H εταιρεία Naftomar Shipping and Trading της Λούλου Ζέιν και του γιου της Ταλάλ, ενισχύει περαιτέρω το αποτύπωμα της στην αγορά των product tankers με την απόκτηση ενός ακόμη δεξαμενόπλοιου.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, η ναυτιλιακή ενέταξε στα τέλη Απριλίου στον στόλο της το τάνκερ Louloulight II (χωρητικότητας 74.127 dwt), που κατασκευάστηκε το 2012 σε ναυπηγείο της Νοτίου Κορέας. Πρόκειται για το έβδομο πλοίο της συγκεκριμένης κατηγορίας που αποκτά η εταιρεία, η οποία θεωρείται από τους σημαντικότερους παίκτες στην μεταφορά υγραερίου (LPG).

1

Ναυλομεσιτικές πηγές αναφέρουν ότι εξαγόρασε το πλοίο, με την προηγούμενη ονομασία Flagship Willow, στα τέλη Φεβρουαρίου, από τη ναυτιλιακή Prime Marine του εφοπλιστή Στάθη Τοπούζογλου. Το τίμημα, με βάση τις εκτιμήσεις, ανήλθε στα 36,4 εκατ. δολάρια.

Πηγές υποστηρίζουν ότι η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής επέκτασης της Naftomar στον κλάδο των δεξαμενόπλοιων, που ξεκίνησε στα τέλη του 2022, όταν απέκτησε το πρώτο της product tanker μετά από τρεις δεκαετίες.

Το TradeWinds υπολογίζει ότι η ναυτιλιακή έχει επενδύσει περίπου 200 εκατ. δολάρια για την συγκέντρωση τεσσάρων LR1, δύο MR1 και ενός τάνκερ MR2.

Με δεδομένη τη μείωση των τιμών των μεταχειρισμένων δεξαμενόπλοιων, σε σύγκριση με τα υψηλά επίπεδα που είχαν εκτιναχθεί το 2023-2024, η τελευταία αγορά της Naftomar εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα.

Όπως αναφέρει το TradeWinds, η εταιρεία της Λούλου Ζέιν συγκαταλέγεται και μεταξύ των πιθανών αγοραστών των έξι MR2 τάνκερ που φημολογείται ότι πούλησε η πετρελαϊκή BP στα τέλη του περασμένου μήνα.

Πρόκειται για τα πλοία British Cadet, British Captain, British Chief, British Officer, British Engineer (όλα κατασκευής 2017) και το British Sailor (κατασκευής 2016), τα οποία, σύμφωνα με ναυλομεσίτες, πουλήθηκαν στη συνολική τιμή των 192 εκατ. δολαρίων.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί η συγκεκριμένη συμφωνία για τα πλοία.

Η Naftomar ιδρύθηκε το 1971 στη Βηρυτό από τον Λιβανέζο Ταλάλ Ζέιν και το 1991 εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Βούλα.

Διαθέτει στόλο με 16 LPG carriers και έχει υπό κατασκευή τέσσερα πολύ μεγάλα πλοία μεταφοράς αμμωνίας (VLAC), τα οποία θα παραλάβει το 2026 και το 2027. Ενώ πριν από τρία περίπου χρόνια η εταιρεία έκανε άνοιγμα στην αγορά των product tanker και διαθέτει πλέον επτά δεξαμενόπλοια.

Διαβάστε επίσης:

Η εκπληκτική ιστορία των Ζέιν: Η Naftomar, οι μυθικοί γάμοι, οι περιπέτειες και η επόμενη ημέρα με την Λούλου στην ηγεσία

Ferretti: Παραγγελίες 1,77 δισ. ευρώ για κατασκευή πολυτελών θαλαμηγών – Κέρδη 23,9 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο

Παρέλαβε τρία πλοία η Helikon Shipping του Μιχάλη Παπαϊωάννου – Διαθέτει στόλο με 39 πλοία και ναυπηγεί άλλα 10