• Business

    Naval Group: Τι αφορά το mega deal 2,5 δισ. ευρώ που συζητά με την ολλανδική κυβέρνηση

    • Bloomberg
    Pierre Eric Pommellet

    Pierre Eric Pommellet, CEO Naval Group


    Σε ένα mega deal τουλάχιστον 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που αφορά την ναυπήγηση τεσσάρων υποβρυχίων για την Ολλανδία, προχωρούν τα γαλλικά ναυπηγεία Naval Group και η ολλανδική κυβέρνηση, σύμφωνα με το Bloomberg.

    Ειδικότερα, η κυβέρνηση tτης Ολλανδίας αναμένεται να ανακοινώσει εντός των επόμενων εβδομάδων ότι επέλεξε την Naval Group, έναντι μιας σουηδο-ολλανδικής κοινοπραξίας, αποτελούμενης από τη Saab και την Damen Shipyards Group και τη γερμανική Thyssenkrupp, η οποία είχε επίσης δείξει ενδιαφέρον για το project.

    Όπως αναφέρει το Bloomberg, το deal αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα, αφού το ολλανδικό υπουργικό συμβούλιο υπογράψει την απόφαση, πιθανότατα στις 15 Μαρτίου.  Ωστόσο κανένα από τα δύο μέρη δεν έχει σχολιάσει ακόμη την είδηση.

    Η συμφωνία, αν ολοκληρωθεί, έρχεται σε μια κομβική στιγμή για τη Naval Group καθώς ο Διευθύνων Σύμβουλος Pierre-Eric Pommellet, προσπαθεί να αυξήσει τις παραγγελίες από χώρες εκτός Γαλλίας.

    Επιπλέον, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις για την ναυπήγηση υποβρυχίων για την Ινδία, ενώ ενδέχεται να παραδώσει ένα τρίτο υποβρύχιο Scorpene στη Βραζιλία, όταν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν την επισκεφτεί στο τέλος Μαρτίου.

    Σημειώνεται ότι η Naval Group και οι ανταγωνιστές της, προσπαθούν να επωφεληθούν από την αύξηση των αμυντικών δαπανών, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να ανταποκριθούν στην απειλή που θέτει η Ρωσία.

    Σε αυτό το πλαίσιο, η ολλανδική κυβέρνηση δαπάνησε το 1,7% του ΑΕΠ για την άμυνα πέρσι, σε σύγκριση με 1,2% το 2014, ενώ οι δαπάνες αναμένεται να είναι κοντά στον στόχο του 2% του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου από φέτος.

    Επίσης, την περασμένη εβδομάδα η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε το σχέδιό της να δαπανήσει αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ για την αντικατάσταση των περισσότερων μεγάλων πλοίων της τα επόμενα 15 χρόνια, χωρίς να αναφέρει ακριβώς πόσο θα κοστίσει το έργο.

    Κατά την αξιολόγηση των προσφορών για το έργο με τα υποβρύχια, Ολλανδοί αξιωματούχοι αποφάσισαν ότι η Naval Group είχε κάνει την καλύτερη προσφορά όσον αφορά την σχέση ποιότητας-τιμής και επίσης την ταχύτητα παράδοσης, ανέφερε άνθρωπος που γνωρίζει το θέμα.

    Η Naval Group θα συνεργάζεται επίσης με αρκετούς Ολλανδούς υπεργολάβους.

    Μετά την υπογραφή της σύμβασης, θα χρειαστούν περίπου 10 χρόνια, προκειμένου να αξιοποιηθούν τα δύο πρώτα υποβρύχια, ανέφερε στον ιστότοπό του το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

    Διαβάστε επίσης: 

    Ποσειδώνια 2024: Στο επίκεντρο η τεχνητή νοημοσύνη – Το νέο τοπίο στη Ναυτιλία

    Ελληνικός Χρυσός: Χρονιά – ορόσημο το 2023 για τη βιώσιμη ανάπτυξη και ευημερία της ΒΑ Χαλκιδικής

    Νεάπολη Λακωνίας: Διάσωση 97 μεταναστών και σύλληψη τριών διακινητών



    ΣΧΟΛΙΑ