• Ναυτιλία

    Οικογένεια Αλαφούζου: Κέρδη στο πρώτο τρίμηνο για την Okeanis Eco Tankers – Αναχρηματοδότηση 126 εκατ. δολ.

    Κέρδη 4,9 εκατ. δολάρια στο 9μηνο για την Okeanis Eco Tankers Corp του Γιάννη Αλαφούζου

    Γιάννης Αλαφούζος. Μέτοχος Okeanis Eco Tankers


    Αύξηση κερδών παρουσίασε στο πρώτο τρίμηνο του 2022 η ναυτιλιακή Okeanis Eco Tankers, συμφερόντων της οικογένειας Αλαφούζου, παρά τη συρρίκνωση των εσόδων και τις δυσκολίες της αγοράς των τάνκερ.

    Παράλληλα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε νέα δανειακή διευκόλυνση ύψους 125,7 εκατ. δολαρίων, για την αναχρηματοδότηση προηγούμενων δανείων για τα VLCC δεξαμενόπλοια Nissos Kythnos και Nissos Donoussa και για γενικούς εταιρικούς σκοπούς.

    Η Okeanis εμφάνισε το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου 2022 κέρδη 9,3 εκατ. δολαρίων, έναντι 7,3 εκατ. δολαρίων την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η αύξηση προήλθε κυρίως από κέρδη που πέτυχε από συμβάσεις ανταλλαγής (swap) επιτοκίου και από το χαμηλότερο κόστος εξόδων τόκων, που αντιστάθμισαν τα χαμηλότερα έσοδα από τις εργασίες της την συγκεκριμένη περίοδο.

    Ειδικότερα, τα έσοδα της Okeanis Eco Tankers μειώθηκαν στα 41,6 εκατ. δολάρια από 48 εκατ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2021. Η μείωση κατά 13% οφείλεται στην πώληση τριών aframax και δύο VLCC του στόλου της πέρυσι, καθώς και στη μείωση του ημερήσιου TCE κατά 5%.

    Οι τιμές των ναύλων κινούνται ανοδικά για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, καθώς σύμφωνα με τη ναυτιλιακή μέχρι τώρα το 47% των διαθέσιμων ημερών των VLCC στη spot αγορά ναυλώθηκαν με μέσο ισοδύναμο χρονοναύλωσης 25.400 δολάρια ημερησίως και το 64% των διαθέσιμων ημερών των aframax με 36.500 δολάρια ημερησίως.

    Στις 31 Μαρτίου 2022, ο στόλος της εταιρείας περιλάμβανε 14 πλοία με μέσο όρο ηλικίας τρία έτη και συνολική χωρητικότητας περίπου 3,5 εκατ. dwt, εκ των οποίων έξι suezmax και επτά τάνκερ VLCC.

    Επίσης, έχει ένα ακόμη VLCC υπό κατασκευή στο ναυπηγείο Hyundai Heavy Industries, το οποίο αναμένεται να παραλάβει εντός του Μαΐου.

    Διαβάστε ακόμη:

    Οι Έλληνες εφοπλιστές φορτώνουν ρωσικό πετρέλαιο από 5 λιμάνια της Ρωσίας και βγάζουν και 5 εκατ. δολάρια το ταξίδι



    ΣΧΟΛΙΑ