• Architecture & Design

    Σουζάνα Λασκαρίδη: eshop με σπιτικά αντικείμενα ντιζάιν

    Σουζάνα Λασκαρίδη

    Σουζάνα Λασκαρίδη


    Η Σουζάνα Λασκαρίδη φάνηκε από νωρίς ότι αγαπάει τη θάλασσα και το ευρύτερο περιβάλλον. Όχι απλώς επειδή συμμετέχει στην παγκόσμια ναυτιλία. Αλλά επειδή η θάλασσα αποτελεί το δεύτερο σπίτι της. Η ΜΚΟ Blue Cycle ύστερα από επτά χρόνια αποκτά εξίσου ένα βήμα, ένα φουαγιέ, ένα δικό του χώρο. Στο νέο e shop της θα φανερώνονται ντιζάιν αντικείμενα από ανακυκλωμένα απορρίμματα.

    Ύστερα από τη διάκρισή της από τον διεθνή θεσμό Maison & Objet, ακολούθησε αυτή η πρωτοποριακή ιδέα.

    Μικρά χρηστικά προϊόντα ανακυκλωμένα από πλαστικά απορρίμματα που βρέθηκαν στη θάλασσα. Και πώς πραγματοποιήθηκε η αλίευσή τους; Διότι και αυτό καθεαυτό συνιστά ευμεγέθη επιχείρηση. Ειδικά αλιευτικά σκάφη της εταιρείας το φρόντισαν με συστηματικά ταξίδια στο ελληνικό πέλαγος.

    Ειδή σπιτιού από τη θάλασσα

    Στο σάιτ, η Σουζάνα Λασκαρίδη παρουσιάζει βάζα, πλατώ, δίσκους, γλάστρες, πιάτα, παιχνίδια (τουβλάκια) κομψά, κουτιά αποθήκευσης μπλουζάκια, καρέκλες ακόμη και μικρά τραπεζάκια του καφέ. Θαμπώνεται κανείς από την ομορφιά που μπορεί να προκύψει από ρύπους, που προέκυψαν από ανθρώπινη αμέλεια. Και για πρώτη φορά η ανακύκλωση αποκτά απτό και οικείο πρόσωπο.

    Πάνω από εξακόσιους σαράντα χιλιάδες τόνους πλαστικά καταλήγουν κάθε χρόνο στο βυθό κυρίως μέσα από τις αλιευτικές διαδικασίες. Μόνο το ενάμιση τοις εκατό από αυτά

    Αυτό το κενό κάλυψε η Σουζάνα Λασκαρίδη με την ίδρυσή τής BlueCycle το 2017 με πρωτοβουλία από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και τη Σουζάνα Λασκαρίδη. Αποτελεί τη μοναδική αμιγώς ελληνική, κοινωνική πρωτοβουλία γαλάζιας και κυκλικής οικονομίας. Αντιμετωπίζει ολιστικά τον στόχο της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

    Η BlueCycle έχει συλλέξει πάνω από πεντακόσιους πενήντα τόνους θαλάσσιων πλαστικών απορριμμάτων. Συλλέγονται από τουλάχιστον σαράντα σημεία σε όλη την Ελλάδα.

    Τα θαλάσσια απορρίμματα εν συνεχεία μεταφέρονται στον Πειραιά, όπου λειτουργεί το BlueCycle Lab.

    Στο zero-waste εξειδικευμένο εργαστήριο υλοποιείται η επεξεργασία τους με τη βοήθεια τελευταίας τεχνολογίας. Έτσι προκύπτουν ανακυκλωμένη πρώτη ύλη, αναβαθμισμένα προϊόντα προστιθέμενης αξίας με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, ύστερα από πολυετείς έρευνες στον τομέα του σχεδιασμού και της παραγωγής.

    Πρωτοπορία

    Η καινοτομία της έγκειται στη δημιουργία προϊόντων ντιζάιν υψηλής αισθητικής από ρύπους που έχουν συλλεχθεί από το βυθό της θάλασσας και την παραλία. Πρόκειται για τη συνήθη πρακτική της τέχνης που μετουσιώνει objets trouvés σε αισθητοποιημένα αντικείμενα. Η Σουζάνα Λασκαρίδη συνεργάζεται με καλλιτέχνες και σχεδιαστές για την παραγωγή 100% ανακυκλώσιμων tailor made αντικειμένων.

    Συνδυάζει δηλαδή τον περιβαλλοντικό σκοπό με έναν τομέα (το ντιζάιν) που επίσης πρωταγωνιστεί στον αγώνα για την βιωσιμότητα και την προστασία του περιβάλλοντος. Ενώ δεν θεωρείται ιδιαίτερα ρυπογόνος (τουλάχιστον όχι τόσο όσο η γρήγορη μόδα με το νερό και τις αερομεταφορές που απαιτεί), υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και εδώ.

    Εξού και διακρίθηκε από τον παγκόσμιο θεσμό Maison & Objet στην κατηγορία Future On Stage. Δηλαδή, στο μέλλον, στη σκηνή, προβλέπεται με άλλα λόγια να εξελιχθεί σε πρωταγωνιστή.

    Η συγκεκριμένη διάκριση επιβραβεύει start-up εταιρείες που καινοτομούν στον τομέα του design διαμορφώνοντας ένα πιο αισιόδοξο περιβαλλοντικά μέλλον.

     

    Ρομποτική

    Στις εγκαταστάσεις της BlueCycle λειτουργεί και το μοναδικό στην Ελλάδα εργαστήριο ρομποτικής τρισδιάστατης εκτύπωσης μεγάλων διαστάσεων.

    Έτσι είχε κατασκευαστεί και η πρώτη, βραβευμένη πλέον σειρά επίπλων και αντικειμένων Second Nature (Δεύτερη Φύση) σε συνεργασία με το βραβευμένο αρχιτεκτονικό γραφείο The New Raw (RO Plastic Prize 2020).

    Πληροφορίες

    Σουζάνα Λασκαρίδη

    BlueCycle

    11-13 Οδός Παπαστράτου

    Πειραιάς 185 45

    [email protected]

    +302104224811

    Διαβάστε επίσης:

    Σουζάνα Λασκαρίδη: Πώς με την BlueCycle αποκτά διεθνές κοινό

    Γιώργος Μαζωνάκης: Ναός κοσμημάτων με την Ιλεάνα Μακρή

    Μαλβίνα Παναγιωτίδη: Υπερκόσμιες φωνές και όνειρα στο ΕΜΣΤ



    ΣΧΟΛΙΑ