• Ναυτιλία

    Κοινοπραξία Αγγελικούση – Κατάρ: Δεύτερο LNG Carrier στην Global Shipping

    Γιάννης Αγγελικούσης

    Γιάννης Αγγελικούσης, εφοπλιστής


    Δυναμώνει η συνεργασία του ομίλου Αγγελικούση με το Κατάρ στον τομέα του υγροποιημένου φυσικού αερίου.

    Ο μεγαλύτερος ελληνικός ναυτιλιακός όμιλος, ο οποίος με τα LNG Carriers που διαθέτει μεταφέρει φορτία του Κατάρ, που είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα στο κόσμο στον τομέα του φυσικού αερίου, έχει δημιουργήσει και ένα joint venture με τη Nakilat, το Global Shipping στο οποίο ο ελληνικός ναυτιλιακός όμιλος συμμετέχει με 40% και οι Καταριανιοί με 60%.

    Η Nakilat ανακοίνωσε την παραλαβή του νεότευκτου LNG carrier «Global Star», του οποίου την τεχνική και εμπορική διαχείριση θα αναλάβει εσωτερικά η εταιρεία. Το πλοίο κατασκευάστηκε από την Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering της Νοτίου Κορέας, και πρόκειται για το δεύτερο από τα τέσσερα νεότευκτα LNG carriers που θα παραδοθούν στην Global Shipping Co. Ltd.. Με την παράδοση των τεσσάρων νεότευκτων πλοίων, ο υπό διαχείριση στόλος της Nakilat της μεγαλύτερης ναυτιλιακής εταιρείας LNG carriers στο κόσμο, θα ανέλθει σε 74 πλοία, αριθμός ο οποίος είναι οριακά κάτω από το 12% του παγκόσμιου στόλου LNG carriers σε όρους μεταφορικής ικανότητας.

    Από την πλευρά του ο Έλληνας εφοπλιστής που είναι ένας από τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους πλοιοκτήτες στο κόσμο με στόλους δεξαμενοπλοίων και bulk carriers, διαθέτει επίσης και 45 LNG Carriers (εκ των οποίων τα εννέα είναι υπό ναυπήγηση), με την ελληνική σημαία να είναι υψωμένη σε 39 από αυτά. Μάλιστα στις αρχές του προηγούμενου μήνα συμφώνησε με την Samsung Heavy Industries για ένα ακόμα LNG Carrier έναντι περίπου 187 εκατ. δολαρίων. Το πλοίο θα παραδοθεί στον ιδιοκτήτη τον Ιούλιο 2023.

    Το joint venture

    Τον Μάρτιο του 2019 ο Έλληνας εφοπλιστής Γιάννης Αγγελικούσης υπέγραψε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Nakilat, Abdullah Al Sulaiti, συμφωνία για τη δημιουργία μιας κοινοπραξίας, της Global Shipping, στην οποία η Nakilat θα έχει το 60% και η Maran Ventures του ελληνικού ομίλου το υπόλοιπο 40%. Η νέα εταιρεία ελέγχει έναν στόλο από τέσσερα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG Carriers). Η συμφωνία αυτή είναι ένα ακόμη βήμα μπροστά για την εταιρεία μας, είχε δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλος της Nakilat, Abdullah Al Sulaiti.

    O κ. Αγγελικούσης από την πλευρά είχε αναφέρει ότι «η Nakilat υπήρξε ένας από τους στρατηγικούς εταίρους μας για πολλά χρόνια και είμαστε στην ευχάριστη θέση να ενισχύσουμε τη σχέση μας μαζί τους. Μέσω αυτής της νέας επιχείρησης είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσουμε να παρέχουμε υπηρεσίες πρώτης κατηγορίας για όλους τους πελάτες μας σε όλο τον κόσμο και προσβλέπουμε σε περαιτέρω συνεργασίες στο μέλλον».

    Διαβάστε επίσης:

    Βασίλης Κορκίδης: Η Ελλάδα μπορεί να κατασκευάσει πολεμικά πλοία

    Νέο LNG carrier για την Capital του Βαγγέλη Μαρινάκη

    Signal Ocean: Από τα product tankers θα ξεκινήσει η ανάκαμψη της ναυτιλίας



    ΣΧΟΛΙΑ