F

Ναυτιλία

Γιώργος Προκοπίου: Τα 8 αποφθέγματα του βαθύπλουτου εφοπλιστή και νέου ιδιοκτήτη του Σκαραμαγκά

  • NewsRoom

O Costas Paris (αριστερά) συνομιλεί με τον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου (δεξιά)


Ο νέος ιδιοκτήτης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, Γιώργος Προκοπίου, είναι βαθιά φιλοσοφημένος άνθρωπος.

Ο βαθύπλουτος εφοπλιστής (εικάζεται ότι, εκτός των άλλων, διαθέτει περίπου 2.000 έως 2.500 ακίνητα σε όλη την λεκάνη της Μεσογείου) ήταν συγκλονιστικός στην ομιλία που έδωσε στα πλαίσια της 46ης αποφοίτησης του BCA, μιλώντας στους απόφοιτους του Κολεγίου, στις 29 Ιουνίου 2018.

Ο Πρόεδρος και ιδρυτής της Dynacom Tankers Management LTD καθήλωσε με τα λόγια του, την απλότητα και την αμεσότητά του τους απόφοιτους του Κολεγίου και μοιράστηκε μαζί τους τα μυστικά της δικής του επιτυχίας, προτρέποντάς τους να μην φοβούνται και να είναι «είναι έτοιμοι να σαλτάρουν στο κενό».

O Γιώργος Προκοπίου και οι μ@@@κες επιχειρηματίες 

Ταυτόχρονα όμως ο κ. Γιώργος Προκοπίου, όταν πρέπει, μιλάει…τα Γαλλικά, αφήνοντάς κατά μέρος τις ευγένειες.

Στην κατάμεστη Αθηναϊκή Λέσχη, τον Ιανουάριο του 2020, ο γνωστός για τη συνήθειά του να μιλά έξω από τα δόντια πλοιοκτήτης είπε: «Οι πολιτικοί πρέπει να καθίσουν σε ένα τραπέζι μαζί με τους Έλληνες επιχειρηματίες και επενδυτές με σκοπό να συμφωνήσουν στον τρόπο της ανάπτυξης ώστε να ξαναρχίσουν οι επενδύσεις.

Από τους Έλληνες θα αρχίσουν οι επενδύσεις και όχι από τους ξένους.

Αυτοί θα έρθουν. Θέλουμε ένα φιλικό προς τους επιχειρηματίες περιβάλλον. Αλλά πρέπει να διευκρινίσουμε ότι μ@@@κες επιχειρηματίες με εκατομμύρια δεν υπάρχουν.»

Παράλληλα, ο κ. Προκοπίου κατά τη διάρκεια της ίδιας εκδήλωσης που πραγματοποίησε το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο, με πρωτοβουλία του προέδρου του και πρώην υπουργού και βουλευτή Πέτρου Δούκα, εκφράστηκε με σκληρά λόγια για τους εφοριακούς, υποστηρίζοντας ότι κινούνται αυθαίρετα γιατί παίρνουν μπόνους όταν καταγγέλλουν παραβάσεις, ενώ οι επιχειρηματίες τρέχουν στα δικαστήρια για χρόνια μέχρι να δικαιωθούν.

(Από αριστερά) Ιωάννα, Μαριελένα, Μαρίνα και Ελίζα Προκοπίου
Οι κόρες του Γιώργου Προκοπίου (Από αριστερά) Ιωάννα, Μαριελένα, Μαρίνα και Ελίζα Προκοπίου

Γιώργος Προκοπίου: Η ομιλία του στο BCA

Ο κ. Προκοπίου, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της παγκόσμιας ναυτιλιακής σκηνής, ήταν το τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης του BCA τον Ιούνιο του 2018 στο πλαίσιο της οποίας παρέθεσε και την ακόλουθη ομιλία:

«Αγαπητοί μου απόφοιτοι,

Εδώ και χρόνια ξεκινήσατε με όνειρα να μπείτε πρώτα στην ανώτατη εκπαίδευση. Με θυσίες δικές σας και της οικογένειας σας ολοκληρώσατε το πρώτο σας πτυχίο. Μετά δε, παρακολουθήσατε και μια μεταπτυχιακή σπουδή εξειδικευμένη στη ναυτιλία σε αυτή εδώ την ανώτατη οικονομική σχολή.

Τώρα βρισκόμαστε στη στιγμή που έχετε πλέον αποφοιτήσει και βρίσκεστε σαν τους αλεξιπτωτιστές (paragliders) στο χείλος ενός εφαλτηρίου έτοιμοι να σαλτάρετε στο κενό.

Με την πεποίθηση ότι αφού αποκτήσετε ταχύτητα λόγω της βαρύτητας οι φυσικές δυνάμεις του νόμου του Bernuli θα επενεργήσουν επάνω σας και θα αρχίσει η πτήση.

Στην αρχή δειλά και φοβισμένα και εν συνεχεία, απολαμβάνοντας την μεγάλη εικόνα.

Στην σχολή εδώ, λοιπόν μάθατε πως με εφόδιο τις γνώσεις σας, αυτό το πέταγμα στην αγορά εργασίας και στον κόσμο των επιχειρήσεων δεν πρέπει να το φοβάστε.

Ζούμε στην εποχή της γνώσεως και πάντοτε ήταν έτσι, δηλαδή ο γνώστης μπορούσε και να ζήσει καλύτερα από τον άνθρωπο που δεν είχε γνώσεις. Ο τομέας που διαλέξατε ευδοκιμεί πολύ στη χώρα μας.

