• Ναυτιλία

    Λαμπερές εφοπλιστικές παρουσίες στα 60 χρόνια του Κυπριακού Νηολογίου

    H υφυπουργός Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας Μαρίνα Χατζημανώλη στη Μεγάλη Βρετανία ευχαρίστησε του Έλληνες εφοπλιστές για την ενεργή υποστήριξη τους προς το κυπριακό

    H υφυπουργός Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας Μαρίνα Χατζημανώλη (δεξιά) μαζί με τους Ανδρέα Χατζηγιάννη (αριστερά), Μαρίνα Χατζημανώλη και Χάρη Βαφειά (κέντρο)


    Δεξίωση παρέθεσε η υφυπουργός Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας Μαρίνα Χατζημανώλη στη Μεγάλη Βρετανία προς τιμήν των Ελλήνων και των Κυπρίων εφοπλιστών και πλοιοκτητών και για να εορταστούν τα 60 χρόνια από την δημιουργία του Κυπριακού Νηολογίου.

    Η υφυπουργός Μαρίνα Χατζημανώλη, αφού ευχαρίστησε τους Έλληνες εφοπλιστές για την ενεργή υποστήριξη τους προς το κυπριακό, παρουσίασε τους σημαντικότερους σταθμούς της πορείας του Κυπριακού Νηολογίου.

    Αναλυτικότερα ανέφερε:

    Το 1977 έγινε η ίδρυση του Τμήματος Ναυτιλίας και του σώματος επιθεωρητών με την δημιουργία γραφείων σε όλο τον κόσμο.

    Το 1987 πραγματοποιήθηκε η εκλογή της Κύπρου στο Συμβούλιο του ΙΜΟ.

    Το 2004 έγινε η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επετεύχθη η συμμετοχή των εφοπλιστών στις αποφάσεις για τη ναυτιλία.

    Επίσης έγινε η υιοθέτηση ενός σταθερού φορολογικού συστήματος με βάση τον φόρο χωρητικότητας εγκεκριμένο από την Ε.Ε.

    Το 2018 η ίδρυση του υφυπουργείου Ναυτιλίας με αναβάθμιση των υπηρεσιών του, όπως ο νόμος 24/7, η λειτουργία one stop ship centre και η πλήρης ψηφιοποίηση του νηολογίου.

    H υφυπουργός Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας Μαρίνα Χατζημανώλη στη Μεγάλη Βρετανία ευχαρίστησε του Έλληνες εφοπλιστές για την ενεργή υποστήριξη τους προς το κυπριακό
    H υφυπουργός Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας Μαρίνα Χατζημανώλη μαζί με τον καπετάν Παναγιώτη Τσάκο (κέντρο), τον δρ. Στέλιο Χειμώνα (αριστερά) και άλλους προσκεκλημένους. Στα δεξιά ο πρέσβης της Κύπρου, Σταύρος Αυγουστίδης.

    Το υφυπουργείο Ναυτιλίας της Κύπρου, τόνισε η Μαρίνα Χατζημανώλη στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του προσφέροντας ποιοτικές υπηρεσίες και ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή πλοιοκτητών με υποδείξεις και συμβουλές στις αποφάσεις για το μέλλον του Νηολογίου.

    Τέλος, η υφυπουργός Μαρίνα Χατζημανώλη ανέλυσε επιγραμματικά τα ειδικά κίνητρα που θεσπίστηκαν για την μείωση των αέριων εκπομπών GHG και άνθρακα με την προσφορά μειώσεων στο φόρο χωρητικότητας έως και 30%.

    H υφυπουργός Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας Μαρίνα Χατζημανώλη στη Μεγάλη Βρετανία ευχαρίστησε του Έλληνες εφοπλιστές για την ενεργή υποστήριξη τους προς το κυπριακό
    H Μαρίνα Χατζημανώλη με τον Πόλυ Β. Χατζηιωάννου και τη σύζυγό του Σοφία.

    Στην εκδήλωση παρόντες ήταν ο πρέσβυς της Κύπρου Σταύρος Αυγουστίδης, ο γενικός διευθυντής του υφυπουργείου ναυτιλίας, Dr Στέλιος Χειμωνάς, ο πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών, Ανδρέας Χατζηγιάννης.

    Υπενθυμίζεται ότι το Κυπριακό Νηολόγιο ιδρύθηκε στην Αμμόχωστο το 1964 και εκείνη την εποχή σε μεγάλο βαθμό στηρίχθηκε από τους αείμνηστους πλοιοκτήτες τα αδέλφια Λουκά, Βάσω, Μιχάλη Χατζηιωάννου και τον Κυριάκο Μούσκα.

    Μεταξύ των προσκεκλημένων και ο εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης (δεξιά)

    Με την εισβολή της Τουρκίας στη Βόρεια Κύπρο το Νηολόγιο μεταφέρθηκε στη Λεμεσό όπου ξεκίνησε μια νέα πορεία εξέλιξης με πρωτεργάτες τον πλοιοκτήτη Χαράλαμπο Μυλωνά ο οποίος το 1981 ίδρυσε την Ένωση Κυπρίων Πλοιοκτητών και υπέγραψε την πρώτη συλλογική σύμβαση εργασίας με την ITF.

    Επίσης, ευχαρίστησε τον Ανδρέα Χατζηγιάννη και τα αδέλφια Πόλυ, Νίκο και Μαρία Χατζηιωάννου του Βάσου, τα αδέλφια Πόλυ, Στέλιο και Κλέλια Χατζηιωάννου του Λουκά καθώς και Έλληνες εφοπλιστές που στήριξαν το νηολόγιο όπως οι καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, Γιώργος Προκοπίου, Πέτρος Παππάς, Νίκος Πατέρας, Πάνος Λασκαρίδης, Αριστείδης Πίττας, Γιάννης Κούστας, Ευάγγελος Αγγελάκος, Χάρης Βαφειάς, καπ Παρης Δράγνης, Νίκος Γιωργος Ανδρέας Τσαβλιρης αρκετοί από τους οποίους ήταν και παρόντες στην δεξίωση.

    Διαβάστε επίσης: 

    EuroChampion Jet: Το νέο εντυπωσιακό ταχύπλοο της SeaJets του Μάριου Ηλιόπουλου κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά

    Ιστορικό ρεκόρ στις αφίξεις της κρουαζιέρας το 2023

    Naval Group: Τι αφορά το mega deal 2,5 δισ. ευρώ που συζητά με την ολλανδική κυβέρνηση



    ΣΧΟΛΙΑ