• Ναυτιλία

    Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη – Ο βραβευμένος «Τυφώνας» κοντά στη νησιωτική Ελλάδα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Στο Αιγαίο Πέλαγος, εν μέσω εορταστικής περιόδου των  Χριστουγέννων, βρίσκεται ο «Τυφώνας» του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, συνεχίζοντας το έργο του καθαρισμού των ελληνικών ακτών.

    Με την κωδική ονομασία «Typhoon Project», το σύγχρονο πλοίο,  στο οποίο απονεμήθηκε το “Sustainability Award” στα Lloyd’s List Greek Shipping Awards, έπιασε τις τελευταίες ημέρες τόσο στον Άη Στράτη όσο και στα Ψαρά, όπου εκτός από το περιβαλλοντικό του έργο, το πλήρωμα έστειλε τις ευχές του στην νησιωτική χώρα.
    Το πρόγραμμα «Typhoon Project» ξεκίνησε το 2019 με στόχο τον καθαρισμό του συνόλου της ελληνικής ακτογραμμής και την απόδοση των ακτών, καθαρών πια, σε κατοίκους και επισκέπτες της χώρας. Μοχλός του προγράμματος είναι το «Typhoon», ένα σύγχρονο νορβηγικής κατασκευής πλοίο 72 μέτρων που πλέει όλο τον χρόνο απορυπαίνοντας και μεταφέροντας τα απορρίμματα που συλλέγονται σε δομές ανακύκλωσης ή ορθής απόρριψης.

    Το «Typhoon» διαθέτει πέντε ταχύπλοα για τον καθαρισμό δυσπρόσιτων ακτών και κάδους απορριμμάτων μεγάλης χωρητικότητας, κατάλληλους για τη διαλογή των ειδών που συλλέγονται στις δράσεις. Η ομάδα του, αποτελούμενη από στελέχη του Ιδρύματος και μόνιμο προσωπικό του σκάφους, συνεργάζεται με ακαδημαϊκά ιδρύματα για την υποστήριξη της έρευνας και την κατανόηση του προβλήματος της θαλάσσιας ρύπανσης στη Μεσόγειο.

    Το «Typhoon Project» συνεργάζεται με το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών για τη μελέτη των βενθικών απορριμμάτων στον Σαρωνικό και τον Θερμαϊκό Κόλπο, καθώς και με την Ερευνητική Ομάδα Θαλάσσιας Τηλεπισκόπησης του Πανεπιστήμιο Αιγαίου για τον εντοπισμό και τη χαρτογράφηση πλαστικών χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία.

    Βραβεύτηκε

    Μια σημαντική διάκριση απέσπασε το “Typhoon Project” του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη στα Lloyd’s List Greek Shipping Virtual Awards 2020, καθώς του απονεμήθηκε το “Sustainability Award” για τη συμβολή του στον καθαρισμό των ακτών της χώρας και στην υποστήριξη της έρευνας για τη θαλάσσια ρύπανση. Η βράβευση πραγματοποιήθηκε σε διαδικτυακή εκδήλωση την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου, στην οποία συμμετείχαν κορυφαία ονόματα της ελληνικής και διεθνούς ναυτιλίας.

    Τα διεθνούς αναγνώρισης και κύρους βραβεία “Lloyd’s List Greek Shipping Awards” διοργανώνονται από τη Lloyd’s List, ναυτιλιακή εφημερίδα που ιδρύθηκε το 1734. Η αξιολόγηση των βραβευθέντων γίνεται από μια ανεξάρτητη επιτροπή δέκα κριτών από διάφορους τομείς της ναυτιλίας. Η επιλογή των βραβευθέντων γίνεται ανάμεσα σε πλήθος αξιόλογων υποψηφιοτήτων που διαγωνίζονται σε 18 θεματικές κατηγορίες.

    Το βραβείο παρέλαβε η κα Εύη Λαζού, Πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, η οποία κατά την απονομή είπε χαρακτηριστικά: «Οι δεσμοί της οικογένειας Λασκαρίδη με τη θάλασσα έχουν βάθος αρκετών δεκαετιών και το έργο του Ιδρύματος αποτελεί φυσική συνέχεια της ναυτιλιακής της δραστηριότητας. Το «Typhoon Project» εκπληρώνει το όραμα του Θανάση Λασκαρίδη για τον καθαρισμό του συνόλου της ελληνικής ακτογραμμής, της πιο εκτεταμένης και ομορφότερης στον κόσμο, και την απόδοσή της στο κοινό χωρίς απορρίμματα… Ως ένα νέο, σχετικά, ίδρυμα, γνωρίζουμε πως χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμα στο περιβαλλοντικό μέτωπο, ιδίως σε μια χώρα σαν την Ελλάδα που βασίζει την οικονομία της σε μεγάλο βαθμό στους φυσικούς πόρους και στην ομορφιά της. Αυτό το σημαντικό βραβείο, το οποίο αποτελεί για εμάς τεράστια ικανοποίηση, μας δίνει έμπνευση για να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε συστηματικά, στην κατεύθυνση των στόχων μας».

