• Ναυτιλία

    Μαρίνα Χατζηπατέρα: Κορυφαία Καινοτόμος Ναυτιλιακή Τραπεζίτισσα και ένθερμος υποστηρικτής των δικαιωμάτων LGBTQ+

    Μαρίνα Χατζηπατέρα

    Μαρίνα Χατζηπατέρα


    Άλλη μια γυναίκα, προερχόμενη από μια παραδοσιακή ναυτιλιακή οικογένεια, διακρίνεται για τις καινοτόμες πρωτοβουλίες της στο χώρο της χρηματοδότησης της ναυτιλίας. Πρόκειται για τη Μαρίνα Χατζηπατέρα, η οποία συμπεριελήφθη στην 9η θέση, στον πίνακα της Lloyd’s List για το 2023.

    Η Μαρίνα Χατζηπατέρα, μετά από μια επιτυχή παρουσία στην οικογενειακή επιχείρηση Dorian LPG, τόλμησε μια αυτόνομη και ανεξάρτητη πορεία στο χώρο της ναυτιλίας, ιδρύοντας την εταιρεία TMV μαζί με την συμφοιτήτρια της Soraya Darabi.

    Η TMV είναι μια εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων που εστιάζει στην αλυσίδα εφοδιασμού, τα logistics, τη ναυτιλία, τη βιωσιμότητα, το μέλλον της εργασίας και τη φροντίδα σε θέματα υγείας των ναυτικών.

    Η Μαρίνα Χατζηπατέρα αρχικά υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος επενδυτικών σχέσεων στη Dorian LPG, τη ναυτιλιακή εταιρεία της οικογένειάς της, την οποία βοήθησε αποφασιστικά με την εμπειρία της να εισαχθεί στο χρηματιστήριο το 2014.

    Σπούδασε στο GeorgeTown University και ξεκίνησε ως επενδυτικός σύμβουλος στη Νέα Υόρκη για να ακολουθήσει μία μακρά καριέρα στη ναυτιλία, με την εταιρεία Dorian LPG όπου δραστηριοποιείται κατά παράδοση η οικογένεια της εδώ και 150 χρόνια. Επέλεξε στη συνέχεια τη Νότια Κορέα για να δουλέψει στα ναυπηγεία αλλά και πάνω στα πλοία αφού έλαβε πιστοποιημένο πτυχίο ναυτικού.

    Ακολούθησαν έξι χρόνια μεταξύ Ελλάδας και Λονδίνου με την επιστροφή της στη Νέα Υόρκη το 2014 επέτυχε την αναδιάρθρωση και εισαγωγή της ναυτιλιακής Dorian στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης συγκεντρώνοντας από το επενδυτικό κοινό 135 εκατ. δολάρια.

    Έχει χρησιμοποιήσει την τεράστια εμπειρία της στη ναυτιλία για να επικεντρωθεί σε εταιρείες που επιδιώκουν να μετεξελίξουν την αλυσίδα εφοδιασμού, τις βιομηχανίες μεταφορών και logistics ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικές και βιώσιμες.

    Μεταξύ άλλων εταιρειών, η Μαρίνα Χατζηπατέρας ηγήθηκε βασικών επενδύσεων στα Nautilus Labs, ShipSkart, Freightify, Portcast, GreyWing και OnePort365.

    Επίσης, έχει υπηρετήσει ως αντιπρόεδρος της περιβαλλοντικής επιτροπής της Intertanko για περισσότερο από μια δεκαετία και είναι μέντορας της Endeavor, μιας παγκόσμιας κοινότητας επιχειρηματιών που επιδιώκει να δημιουργήσει οικοσυστήματα σε αναδυόμενες και υποεξυπηρετούμενες αγορές σε όλο τον κόσμο.

    Η Μαρίνα Χατζηπατέρα είναι απόφοιτος του προγράμματος STCW της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

    Επίσης, σπούδασε στο GeorgeTown University και αργότερα εργάστηκε για κάποια χρόνια στην οικογενειακή ναυτιλιακή επιχείρηση, Dorian LPG, συμβάλλοντας τα μέγιστα για την εισαγωγή της στο αμερικανικό χρηματιστήριο το 2014. Τα τελευταία χρόνια κατοικεί μόνιμα στη Νέα Υόρκη, αλλά διατηρεί γραφεία και σε άλλες χώρες.

    Από το 2015 είναι μέλος της Περιβαλλοντικής Επιτροπής της Ένωσης των Πλοιοκτητών Δεξαμενόπλοιων (Intertanko). Το 2017 ίδρυσε την TMV, μαζί με την συμφοιτήτριά της, Soraya Darabi.

    Δημιούργησε επίσης την Filotimo Partners προκειμένου να δημιουργήσει τον κλάδο ιδιωτικών επενδύσεων για την οικογένειά της, ο οποίος περιελάμβανε την ανάπτυξη ενός επενδυτικού σχεδίου επόμενης γενιάς και την ανάπτυξη πολλαπλών επενδύσεων επιχειρηματικού κινδύνου για λογαριασμό της εταιρείας.

