• Ναυτιλία

    Ν. Τσάκος: Συμφωνία sale and leaseback για δύο τάνκερ suezmax της TEN

    Νίκος Τσάκος ΤΕΝ

    Νίκος Τσάκος, εφοπλιστής Tsakos Energy Navigation Ltd. (TEN)


    Την πώληση και επαναμίσθωση (sale and leaseback) δύο τάνκερ suezmax ανακοίνωσε η ναυτιλιακή Tsakos Energy Navigation (TEN), συμφερόντων του εφοπλιστή Νικόλα Τσάκου, χωρίς να διευκρινίσει ποιος είναι ο αγοραστής.

    Πρόκειται για τα πλοία Eurochampion 2004 και Euronike (αμφότερα χωρητικότητας 164.600 dwt, κατασκευής 2005), τα οποία πωλήθηκαν έναντι συνολικά 65,2 εκατ. δολαρίων και παραδόθηκαν στους νέους ιδιοκτήτες τους στα τέλη Δεκεμβρίου. Η TEN επαναμίσθωσε τα δύο πλοία για πέντε χρόνια.

    Το VesselsValue τοποθετεί την αξία των δύο πλοίων στα 42 εκατομμύρια δολάρια.

    Τα έσοδα από τη συμφωνία αυτή, όπως ανακοίνωσε η TEN, αξιοποιήθηκαν για τη μείωση του χρέους της εταιρείας, καθώς και για να προστεθεί στον ισολογισμό της ρευστότητα ύψους 16 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Μετά το πρόγραμμα ανανέωσης 15 πλοίων που ολοκληρώθηκε το περασμένο τρίμηνο, οι αγοραπωλησίες πλοίων παραμένουν ένα κομβικό μέρος της στρατηγικής της TEN για τη διατήρηση του σύγχρονου χαρακτήρα του ιδιόκτητου στόλου της και την ενίσχυση της ρευστότητας”, δήλωσε ο COO της TEN, Γιώργος Σαρόγλου.

    Υπενθυμίζεται ότι εταιρεία αποφάσισε να βγάλει στο “σφυρί” το παλαιότερο VLCC της. Σύμφωνα με πληροφορίες από τον χώρο των ναυλομεσιτών, ο κ. Τσάκος πουλάει το ένα από τα τρία VLCC του στόλου της εταιρείας του έναντι 18,7 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Πρόκειται για το VLCC tanker Millenium (χωρητικότητας 301.171-dwt και κατασκευής 1998 στα νοτιοκορεάτικα ναυπηγεία Hyundai Heavy Industries). Το δεξαμενόπλοιο της TEN έχει χαρακτηριστεί από τους brokers της Offshore Solutions Unlimited «καλό για αποθήκευση ή για scrap». Αυτή τη στιγμή το πλοίο βρίσκεται στη Μαλαισία, και είναι διαθέσιμο προς πώληση σε υποψήφιους αγοραστές.

    Tα άλλα δύο VLCCs που έχει στον στόλο της η ναυτιλιακή εταιρεία είναι πολύ νεότερα από το -προς πώληση- Millenium. Για την ακρίβεια το Ulysses (χωρητικότητας 299.011-dwt) έχει κατασκευαστεί το 2016 και το Hercules 1 (χωρητικότητας 299.011-dwt) που έχει κατασκευαστεί ένα χρόνο αργότερα το 2017.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Χαμόγελα για Γιάννη Αγγελικούση και Αγγελική Φράγκου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι δείχνουν οι δείκτες για τη ναυλαγορά ξηρού φορτίου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Π. Λιβανός: Έκδοση νέων προνομιούχων μετοχών ετοιμάζει η GasLog Partners



    ΣΧΟΛΙΑ