Ναυτιλία

Lloyd’s Awards 2018: Οι Έλληνες εφοπλιστές που διακρίθηκαν στα φετινά βραβεία

  • NewsRoom

Πάρις Κασιδόκωστας Λάτσης και Αγγελική Φράγκου


Σε μία λαμπερή βραδιά, παρουσία όλων των κορυφαίων παραγόντων της ελληνικής ναυτιλίας, απονεμήθηκαν χθες τα Lloyd’s List Greek Shipping Awards 2018.

«Προσωπικότητα της Χρονιάς στην Ελληνική Ναυτιλία» αναδείχθηκε φέτος ο Γιάννης Πλατσιδάκης, ο οποίος περιλαμβάνεται και στο Top 100 της Lloyd’s List με τα κορυφαία ονόματα της παγκόσμιας ναυτιλίας. Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δεν είναι εφοπλιστής, έχει αφήσει από τις θέσεις στις οποίες βρίσκεται το αποτύπωμα του στον χώρο της ελληνικής ναυτιλίας.

Γιάννης Πλατσιδάκης

Σπούδασε μαθηματικός και έκανε μεταπτυχιακά στην Αγγλία, εστιάζοντας στην επιχειρησιακή έρευνα, στα οικονομικά και την οικονομετρία. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, διατέλεσε πρόεδρος της Bank of America. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 τον κέρδισε ο χώρος της ναυτιλίας. Αφού παρέμεινε για ένα χρόνο οικονομικός διευθυντής της Marmaras Navigation, αποχώρησε για να συνεργαστεί με τον Όμιλο Αγγελικούση, όπου παραμένει ως σήμερα. Είναι Πρόεδρος της INTERCARGO και Managing Director της Anangel Maritime Services Inc.

Το Βραβείο Νέας Γενιάς (New Generation Shipping Award) κέρδισε ο Πάρης Κασιδόκωστας Λάτσης. Eπικεφαλής, από το 2012,  μιας εκ των ιστορικότερων ναυτιλιακών της Ελλάδας, τη Latsco Shipping Ltd., μιας εταιρείας που πρωτοστατεί στα εγχώρια ναυτιλιακά δρώμενα εδώ και 70 ολόκληρα χρόνια, έθεσε νέα standards και συνέβαλε στην ισχυροποίησης του στόλου της. Πρόσφατα, ακολουθώντας την νέα τάση στη ναυτιλία, δρομολόγησε την είσοδο της εταιρείας στον κλάδο μεταφοράς LNG.

Η ναυτιλιακή εταιρεία της οικογένειας Λάτση διαθέτει πλέον στόλο, 27 πλοίων.

Πάρις Κασιδόκωστας-Λάτσης (Πηγή φωτογραφίας: Πρώτο Θέμα)

Κατά την παραλαβή του βραβείου δήλωσε μεταξύ άλλων: «Είναι μεγάλη τιμή για μένα η βράβευση αυτή από τους Lloyd’s που έχουν παράδοση στη ναυτιλιακή βιομηχανία τριών αιώνων. Πριν από έξι χρόνια όταν ανέλαβα να συνεχίσω την κληρονομιά του παππού μου, του καπετάνιου Γιάννη Λάτση δεν φανταζόμουν ότι θα βρισκόμουν σήμερα εδώ ανάμεσα σε τόσο μεγάλους πλοιοκτήτες. Είναι πραγματική τιμή. Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σε όλους όσοι εργάζονται για τη Latsco και τη CMM, για την αφοσίωσή τους και την ομαδική δουλειά που κάνουν, χωρίς εκείνους τίποτα δεν θα είχε επιτευχθεί.

Θέλω να ευχαριστήσω την οικογένειά μου, τη μητέρα μου που με υποστήριξε και με υποστηρίζει, τον πατέρα μου, τη γιαγιά μου η οποία με εμπνέει. Αφιερώνω το βραβείο αυτό σε όλους τους νέους σε ηλικία Έλληνες πλοιοκτήτες και στην συνέχιση της μεγάλης κληρονομιάς και παράδοσης. Η Ελλάδα θα έχει ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες στη ναυτιλία».

Συμεών Παληός ναυτιλία
Συμεών Παληός, επικεφαλής των ναυτιλιακών εταιρειών Diana Shipping και Diana Containerships

Ο εφοπλιστής Συμεών Παληός παρέλαβε το Βραβείο Επιτεύγματος Ζωής (Lloyd’s List / Propeller Club Lifetime Achievement Award) για την επί 50 συναπτά έτη παρουσία του στην ναυτιλιακή βιομηχανία. Είναι επικεφαλής της εισηγμένης στο αμερικανικό χρηματιστήριο ναυτιλιακής Diana Shipping, η οποία διαθέτει στόλο με 50 μεγάλα φορτηγά πλοία αλλά και της επίσης εισηγμένης από το 2010 εταιρείας Diana Containerships.

Στις δηλώσεις του είπε: «Αυτό το βραβείο δεν ανήκει σε εμένα αλλά σε όλους τους συνεργάτες μου σε θάλασσα και στεριά, με τους οποίους πορεύτηκα και πορεύομαι σε μία πολύ δύσκολη αλλά ευχάριστη δουλειά. Οι χρηματιστηριακές αγορές στα οποίες έχουμε εισέλθει έχουν τρεις λέξεις. Είναι η διαφάνεια, η σαφήνεια και η πειθαρχία. Χρειάζεται πειθαρχεία στη ναυτιλία αν θέλουμε να συνεχίσουμε και να πάμε μακρύτερα».

