• Ναυτιλία

    Διαγκωνισμοί Ξενοκώστα – Προκοπίου στα ναυπηγεία: Τα έργα του Πολεμικού Ναυτικού, οι υπεργολάβοι και τα προβλήματα με τους εργαζόμενους

    Πάνος Ξενοκώστας- Γιώργος Προκοπίου

    Πάνος Ξενοκώστας- Γιώργος Προκοπίου


    Οι ιδιοκτήτες και τα διευθυντικά επιτελεία των ναυπηγείων της χώρας έχουν αποδυθεί σε ένα διαγκωνισμό για να εξασφαλίσουν εργασίες από το Πολεμικό Ναυτικό που  θα τους διασφαλίσουν σταθερά έσοδα για τα επόμενα χρόνια.

    Ταυτόχρονα, προσεγγίζουν Έλληνες εφοπλιστές, προκειμένου να πεισθούν να φέρνουν στα ελληνικά ναυπηγεία για επισκευές τα πλοία τους.

    Σημαντικό ρόλο παίζουν και οι υπεργολάβοι οι οποίοι με τις εταιρείες τους, σε αυτήν τη φάση, επιχειρούν να κατοχυρώσουν προνομιακές σχέσεις, κυρίως με τον Πάνο Ξενοκώστα, όσο και με τον Γιώργο Προκοπίου.

    Ωστόσο, και τα υπόλοιπα ναυπηγεία, όπως της οικογένειας Σπανόπουλου, των Ναυπηγείων Σαλαμίνας του Γιώργου Κόρου, του Παναγιωτάκη, των ναυπηγείων Χαλκίδας, της Κυνοσούρας, αλλά ακόμη και της Cosco διεκδικούν μερίδια από την αγορά που συνεχώς διευρύνεται.

    Πάντως, όλοι ομολογούν, ότι η εξασφάλιση των εργασιών από το Πολεμικό Ναυτικό είναι το “κλειδί” για τη βιωσιμότητα στα πρώτα χρόνια της ανάταξης των τριών μεγάλων ναυπηγείων.

    Εκτιμάται ότι το ποσό που διαθέτει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για επισκευές των πολεμικών σκαφών ανέρχεται σε 7 εκατ. ευρώ. Σε αυτό το πεδίο, λέγεται, εμπλέκονται και κυβερνητικά στελέχη που δείχνουν διαφορετικές προτιμήσεις στήριξης.

    Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε αυτή τη φάση φαίνεται ότι θα διοχετεύσει χρηματικά ποσά προς τους πρώην εργαζόμενους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Ήδη το Mononews αποκάλυψε ότι ένα χρηματικό ποσό ύψους 7 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για επισκευές πολεμικών πλοίων προς τους πρώην εργαζόμενους του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά. Το ναυπηγείο Σκαραμαγκά έχει διαθέσει χώρους για επισκευές του Πολεμικού Ναυτικού.

    Κατά γενική ομολογία, όμως, το μεγάλο “αγκάθι” είναι το εργασιακό. Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά έχει απολύσει το προσωπικό που είχε και ήδη συζητά την επαναπρόσληψη με επιλογή εξειδικευμένων εργατών από τους 600 πρώην εργαζόμενους.

    Ο Γιώργος Προκοπίου βάζει ένα σημαντικό όρο για την επαναπρόσληψη. Αυτός είναι ότι οι εργαζόμενοι για να προσληφθούν θα πρέπει να διαγραφούν από το συνδικαλιστικό σωματείο “Τρίαινα”.

    Το πρόβλημα με τους εργαζόμενους του Ναυπηγείου Ελευσίνας είναι ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία απόλυσης τους. Η πληροφορία που υπάρχει είναι ότι από την 1η Μαρτίου θα αποχωρήσουν όλοι και στη συνέχεια θα ακολουθήσει με νέους όρους η πρόσληψη περίπου 300 υπαλλήλων.

    Εκτιμάται ότι θα αποχωρήσουν λόγω συνταξιοδότησης και για άλλους λόγους περίπου 250 άτομα. Όλοι οι απολυθέντες θα αποζημιωθούν σε έξι δόσεις και κάθε δύο μήνες θα εισπράττουν 5.000 ευρώ.

    Τι διεκδικούν οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

    Οι πρώην εργαζόμενοι του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά ζητούν παράταση  του προγράμματος με το Πολεμικό Ναυτικό μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και  οι αποφάσεις  που αφορούν  το   εργασιακό τους μέλλον. Το διεκδικητικό τους πλαίσιο, όπως το αναφέρει η “Τρίαινα”, είναι το εξής:

    ●   Εργασιακό μας μέλλον. Που, πως και πότε και με ποιές προϋποθέσεις (μισθοί, τριετίες και συμβάσεις αορίστου χρόνου).

    ●   Προγράμματα συμπλήρωσης της διαφοράς των ποσών που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι σε σχέση με το συνολικό ποσό του ICC (δεσμεύσεις  από τον πρώην Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα και την Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας  κ. Στρατινάκη).

