• Ναυτιλία

    Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Συνάντηση εργαζομένων με Παναγιωτόπουλο και Σταϊκούρα

    Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπουργός Εθνικής Άμυνας και Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών

    Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπουργός Εθνικής Άμυνας και Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Σημαντικές συναντήσεις είχε το προεδρείο του Σωματείου Εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τόσο με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο όσο και με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

    Κατά τη συνάντησή του, το προεδρείο των εργαζομένων με τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, έθεσε τέσσερα θέματα:

    – Την ψήφιση νέας τροπολογίας για τη συνέχιση του προγράμματος των υποβρυχίων για ένα τουλάχιστον ακόμη τρίμηνο. Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι αυτό θα γίνει άμεσα.

    – Να υπάρξει πρόβλεψη, για το τρίμηνο τουλάχιστον που ακολουθεί, να καταβληθούν στους εργαζόμενους από το Πολεμικό Ναυτικό, οι διαφορές του 35%, με επαναφορά των αποδοχών τους στα κανονικά επίπεδα. Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα το συζητήσει με τον υπουργό Οικονομικών, με θετική τη δική του εισήγηση.

    – Να μην υπάρξει κενό εργασιών από το Πολεμικό Ναυτικό στο Ναυπηγείο, μετά την υπογραφή της σύμβασης μεταβίβασης στον νέο επενδυτή, ώστε οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν να έχουν απασχόληση και υπό τον νέο επενδυτή. Κατά τη συζήτηση οι εκπρόσωποι των εργαζομένων επισήμαναν και ο υπουργός συμφώνησε- ότι οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά είναι αυτοί που έχουν την τεχνογνωσία, τόσο για τα υποβρύχια, όσο και για τις φρεγάτες και ότι το συγκεκριμένο Ναυπηγείο με τους συγκεκριμένους εργαζόμενους, μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού. Απάντησε ο υπουργός ότι το Πολεμικό Ναυτικό έχει πάντα ανοιχτό το πρόγραμμα συντήρησης των υποβρυχίων και όχι μόνο, και ότι αναμένει συνάντηση με τον επενδυτή για να συζητήσουν όλα αυτά τα θέματα.

    – Την άμεση αποκατάσταση των εργαζομένων της πρώην διεύθυνσης του Τροχαίου Υλικού που απασχολούνται με το άρθρο 26 παρ. 4 του Ν.4258/2014 στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας ως τακτικού προσωπικού αφού κανείς τους στην προκήρυξη 1Κ/2021 του ΑΣΕΠ δεν βρίσκεται στην κατάσταση των επιτυχόντων. Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα διερευνήσει το όλο θέμα.

    Επίσης, το προεδρείο των εργαζομένων των Ναυπηγείων συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και στη συνέχεια ακολούθησε σύσκεψη με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών κ. Κουλοχέρη, τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας κ. Στρατινάκη, τη Γενική Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Καρασιώτου, εκπροσώπους του Υπουργού Οικονομικών, τη διαχείριση εκπροσωπούμενη από τον κ. Μαράντο και λοιπούς υπηρεσιακούς παράγοντες.

    Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων εξέφρασαν σε όλους τις διαμαρτυρίες τους για την καθυστέρηση της νομοθετικής ρύθμισης για την καταβολή των χρημάτων του ICC προς τους εργαζόμενους και τις ανησυχίες τους σχετικά με ανεπίσημες πληροφορίες ότι τελικά δεν θα δοθεί το σύνολο του ποσού στους εργαζόμενους, αλλά ότι θα μοιραστεί από τον διαχειριστή σύμφωνα με τους κανόνες της ειδικής διαχείρισης, πράγμα που αν συμβεί θα οδηγήσει σε καταβολή σημαντικά μικρότερου ποσού προς τους εργαζόμενους.

    Ο υπουργός Οικονομικών στη σύντομη συνομιλία που είχε με τους εργαζομένους, επιβεβαίωσε ότι μάλλον η καταβολή θα γίνει μέσω των κανόνων της ειδικής διαχείρισης. Το ίδιο ειπώθηκε και κατά τη διάρκεια της σύσκεψης.

    Ωστόσο, διαμηνύθηκε προς τον υπουργό Οικονομικών και προς όλους τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη, ότι οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να αποδεχθούν τίποτα λιγότερο από αυτά που δεσμεύτηκε ο υπουργός στην τηλεδιάσκεψη του Ιουλίου, δηλαδή την καταβολή του συνόλου των χρημάτων του ICC προς τους εργαζόμενους και ότι αν, για τους όποιους λόγους, επιλέξουν την διανομή με βάση τους κανόνες της ειδικής διαχείρισης, θα πρέπει να βρεθεί τρόπος για να δοθούν επιπλέον χρήματα και τον τρόπο ας τον επιλέξουν οι Κυβερνώντες σύμφωνα και με τα λεγόμενά τους στη σύσκεψη.

    Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, συμφωνήθηκε ότι θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση εντός του επόμενου δεκαημέρου. Συνάντηση ζητήθηκε και με τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα γίνει μετά τις 15 Οκτωβρίου.

    Μετά τις συναντήσεις, ο πρόεδρος του σωματείου Ε. Μπαλογιάννης και ο γενικός γραμματέας Β. Καρακίτσιος, δήλωσαν τα εξής:

    «Οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά έχουμε αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια, ότι έχουμε στον υπέρτατο βαθμό την αίσθηση του καθήκοντος ως εργαζόμενοι και ως Έλληνες. Δουλέψαμε και συντηρήσαμε τα υποβρύχια και τις εγκαταστάσεις του Ναυπηγείου επί 2,5 χρόνια χωρίς μισθό, ενώ για οκτώ χρόνια δουλεύουμε με το 65% των αποδοχών μας.

    Το έργο μας αυτό το συνεχίζουμε, παρά τα τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

    Τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού που μπαίνουν στο Ναυπηγείο, θα συντηρούνται και θα απέρχονται στον συντομότερο κατά το δυνατόν χρόνο. Τα έχει ανάγκη το πολεμικό μας Ναυτικό, τα έχει ανάγκη η Πατρίδα μας».

    Διαβάστε επίσης:

    Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Σήμερα σύσκεψη για τα δεδουλευμένα – Προγραμματίστηκε συνάντηση Νίκου Παναγιωτόπουλου και Γιώργου Προκοπίου



    ΣΧΟΛΙΑ