Όχι μόνο τώρα, στην σύγχρονη εποχή αλλά από την αρχαιότητα. Είμαι σίγουρος ότι έχετε επισκεφτεί και αν όχι πρέπει να επισκεφτείτε τους αρχαιολογικούς χώρους στο ακρωτήρι της Σαντορίνης, ή το νησί του Απόλλωνα και της Άρτεμης στη Δήλο, όπου κανείς βλέπει στην πράξη όντας το πρώτο ελεύθερο λιμάνι (tax-free) και διεθνές κέντρο εμπορίου με την ανεξιθρησκία (όλοι ήταν καλοδεχούμενοι-Εβραίοι, Αιγύπτιοι, Ασσύριοι κλπ.) έδωσαν τέτοια δύναμη στο νησί που με το θησαυρό τους (όταν τον πήραν οι Αθηναίοι) κτίστηκε η Ακρόπολη.

Ειδικότερα για την ναυτιλία είναι ένα επάγγελμα που εμπεριέχει μέσα του την έννοια της παγκοσμιοποίησης. Τα πλοία είναι το εργαλείο που υλοποιείται η παγκοσμιοποίηση. Τι είναι παγκοσμιοποίηση;

Ο δικός μου ορισμός της παγκοσμιοποίησης είναι η αγορά πρώτων υλών και τελικά αγαθών με μοναδικά κριτήρια την τιμή και την ποιότητα και όχι την απόσταση από τον τόπο παραγωγής.

Διότι η μεταφορά αποτελεί ένα μηδαμινό κομμάτι της συνολικής αξίας του προϊόντος. Και αυτό ακριβώς είναι η επιτυχία της ναυτιλίας όπου έχει κατορθώσει με οικονομίες κλίμακας (economies of scale) να έχει πολύ χαμηλό κόστος ανά μονάδα (unit cost). Είναι φθηνότερο να μεταφέρεις έναν τόνο κάρβουνο από την Ινδονησία στην Κίνα παρά έναν τόνο κάρβουνο από την πλατεία Ομονοίας μέχρι την σχολή σας.

Γιώργος Προκοπίου: Τα 8 αποφθέγματα 

Όμως θα ήθελα αν μου επιτρέπετε, και νομίζω ότι γι’ αυτό με καλέσατε και εδώ, να σας πω μερικά προσωπικά μου βιώματα και μαθήματα.

1. Να έχετε πίστη στον εαυτό σας. Όλα είναι φτιαγμένα για ανθρώπους και τίποτα από υπεράνθρωπους. Διότι δεν υπάρχουν υπεράνθρωποι.

2. Ό,τι βλέπουμε γύρω μας, και γενικά πάνω σε αυτόν τον πλανήτη, έχει φτιαχτεί από ανθρώπους σαν και εσάς με όνειρα και επιμονή.

3. Να μαθαίνετε με τα λάθη των άλλων αλλά αν αυτό είναι πολύ δύσκολο τουλάχιστον να μαθαίνετε από τα δικά σας και να μην τα επαναλαμβάνετε.

4. Όπου υπάρχει ένα «θέλω», υπάρχει και ένας δρόμος.

5. Ο χώρος σας δεν είναι η γειτονιά σας ή η ιδιαίτερη πατρίδα σας ή η χώρα μας. Ο χώρος σας είναι όλη η οικουμένη και οι ευκαιρίες, οι συμπτώσεις και η τύχη σας βρίσκεται πάνω σε όλη τη γη.

6. Οι γρήγορες και οι αρπαχτές δεν κρατάνε πολύ. Η τιμιότης και η μακροχρόνια αφοσίωση σε αυτό που κάνετε θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Και εδώ θα σας πω και μια φράση που είπε ένας παγκόσμιος πρωταθλητής του γκολφ όταν του είπαν πόσο τυχερός είναι που με μια βολή έριξε την μπάλα του από το αρχικό σημείο στο τελικό: «Όσο πιο σκληρά προπονούμαι, τόσο πιο τυχερός γίνομαι».

7. Να χαίρεστε με την επιτυχία του άλλου. Να βλέπετε πως μπορείτε να αντιγράψετε τα καλά του στοιχεία. Όσο περισσότεροι επιτυχημένοι υπάρχουν γύρω μας, τόσο καλύτερη μπορεί να γίνει η ζωή μας και τόσες περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να γίνουμε και εμείς ένας από αυτούς. Κάποιος που δημιουργεί μιζέρια, μόνο μιζέρια μπορεί να μοιράσει.

8. Να σας πω και μια άλλη σκέψη που έχω κάνει σχετικά με τον καταμερισμό του πλούτου που φέρνουν για παράδειγμα οι μεγάλες εταιρείες IT και οι δισεκατομμυριούχοι μέτοχοι τους. Ναι, πράγματι έχουν μεγάλο πλούτο στα χέρια τους, αλλά αυτοί τον δημιούργησαν. Και αν δεν υπήρχαν αυτοί δε θα μπορούσαν οι οικονομίες να μεγαλώνουν και ο αριθμός των συμμετεχόντων σε αυτή την ανάπτυξη να μεγαλώνει επίσης.

Αντί να συνεχίσω τον μονόλογο, προτιμώ να απαντήσω σε ερωτήσεις σας αν υπάρχει χρόνος.

Σας εύχομαι καλή σταδιοδρομία και μόνο όταν κανείς πέσει στη θάλασσα, δείχνει αν ξέρει να κολυμπάει.

Γεννημένος μαθημένος δεν υπήρξε κανένας. Όλοι τα μάθαμε στο δρόμο.

Σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνατε να με ακούσετε».


ΣΧΟΛΙΑ