    ●    Την παρέμβαση της υπουργού προς τον ειδικό διαχειριστή για συντόμευση των χρονων κατάρτισης του δεύτερου πίνακα διανομής, ώστε να συμπληρωθούν τα ποσά και να πληρωθούμε στο ακέραιο οι εργαζόμενοι τουλάχιστον τις προνομιακές μας απαιτήσεις και ειδικά οι συνάδελφοι που έχουν αποχωρήσει πριν από τον Οκτώβριο του 2015, τις αποζημιώσεις τους, σύμφωνα με το πρακτικό που έχουμε υπογράψει με την ειδική διαχείριση.

    ●  Μισθοδοσία μηνός Φεβρουαρίου 2023 και καταβολή των ενσήμων και των άλλων διαφορών σύμφωνα με την τροπολογία και τις υποσχέσεις που είχαμε.

    ●    Μέριμνα για συνταξιοδότηση των μηχανικών ασφαλισμένων στο ΤΣΜΕΔΕ που έχουν υπερβεί το 62ο  έτος .

    ●   Την παρέμβαση της υπουργού για τον εκβιασμό – εκφοβισμό που δέχονται οι εργαζόμενοι από την πλευρά της εταιρίας του Προκοπίου να παραιτηθούν από τον συνδικαλιστικό τους φορέα για να προχωρήσουν σε νέα  υπογραφή σύμβασης.

    Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ

    Με κοινή τους ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, ο Γιώργος Γαβρήλος, Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και ο Ευάγγελος Αποστολάκης, Τομεάρχης Άμυνας, αναφέρουν ότι οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Ελευσίνας βρίσκονται σε αναβρασμό λόγω των συνεχόμενων αντεργατικών πρακτικών που λαμβάνουν χώρα εις βάρος τους και οι οποίες, όπως καταγγέλλουν, θίγουν άμεσα τα εργασιακά τους δικαιώματα.

    Στη συνέχεια οι δύο βουλευτές επισημαίνουν: Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται σε συνδικαλιστική ανακοίνωση του Συνδυασμού Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας, η Διοίκηση, για μια ακόμη φορά, δεν λαμβάνει υπόψη τα όσα προβλέπονται στην ΣΣΕ, και δεν τηρεί την υποχρέωση καταβολής του 30% των ημερομισθίων των εργαζομένων, την ώρα που το 70% καταβάλλεται κανονικά από το Πολεμικό Ναυτικό, σύμφωνα με την σχετική απόφαση του 2016.

    Αυτές οι πρακτικές έχουν ως αποτέλεσμα, οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων να λαμβάνουν εδώ και καιρό λιγότερα χρήματα από αυτά που δικαιούνται και με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν για τη δική τους διαβίωση αλλά και αυτή των οικογενειών τους, ειδικά μέσα στις συνθήκες ακρίβειας και υψηλού πληθωρισμού στα τρόφιμα που επηρεάζουν όλο τον εργαζόμενο κόσμο.

    Σα να μην έφτανε αυτό όμως, συνεχίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι καταγγελίες των συνδικαλιστών κάνουν λόγο και για μη καταβολή, από μέρους της Διοίκησης, του Δώρου Χριστουγέννων και του επιδόματος αδείας του 2023.

    Οι Γιώργος Γαβρήλος και Ευάγγελος Αποστολάκης, στη συνέχεια ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς:

    1. Τι πρωτοβουλίες προτίθενται να λάβουν ώστε να επιλυθεί το ζήτημα της μη καταβολής, από μέρους της Διοίκησης, του Δώρου Χριστουγέννων και του επιδόματος αδείας των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, όπως καταγγέλλεται από τους συνδικαλιστές;

    2. Σε τι ενέργειες έχουν προχωρήσει οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας για την διερεύνηση των παραπάνω καταγγελιών, οι οποίες, αν ισχύουν, συνιστούν παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας; Έχει διενεργηθεί έλεγχος; Ποιο το πόρισμα και ποιες οι επόμενες ενέργειες της Διοίκησης ως προς το ζήτημα των παραβάσεων που υπογραμμίζονται από τους εργαζόμενους;

    3. Σε τι ενέργειες προτίθενται να προχωρήσουν ώστε να τηρηθεί η νομικά δεσμευτική αλλά και προβλεπόμενη στην ΣΣΕ, καταβολή, μέρους του μηνιαίου μισθού των εργαζομένων από την νέα Διοίκηση των Ναυπηγείων;

    Διαβάστε επίσης

    Συνάντηση Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη με την νέα Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα Laurence Auer

    Capital Group (Βαγγέλης Μαρινάκης): Νέες επενδύσεις με 4 νεότευκτα αξίας 1,08 δισ. δολάρια

    Κωστής Φραγκούλης (Franman): Διεύρυνση συνεργασίας με την Danelec για την ψηφιοποίηση της ναυτιλίας



    ΣΧΟΛΙΑ