Αγγελική Φράγκου
Αγγελική Φράγκου. Πρόεδρος και Διευθύνουσα σύμβουλος της Navios Maritime Holdings Inc

Το βραβείο «Ναυτιλιακός Newsmaker της Χρονιάς» παρέλαβε η πλοιοκτήτρια Αγγελική Φράγκου. Tο 2017 βρέθηκε στη λίστα των Lloyd’s με τους 100 ισχυρότερους ανθρώπους παγκοσμίως στον χώρο της ναυτιλίας αλλά και στη δεκάδα με τις κορυφαίες γυναίκες της ναυτιλίας. Ηγείται του ομίλου Navios και παρά το γεγονός ότι η ίδια διατηρεί χαμηλό προφίλ, παραμένει στα φώτα της δημοσιότητας λόγω της αξιόλογης πορείας που έχει χαράξει όλα αυτά τα χρόνια στον ανδροκρατούμενο χώρο της ναυτιλίας, χτίζοντας μία εντυπωσιακή αυτοκρατορία.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι έχει κατορθώσει να εισάγει στο αμερικανικό χρηματιστήριο πέντε από τις εταιρίες του ομίλου της.

«Δεν είμαι σίγουρη γιατί πήρα το βραβείο αυτό. Μάλλον γιατί επιβιώσαμε ενός δύσκολου κύκλου της ναυλαγοράς» επεσήμανε η κα Φράγκου παραλαμβάνοντας το βραβείο της.

Το βραβείο για την κορυφαία Εταιρεία Φορτηγών Πλοίων (Dry Cargo Company of the Year) παρέλαβε η Contships Management του εφοπλιστή Νικόλα Πατέρα.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2015 και διαθέτει στόλο με 30 πλοία. Μάλιστα, όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν ο ισχυρός πλοιοκτήτης, στόχος του είναι να διπλασιάσει τον αριθμό των πλοίων του στα επόμενα δύο χρόνια.

Αντίστοιχα, η Εuronav κέρδισε το βραβείο Tanker Company of the year.

Iωάννης Μαρτίνος (Πηγή φωτογραφίας: Πρώτο Θέμα)

Το Βραβείο Lloyd’s List Intelligence Big Data Award απονεμήθηκε στον Ιωάννη Μαρτίνο. Γόνος εφοπλιστικής οικογένειας, το 2014 ίδρυσε τη δική του εταιρεία, την Signal Maritime, και ξεχώρισε για τις καινοτόμες ιδέες του σε θέματα ανάπτυξης και εφαρμογής σύγχρονων δεδομένων. Σπούδασε μηχανολόγος ενώ κατέχει πτυχία και στην αεροδιαστημική μηχανική, αποφοιτώντας από το ΜΙΤ και το Tafts.

Αν και ξεκίνησε την πορεία του στη ναυτιλία ως διευθύνων σύμβουλος στην οικογενειακή επιχείρηση, Thenamaris και συνεργάστηκε με τον αδελφό του, Νικόλα Μαρτίνο, αποφάσισε  στη συνέχεια να χαράξει τη δική του πορεία στον κλάδο.

Μάριος Ηλιόπουλος (αριστερά) και Νίκος Πατέρας

Το βραβείο για την Επιβατηγό Εταιρεία της Χρονιάς (Passenger Line of the Year) παρέλαβε η η Seajets και ο Μάριος Ηλιόπουλος, ο οποίος δήλωσε υπερήφανος που ο Όμιλος του βρίσκεται πλέον στο υψηλότερο σκαλοπάτι. «Η μεγάλη ιδέα που είχαμε στο ξεκίνημά μας έγινε πραγματικότητα. Ήταν ένα καλύτερο αύριο για την ελληνική ακτοπλοΐα και τον Sτουρισμό».

Το βραβείο Piraeus International Center απονεμήθηκε στο Propeller Club of Piraeus. «Tα μέλη του αρχαιότερου κοινωνικού σωματείου της Ναυτιλίας στην Ελλάδα, συμμετέχουν συλλογικά, γιατί θέλουν να προσφέρουν και παράλληλα να στηρίζουν τους αδύναμους. Να προωθούν την πιο επιτυχημένη βιομηχανία της Ελλάδας σε παγκόσμιο επίπεδο, την Ελληνική Ναυτιλία» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Club Γιώργος Ξηραδάκης.

Στις τεχνικές κατηγορίες ξεχώρισε η εταιρεία Farad.

Ως πλοίο της χρονιάς αναδείχθηκε το AFROS της Blue Planet Shipping. Shipbroker της χρονιάς αναδείχθηκε  η Clarkson Platou Hellas και ναυτιλιακός financier της χρονιάς η BNP Paribas.

Στην κατάμεστη αίθουσα της εκδήλωσης βρέθηκαν πλήθος εφοπλιστών, μεταξύ των οποίων ο Αδαμάντιος Πολέμης, ο Μιχάλης Μποδούρογλου, οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος, ο Γιώργος Προκοπίου κ.α.

Γιώργος Ξηραδάκης (στο κέντρο) Πρόεδρος Propeller Club of Piraeus
Αγγελική Φράγκου
Συμεών Παληός. Εφοπλιστής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: A. Φράγκου: Εισαγωγή στο Nasdaq με τέσσερα νέα πλοία για τη Navios Containers

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Στ. Μόλαρης: Ξεσκαρτάρισμα στον στόλο της Empire Navigation πριν την παραλαβή οκτώ νεότευκτων

MH ΧΑΣΕΤΕ:  Δ. Διαμαντίδης: Νεότευκτο τάνκερ στον στόλο της Delta Tankers σε τιμή ευκαιρίας

 


ΣΧΟΛΙΑ