    Το 2018, έλαβε το βραβείο NYOT Innovators and Disruptors Award για το Venture Capital.

    Είναι μέντορας της Endeavor, μιας κορυφαίας παγκόσμιας κοινότητας επιχειρηματιών υψηλού αντίκτυπου που έχουν δεσμευτεί να δημιουργήσουν ακμάζοντα οικοσυστήματα σε αναδυόμενες και υποεξυπηρετούμενες αγορές σε όλο τον κόσμο.

    Η Μαρίνα Χατζηπατέρα είναι ένθερμος υποστηρικτής των δικαιωμάτων LGBTQ+, και ενισχύει τις προσπάθειες για την οικοδόμηση εταιρειών που υποστηρίζουν έναν διαφορετικό και χωρίς αποκλεισμούς κόσμο.

    Η Μαρίνα Χατζηπατέρα, η οποία είναι συν-ιδρύτρια του Venture Capital Fund TMV (Trail Mix Ventures), έχει επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε ναυτιλιακές εταιρείες που εδρεύουν στην Ελλάδα.

    «Το χαρτοφυλάκιο της TMV, τόνισε σε συνέντευξη της, θα παραμείνει διαφοροποιημένο, με επενδύσεις σε τέσσερις σημαντικές αγορές: Logistics, Υγειονομική Περίθαλψη, Βιωσιμότητα και Εργασιακό Περιβάλλον» και πρόσθεσε: «Αυτοί οι τομείς, είναι απαρχαιωμένοι ως επί το πλείστον, ιδανικές για αλλαγή. Εγώ θα εστιάσω κυρίως στα logistics και ιδιαίτερα στη ναυτιλία και τη βιωσιμότητα. Τώρα είναι κατάλληλη στιγμή, καθώς υπάρχει μία ώθηση από όλες τις πλευρές της βιομηχανίας για καινοτομία.

    Η Ελλάδα είναι αυτήν τη στιγμή πηγή καινοτομίας και ανυπομονώ να συνεχίσω να συναντώ επιχειρηματίες για να κάνω την πρώτη μας επένδυση στη χώρα. Θα ήταν πολύ σημαντικό, έχοντας τις ρίζες μου από την Ελλάδα».

    Σε μια αυτοβιογραφική εξομολόγηση, είπε:

    «Ήξερα, από τη στιγμή που ξεκίνησα να εργάζομαι στη ναυτιλιακή βιομηχανία, ότι ήταν σημαντικό να κατανοήσω τον τρόπο με τον οποίο προοδεύει, όχι μόνο αναφορικά με την αποδοτικότητα, αλλά και τη βιωσιμότητα».

    Σε κάποια φάση, συνειδητοποίησε ότι υπάρχει τρόπος να τους βοηθήσει τη ναυτιλία σε επίπεδο συγκέντρωσης κεφαλαίων, αλλά και συνεργασιών.

    Επισημαίνεται ότι τα κεφάλαια της TMV προέρχονται από ιδιωτικές τοποθετήσεις των συν-ιδρυτών και κυρίως από επενδυτές. Η TMV διαθέτει, σήμερα, πάνω από 120 επενδυτές, από την Bank of America και την JP Morgan, μέχρι διάφορα ιδρύματα και πολλούς πλοιοκτήτες.

    Η εταιρεία αρχικά, συγκέντρωσε 11,5 εκατ. δολάρια και επένδυσε σε αρκετές επιχειρήσεις, ανάμεσά τους και η ναυτιλιακή Nautilus Lab, ενώ στον επόμενο κύκλο μάζεψε περίπου 65 εκατ. δολάρια, διοχετεύοντας κεφάλαια σε αρκετές ναυτιλιακές. Οι επενδύσεις της Μαρίνας Χατζηπατέρα έγιναν στις ShipSkart, Freightify, Portcast, GreyWing, και OnePort365.

    Η Μαρίνα Χατζηπατέρα, επισημαίνει ότι εκείνη και οι συνεργάτες της παρακολουθούν στενά διαγωνισμούς παρουσίασης επιχειρηματικών ιδεών (pitch competitions) σε πανεπιστημιακό και ιδιωτικό επίπεδο, ενώ την ίδια ώρα παρευρίσκονται σε ναυτιλιακές εκδηλώσεις είτε στη Νέα Υόρκη είτε σε άλλα hubs, όπως η Ελλάδα και η Σιγκαπούρη, ανιχνεύοντας ενδιαφέρουσες περιπτώσεις φιλόδοξων εταιρειών.

    Όταν επιλεγεί η εταιρεία, που παρουσιάζει επενδυτικό ενδιαφέρον, πραγματοποιείται συνάντηση με τους ιδρυτές και την ομάδα της TMV, στην οποία παρουσιάζεται εκτενώς το concept.

