• Ναυτιλία

    Χάκερ έκλεψαν «εμπιστευτικά» στοιχεία της Clarksons

    Clarksons

    Από αριστερά: Andi Case, διευθύνων σύμβουλος της Clarksons, Peter Anker, επικεφαλής επενδυτικής τραπεζικής της Clarksons


    Κυβερνοεπίθεση από χάκερ ανακοίνωσε πως δέχθηκε ο ναυλομεσιτικός οίκος Clarksons, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως πιθανόν έχουν παραβιαστεί τα ηλεκτρονικά συστήματα του.

    Η είδηση, που έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα, ήρθε από την ίδια την εταιρεία η οποία, σε επίσημη δήλωσή της, ανακοίνωσε πως έχει πέσει «θύμα» επίθεσης από χάκερ και πως τα κλεμμένα «εμπιστευτικά» στοιχεία θα μπορούσαν να έχουν δημοσιευθεί χθες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

    Όπως ανέφερε ο ναυλομεσιτικός οίκος, οι πρώτες έρευνες έδειξαν πως παρατηρήθηκε μία μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση μέσω ενός μοναδικού λογαριασμού, ο οποίος πλέον έχει απομονωθεί και απενεργοποιηθεί.

    Η Clarksons ανέφερε επίσης στην ανακοίνωση της πως «έχουμε επίσης θεσπίσει πρόσθετα μέτρα ασφαλείας για την καλύτερη πρόληψη παρόμοιου περιστατικού που μπορεί να συμβεί στο μέλλον» και απέφυγε να δώσει περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το συμβάν.

    Παράλληλα ο ναυλομεσιτικός οίκος, αφού ζήτησε συγγνώμη για το περιστατικό, επέμεινε ότι η επίθεση δεν εμπόδισε την ικανότητά του να συνεχίζει να ασκεί τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Επίσης συμπλήρωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με εκείνους που ενδεχομένως επηρεάζονται από την επίθεση.

    Ο Andi Case, διευθύνων σύμβουλος της Clarksons, δήλωσε ότι συνεργάζεται στενά με ειδικευμένες μονάδες της αστυνομίας και εμπειρογνώμονες σε θέματα ασφάλειας των δεδομένων για να προστατεύσει καλύτερα τους πελάτες, ενώ δεν ξεκαθάρισε εάν έχει δεχθεί αίτημα για την καταβολή λύτρων.

    Η κυβερνοεπίθεση αυτή δεν είναι η μοναδική που έχει καταγραφεί στο ναυτιλιακό τομέα.

    Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ναυτιλιακής  εταιρείας Maersk, η οποία ύστερα από επίθεση που δέχθηκε τον περασμένο Ιούνιο, υπέστη ζημιές οι οποίες ανήλθαν στα 300 εκατομμύρια δολάρια.

    Ακόμη θα πρέπει να τονιστεί ότι η διεθνής ναυτιλιακή οργάνωση BIMCO και ο IMO εξέδωσαν πρόσφατα κατευθυντήριες γραμμές που στόχο έχουν να βοηθήσουν τις εταιρείες να προστατευθούν από κυβερνοεπιθέσεις.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γ. Χατζηπατέρας: H Seacor διανέμει 4 εκατ. μετοχές της Dorian LPG

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Περικλής Βασιλόπουλος: Από τα φάρμακα στη ναυτιλία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Aegean Marine: Γιατί έβαλε «λουκέτο» σε 6 εταιρείες της



    ΣΧΟΛΙΑ