 3,100 teu έκαστο.

Τα πλοία θα ενταχθούν στο στόλο της την διετία 2027-2028. Κατά την παράδοση τους θα ξεκινήσει οκταετούς διάρκειας ναύλωση με ισχυρή εταιρεία liner.

Η ναυτιλιακή εταιρεία Minerva Marine, του Ανδρέα Μαρτίνου, υπέγραψε συμφωνίες με δύο κινεζικά ναυπηγεία για τη ναυπήγηση τεσσάρων, σε πρώτη φάση, πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, χωρητικότητας 1,800 teu έκαστο.

Τα δύο πλοία θα κατασκευαστούν στο ναυπηγεία Yangzijiang Shipbuilding και τα άλλα δύο στο Huanghai Shipbuilding, ενώ σύμφωνα με πηγές οι συμφωνίες περιλαμβάνουν και option κατασκευής άλλων δύο feeders σε κάθε ναυπηγείο.

Το κόστος τους εκτιμάται μεταξύ 30 και 33 εκατομμυρίων δολαρίων έκαστο και οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν το 2027 και θα ολοκληρωθούν το 2028.

Με μια κίνηση που επιβεβαιώνει τη στρατηγική της επέκταση στον τομέα των containerships, η Latsco Shipping, με επικεφαλής τον Πάρη Κασιδόκωστα-Λάτση, προχώρησε σε συμφωνία για την παραγγελία δύο πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων -με option για δύο ακόμη- χωρητικότητας 1,900 teu.

Τα πλοία θα κατασκευαστούν στο κινεζικό ναυπηγείο Huangpu Wenchongκαι θα παραδοθούν στην εταιρεία το 2027. Με το κόστος να εκτιμάται από ναυλομεσιτικές πηγές στα 31 εκατ. δολάρια έκαστο.

Η ναυτιλιακή Alberta Shipmanagement, του Νικολάου Ιγγλέση, προχώρησε σε διαφοροποίηση του στόλου της, επενδύοντας για πρώτη φορά από την ίδρυσή της σε μικρής χωρητικότητας containerships.

Σύμφωνα με την Intermodal, η εταιρεία υπέγραψε συμφωνία με τα κινεζικά ναυπηγεία Huangpu Wenchong  για την κατασκευή δύο feeder containerships, χωρητικότητας 1,900 teu, τα οποία θα παραλάβει το 2027. Κατά άλλες πηγές υπάρχει option για τη ναυπήγηση δύο ακόμη ίδιων πλοίων.

Δεν έχει γίνει γνωστή η τιμή των νεότευκτων, ωστόσο ναυλομεσίτες εκτιμούν ότι θα κυμανθεί λίγο πάνω από τα 30 εκατ. δολάρια ανά πλοίο.

Διαβάστε επίσης:

Rubico Inc. (Ευάγγελος Πιστιόλης): Άντλησε 7,5 εκατ. δολάρια

Drewry: Σε συνεχή άνοδο οι τιμές στη διακίνηση κοντέινερ – Αυξήθηκαν κατά 8%

Y/KNOT INVEST (πρώην Κυριακούλης): Στο ATHEX Small Cap με ταχύτητα, συνέπεια και ξεκάθαρο όραμα στη νέα της στρατηγική πορεία