• Ναυτιλία

    Ν. Νοτιάς: Ο εφοπλιστής με τις κατασκευαστικές business που εγκατέλειψε τον Πύργο Trump

    Νικόλας Νοτιάς (Steelships)

    Νικόλας Νοτιάς


    Έναντι 4,4 εκατ. δολαρίων πουλήθηκε τελικά τo γωνιακό διαμέρισμα των 176 τ.μ. που βρίσκεται στο 49ο όροφο του επιβλητικού, ολόχρυσου Trump Tower και είχε στην κατοχή του o Ελληνοαμερικάνος Νικόλας Νοτιάς.

    Ο ισχυρός επιχειρηματίας και εφοπλιστής είχε βάλει πωλητήριο στο υπερπολυτελές διαμέρισμα από το Φεβρουάριο του 2017, με αρχική τιμή τα 7,75 εκατ. δολάρια, αλλά τελικά η τιμή του υποχώρησε πολύ χαμηλότερα.

    Πρόκειται για την τέταρτη πώληση που πραγματοποιήθηκε πέρυσι στον Πύργο του Trump, με την αμέσως προηγούμενη από αυτή του κ. Νοτιά, να αφορά σε ένα διαμέρισμα του 59ου ορόφου, το οποίο πουλήθηκε έναντι 2,7 εκατ. δολαρίων.

    Γιος του Χαράλαμπου Νοτιά και της Φύλλις Θραβάλου, με καταγωγή από τη Χίο, ο Νικόλας Νοτιάς αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο Fordham της Νέας Υόρκης και πήρε μάστερ στη διοίκηση επιχειρήσεων. Κληρονόμησε από τον πατέρα του, ο οποίος ήταν αυτοδημιούργητος μία σημαντική περιουσία. Ο “κάπτεν Χάρι” έφυγε από τη Χίο για την Αμερική στις αρχές της δεκαετίας του 1940 και αποτέλεσε χαρακτηριστικό παράδειγμα της ενσάρκωσης του “αμερικανικού ονείρου”. Φοίτησε στην Αμερικανική Σχολή Εμποροπλοιάρχων, έγινε καπετάνιος και στη συνέχεια ίδρυσε τη ναυτιλιακή Independence Maritime Agency Inc., με γραφεία στη Νέα Υόρκη και την Ελλάδα.

    Απεβίωσε το 2007 και τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης ανέλαβε ο Νικόλας Νοτιάς, ο οποίος κατόρθωσε να την αναπτύξει περαιτέρω και να αναδειχθεί σε ένα από τους πιο έμπειρους και αναγνωρίσιμους εφοπλιστές στο Μανχάταν. Εκτός από επικεφαλής της Independence Maritime Agency, είναι ιδιοκτήτης της Seabridge Chartering LLC που έχει γραφεία στη Wall Street, καθώς και της ναυτιλιακής Trojan Maritime Inc. 

    Παράλληλα είναι μεγαλομέτοχος της κατασκευαστικής εταιρείας Notias Constructions Company και δραστηριοποιείται με μεγάλη επιτυχία στην αγορά real estate της Αμερικής.

    Παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων του βρίσκεται στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, ο Νικόλας Νοτιάς έγινε γνωστός στην Ελλάδα μέσω της εμπλοκής του στη διοίκηση της ΑΕΚ κατά την περίοδο της προσπάθειας εξυγίανσης της ομάδας διαθέτοντας αρκετά κεφάλαια για το σκοπό αυτό, μέχρι το 2013 που η ομάδα κήρυξε πτώχευση.

    Το 2016 ο Ν. Νοτιάς παντρεύτηκε στο Μανχάταν με τη Μαρία Λω, γόνο της ιστορικής ναυτιλιακής οικογένειας από τη Χίο, σε στενό οικογενειακό κύκλο, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Οι ναυτιλιακές μετοχές -και μία ελληνική- που επιλέγουν οι αναλυτές για το 2019. Οι κλάδοι που θα ξεχωρίσουν

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: A. Φράγκου: Ποιο είναι το fund που «ποντάρει» στη Navios Containers

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Χ. Βαφειάς: Η πρόβλεψη του εφοπλιστή για την αγορά του LPG το 2019

     

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