    Οι δράσεις του Ιδρύματος

    Τα προγράμματα του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α. Κ. Λασκαρίδη επικεντρώνονται στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και στην καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης σε όλη τη Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε, με τη χρήση συνεργατικών εργαλείων και ψηφιακών μέσων επικοινωνίας και με πρωτοφανή συμμετοχή, ο πρώτος μαραθώνιος καινοτομίας “SUP Free hackathon” στο πλαίσιο της εθνικής καμπάνιας «Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης», με την υποστήριξη της Lidl Ελλάς και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη. Η διοργάνωση, η οποία πραγματοποιήθηκε με την τεχνολογική και οργανωτική υποστήριξη της Crowdpolicy, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

    Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος 34 ομάδες και 34 μέντορες, ενώ οι προτάσεις των διαγωνιζόμενων αξιολογήθηκαν από δωδεκαμελή επιτροπή με κριτές προερχόμενους από τον ακαδημαϊκό, τον επιχειρηματικό και τον κοινωφελή χώρο. Σε όλη τη διάρκεια του τριήμερου διαγωνισμού συζητήθηκαν και παρουσιάστηκαν πολλές δημιουργικές ιδέες και προτάσεις για λύσεις και εφαρμογές που θα συμβάλλουν σε μια καθημερινότητα χωρίς πλαστικά μίας χρήσης. Πολυάριθμα “Mentoring Sessions” υποστήριξαν τους συμμετέχοντες στον σχεδιασμό του επιχειρηματικού τους μοντέλου καθώς και στη διαμόρφωση της βασικής επιχειρηματικής ιδέας.

    To “SUP Free hackathon” ολοκληρώθηκε με την τελική παρουσίαση των προτάσεων από όλες τις ομάδες. Η αξιολόγηση βασίστηκε στην πληρότητα των λειτουργικών χαρακτηριστικών ή της ιδέας, ανάλογα με τον βαθμό ολοκλήρωσής της, στο επιχειρησιακό μοντέλο και στην τεχνολογική καινοτομία. Από τις συνολικά 34 ομάδες που παρουσίασαν, πέντε απέσπασαν χρηματικά βραβεία, δωροεπιταγές από τη Lidl Ελλάς και AWS Cloud Services Credits, ενώ εξασφάλισαν την είσοδό τους στο 5μηνο πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης SUP Free Innovation Lab.

    Οι 5 ομάδες που διακρίθηκαν είναι οι ακόλουθες:

    1ο Bραβείο – “FeelTheCup”: Δημιουργία πλατφόρμας που προωθεί κυκλικά επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια σε δίκτυο συμβεβλημένων καταστημάτων καφέ, σε συνδυασμό με πρόγραμμα επιβράβευσης.

     2ο Bραβείο – “MS”(17χρονος μαθητής): Υπηρεσία αυτόματου καθαρισμού περιοχών με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και “robotics” για την αναγνώριση και περισυλλογή απορριμμάτων.

     3ο Bραβείο – “ECOCup”: Δημιουργία mobile app που θα λειτουργεί ως οικολογικό σύστημα “loyalty” και θα επιβραβεύει το χρήστη όταν αγοράσει το ρόφημά του στο δικό του επαναχρησιμοποιούμενο σκεύος.

     4ο Bραβείο – “SquAthonHackD”: Δημιουργία εφαρμογής που θα χρησιμοποιεί ένα “loyalty scheme” με  “rewarding gamification” συστήματα, προκειμένου να ενθαρρύνει τους χρήστες να χρησιμοποιούν εναλλακτικά προϊόντα αντί των πλαστικών μιας χρήσης.

     5ο Bραβείο – “AnalogProgrammers”: Διαχωρισμός και στην ανακύκλωση πλαστικών μιας χρήσης με στόχο τη δημιουργία πρώτης ύλης για “custom design” προϊόντα μέσω 3D printing.

    Διαβάστε επίσης:

    Το Κοινωφελές Ίδρυμα Α.Κ. Λασκαρίδη βουτάει πιο βαθιά στην περιβαλλοντική προστασία

    Τα ονόματα της ναυτιλίας που πήραν τα Lloyd’s List Greek Shipping Awards 2020



    ΣΧΟΛΙΑ