• Ναυτιλία

    Νίκος Π. Τσάκος: Το Λονδίνο μπορεί να γίνει η Σιγκαπούρη του Τάμεση

    Νίκος Τσάκος- ΤΕΝ

    Νίκος Τσάκος


    Το Λονδίνο, ελκύει και πάλι τους Έλληνες εφοπλιστές, όπου παραδοσιακά συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές εταιρείες.

    Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι Έλληνες εφοπλιστές που έχουν μεταφέρει τελευταία τη μόνιμη κατοικία τους στο Λονδίνο. Προφανώς θα έχουν εντοπίσει ευνοικότερα φορολογικά κίνητρα και ασφαλέστερες συνθήκες διαβίωσης και επιχειρηματικής δράσης.

    Επισημαίνεται ότι η Ελληνική Επιτροπή Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανασυγκρότηση του ελληνόκτητου στόλου μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Αλλά και στη συνέχεια, οι Έλληνες εφοπλιστές του Λονδίνου διαδραματίζουν σημαντικό παρεμβατικό μοχλό προς τις ελληνικές κυβερνήσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής σημαίας.

    Με παρέμβαση του, ο Νικόλας Π. Τσάκος, σε ομιλία του σε συνέδριο που έγινε στη Βρετανική πρωτεύουσα, διατύπωσε την πρόταση προς τον νέο πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ, να καταστήσει και πάλι το Λονδίνο ελκυστικό για τους εφοπλιστές.

    Σε μια χαρακτηριστική επισήμανση ο Νικόλας Π. Τσάκος, τόνισε: «η πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι για τις ναυτιλιακές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες ό,τι και η Ελλάδα για την πλοιοκτησία, και μπορεί πολύ εύκολα να γίνει η «Σιγκαπούρη του Τάμεση», μέσω της δυναμικής διαμόρφωσης των θεσμών και των ασφαλιστικών της, των νομικών και των ναυλομεσιτών.

    Το Λονδίνο αναγνωρίζεται ως κορυφαίο κέντρο για τις παγκόσμιες θαλάσσιες χρηματοοικονομικές και εμπορικές υπηρεσίες και η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει μια μεγάλη ευκαιρία να ερευνήσει τι χρειάζεται για να προσελκύσει και πάλι εκείνους τους πλοιοκτήτες, τους Έλληνες και από άλλες χώρες, που έχουν εγκαταλείψει το Ηνωμένο Βασίλειο για άλλα κέντρα όπως το Μονακό και την Ελβετία».

    Ο Νικόλας Π. Τσάκος, υπογράμμισε επίσης ότι «το Λονδίνο εξακολουθεί να είναι ένας πολύ σημαντικός εμπορικός κόμβος της ναυτιλίας, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να εργαστεί μεθοδικά για να διατηρήσει αυτό το καθεστώς και θα ήταν σημαντικό, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να ανακοινώσει νέα κίνητρα και να ενθαρρύνει τις ναυτιλιακές εταιρείες να μετεγκατασταθούν και να αρχίσουν να επενδύουν στο Λονδίνο.

    Τα οφέλη που συνδέονται με τον αυξανόμενο ρόλο του Λονδίνου ως  σημαντικό χρηματοοικονομικό και εμπορικό ναυτιλιακό κέντρο είναι πολύ ισχυρότερα από τυχόν απώλειες σε φορολογικά έσοδα που θα μπορούσε να έχει η κυβέρνηση. Τα οφέλη που συνδέονται με τον αυξανόμενο ρόλο του Λονδίνου ως παγκόσμιου κορυφαίου εμπορικού και χρηματοοικονομικού ναυτιλιακού κέντρου θα είχε τεράστια αξία για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου».

    Διαβάστε επίσης:

    Επέκταση του ομίλου Γκριμάλντι με δρομολόγηση νέων πλοίων στη γραμμή Ιταλίας-Ελλάδας

    Seanergy Maritime (Τσαντάνης): Έσοδα 96,5 εκατ. δολάρια και κέρδη 53,1 εκατ. δολάρια κέρδη στο 9μηνο

     



    ΣΧΟΛΙΑ