    Ακολουθούν έλεγχοι γύρω από την αγορά και το ανταγωνιστικό τοπίο, στο οποίο δραστηριοποιούνται και τελευταίο στάδιο είναι η τελική έγκριση με ψηφοφορία για το αν αξίζει ή όχι να επενδυθούν κεφάλαια.

    Η φιλοδοξία της Μαρίνας Χατζηπατέρα, για την TMV -Trail Mix Ventures, είναι να την μετατρέψει από venture capital σε ίδρυμα.

    Επίσης, βοήθησε στην ίδρυση μιας κοινότητας για venture capital γυναικών, την Transact Global. Μία στις τρεις επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο της TMV έχουν γυναίκες συνιδρυτές.

    Το επιχειρηματικό δόγμα της Μαρίνας Χατζηπατέρα, είναι το εξής: «Πρέπει να σηκώνεσαι κάθε μέρα και να συμπεριφέρεσαι σαν να μην σε έχουν απορρίψει πέντε φορές και να συνεχίζεις».

    Μέχρι τον Ιανουάριο του 2021, η TMV, της Μαρίνας Χατζηπατέρα, είχε συγκεντρώσει τα πρώτα κεφάλαια και άρχισε να επενδύει, υπογράφοντας 22 επιταγές χρηματοδότησης κατά τη διάρκεια του έτους. Συνήθως επιδιώκει να επενδύει 1 έως 1,5 εκατομμύριο δολάρια για την απόκτηση ποσοστού περίπου 10% σε startups και εταιρείες σε πρώιμο στάδιο δημιουργίας.

    Η TMV ήταν μια από τις πρώτες επενδύσεις που έγιναν από το Project Spark, την πρωτοβουλία 50 εκατομμυρίων δολαρίων της J.P. Morgan Asset Management για την υποστήριξη αναδυόμενων διαχειριστών διαφορετικών προελεύσεων.

    H Μαρίνα Χατζηπατέρα, σπούδασε στο GeorgeTown University και ξεκίνησε την καριέρα της ως επενδυτικός σύμβουλος στη Νέα Υόρκη. Ακολούθησε η ενασχόληση της με την ναυτιλία, μέσω της ναυτιλιακής εταιρείας Dorian LPG, μιας εταιρείας που η καταγωγή της ναυτιλιακής οικογένειας είναι από τις Οινούσσες.

    Επί έξι χρόνια εργάστηκε στην Ελλάδας και στο Λονδίνο, ενώ με την επιστροφή της στη Νέα Υόρκη το 2014 συνέβαλε στην εισαγωγή της Dorian στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

    Σε μια συνέντευξη της στην TradeWids, η Μαρίνα Χατζηπατέρα, δήλωσε:

    «Νομίζω ότι δεν υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που να ασχολούνται με την καινοτομία στη ναυτιλία».

    Η Μαρίνα Χατζηπατέρα, κόρη του Τζον Χατζηπατέρα, μιλώντας στην Hellenic News of America, τόνισε:

    «Καταγόμενη από μια εφοπλιστική οικογένεια και έχοντας δουλέψει για χρόνια στον κλάδο γνώριζα ακριβώς κάθε έκφανσή του. Η TMV είναι μια από τις πρώτες εταιρείες που δίνουν έμφαση στη χρήση της τεχνολογίας για τις ναυτιλιακές εταιρείες. Πριν από μερικά χρόνια ένα πάνελ με συζήτηση για καινοτομίες θα ήταν αδιανόητη.

    Οι εφοπλιστές ήταν προσηλωμένοι στο καθαρά ναυτιλιακό κομμάτι και οι επενδυτές δεν έβλεπαν το χώρο της τεχνολογίας σε συνδυασμό με τα πλοία.

    Πρόκειται άλλωστε για έναν παλιό κλάδο, στον οποίο υπήρχε η νοοτροπία της αναζήτησης νέων τεχνολογιών ότι δεν χρειάζεται να φτιαχτεί κάτι που δεν είναι χαλασμένο, δεν αναζητούνταν η καινοτομία. Τώρα όμως υπάρχουμε εμείς.

    Οι εφοπλιστές είναι πια και αυτοί ανοιχτοί στον κλάδο μας και υποστηρίζουν τις συνεργασίες τόσο με τους επενδυτές όσο και με τους πρωτοπόρους που αλλάζουν τον κλάδο, ενισχύοντας είτε την αποδοτικότητά του, είτε τη λειτουργικότητά του, είτε την μείωση των συνεπειών για το περιβάλλον».

    Διαβάστε επίσης:

    Lloyds List: Χριστίνα Μαργέλου και Μαρίνα Χατζηπατέρα στους κορυφαίους Τραπεζίτες του κόσμου

    Μαρίνα Χατζηπατέρα – Σοράγια Νταράμπι (TMV): Νέο fund 64 εκατ. δολαρίων για την ενίσχυση startups που βοηθούν τον πλανήτη

    Νίκος Τσάκος (ΤΕΝ): Διατηρούμε πάντα έναν σύγχρονο και υψηλής ποιότητας στόλο



    ΣΧΟΛΙΑ