• Ναυτιλία

    Γιάννης Κούστας: Κατέχει πλέον το 16,7% της Eagle Bulk και αμφισβητεί τη χρησιμότητα επαναγοράς μετοχών από την Oaktree

    Γιάννης Κούστας, Εφοπλιστής

    Γιάννης Κούστας, Εφοπλιστής


    «Η διοίκηση εξέθεσε τους εναπομείναντες μετόχους της Eagle Bulk σε περιττό στρατηγικό και οικονομικό κίνδυνο». Ο εφοπλιστής Γιάννης Κούστας, μέσω της Danaos, είναι πλέον ο μεγαλύτερος μέτοχος της Eagle Bulk Shipping και αμφισβητεί, με επιστολή που έστειλε στο διοικητικό συμβούλιο της Eagle Bulk, τις διαδικασίες του διοικητικού συμβουλίου της να αγοράσει το μερίδιο 28% της Oaktree στην εταιρεία, έναντι 219,3 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Η επαναγορά των μετοχών έγινε μετά την κίνηση της Danaos να συγκεντρώσει αθόρυβα μετοχικό μερίδιο της Eagle Bulk τους τελευταίους μήνες.

    Η Danaos επισημαίνει στην επιστολή που απηύθυνε στο διοικητικό συμβούλιο της Eagle Bulk ότι προσέγγισε τη διοίκηση της αμερικανικής εταιρείας και μετέφερε την πρόθεσή της να «συνεργαστεί και εποικοδομητικά με το διοικητικό συμβούλιο και πίστευε ότι η πρόθεσή της ήταν αμοιβαία».

    Η ελληνόκτητη εταιρεία διαμαρτύρεται ότι η Eagle Bulk αγόρασε ολόκληρο το μερίδιο 28% της Oaktree στην εταιρεία με προσαύξηση 35% χωρίς να ζητήσει προηγούμενη έγκριση από τους μετόχους. Αυτές οι συναλλαγές, τονίζεται στην επιστολή, άλλαξαν επίσης τη μετοχική σύνθεση της εταιρείας.

    «Από τότε που έγιναν αυτές οι ενέργειες από το διοικητικό συμβούλιο, οι μετοχές της Eagle Bulk έχουν υποχωρήσει σχεδόν κατά 6%, κάτι που φαίνεται να παρέχει μια προκαταρκτική αξιολόγηση της αντίδρασης της αγοράς», τονίζει στην επιστολή του ο Γιάννης Κούστας.

    Η Danaos αμφισβήτησε ακόμη, πώς η επαναγορά των μεριδίων της Oaktree, έναντι 219 εκατομμυρίων δολαρίων προστάτευσε όλους τους μετόχους και πώς ήταν επωφελής για τους μετόχους της Eagle Bulk.

    Η ελληνική εταιρεία ισχυρίζεται ότι ενέχει κινδύνους για τους μετόχους καθώς η αγορά της επαναγοράς έγινε με χρηματοδότηση.

    Η Eagle Bulk, δικαιολογεί την κίνηση αγοράς, ως μείωση της «πιθανότητας να αποκτήσει οποιοδήποτε άτομο ή ομάδα τον έλεγχο της εταιρείας μέσω συσσώρευσης στην ανοιχτή αγορά ή άλλων καταχρηστικών τακτικών που ενδεχομένως βλάπτουν τα συμφέροντα όλων των μετόχων».

    Η Danaos Corporation, όπως αναφέρει η εταιρεία, είναι ένας από τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους πλοιοκτήτες πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο και ο μεγαλύτερος μέτοχος της Eagle Bulk Shipping, Inc. αφού κατέχει περίπου το 16,7% των υφιστάμενων μετοχών.

    Στην επιστολή που έστειλε ο Γιάννης Κούστας, μεταξύ άλλων τονίζει:

    Όπως πιθανότατα γνωρίζετε, είμαστε ένας από τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους ιδιοκτήτες σύγχρονων πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων μεγάλου μεγέθους, ναυλώνουμε το στόλο μας σε πολλές από τις μεγαλύτερες εταιρείες τακτικών γραμμών στον κόσμο και δραστηριοποιούμαστε στον ναυτιλιακό τομέα για περισσότερα από 50 χρόνια. Πριν πραγματοποιήσουμε την αρχική μας επένδυση στην εταιρεία, προσεγγίσαμε τη διοίκησή της και μεταφέραμε ότι πρόθεσή μας ήταν να επενδύσουμε στην εταιρεία και ότι βασικό στοιχείο στην επένδυσή μας στην εταιρεία ήταν η καλή πορεία της στην εταιρική διακυβέρνηση. Δηλώσαμε την επιθυμία μας να εργαστούμε συνεργατικά και εποικοδομητικά με το ΔΣ και πιστεύαμε ότι η πρόθεσή μας ήταν ανταποδοτική.

    Ως εκ τούτου, ήμασταν έκπληκτοι όταν είδαμε την ανακοίνωση της πρόσφατης επαναγοράς από την εταιρεία του συνόλου του μεριδίου 28% της Oaktree Capital με σχεδόν 35% premium σε σχέση με τη μέση τιμή της μετοχής των τελευταίων 45 ημερών, χωρίς να ζητήσει προηγούμενη έγκριση από τους μετόχους. Είναι αυτονόητο ότι αυτές οι συναλλαγές αλλάζουν ριζικά τη σύνθεση της εταιρείας. Ως αποτέλεσμα της επαναγοράς των μετοχών της Oaktree, υπάρχουν 9.283.499 κοινές μετοχές σε κυκλοφορία και πλέον κατέχουμε το 16,7% των μετοχών της εταιρείας, αύξηση από το περίπου 11,3% που αγοράσαμε σε συναλλαγές ανοικτής αγοράς. Επιπλέον, μας απαγορεύεται πλέον να αγοράσουμε επιπλέον μετοχές χωρίς να ενεργοποιήσουμε τις προϋποθέσεις που υιοθετήθηκαν πρόσφατα από την εταιρεία. Από τότε που έγιναν αυτές οι ενέργειες από το Διοικητικό Συμβούλιο, οι μετοχές της Eagle Bulk έχουν υποχωρήσει σχεδόν κατά 6%, γεγονός που φαίνεται να παρέχει μια προκαταρκτική αξιολόγηση της αντίδρασης της αγοράς. Ανησυχούμε για αυτές τις πρόσφατες εξελίξεις και ζητάμε διευκρινίσεις για τα ακόλουθα ερωτήματα από το ΔΣ:

    1. Πώς η επαναγορά 219 εκατομμυρίων δολαρίων του μεριδίου της Oaktree προστατεύει όλους τους μετόχους από αναστάτωση;

    Στο δελτίο τύπου της εταιρείας στις 22 Ιουνίου 2023, ο πρόεδρος Paul Leand δήλωσε ότι η επαναγορά του μεριδίου της Oaktree «εξασφαλίζει ότι οι μέτοχοι της Eagle Bulk διατηρούν την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν την αξία της επένδυσής τους και εξαλείφει κάθε πιθανή αναστάτωση που προκύπτει από την πώληση του μεριδίου 28% της Oaktree στην εταιρεία.” Το σκεπτικό της εταιρείας για την αγορά μετοχής στην τιμή των 58 δολαρίων ανά μετοχή είναι η πιθανότητα ότι η Oaktree να πουλήσει αδιακρίτως το μερίδιό της στην εταιρεία στην ανοιχτή αγορά, επηρεάζοντας αρνητικά την τιμή της μετοχής της εταιρείας. Αντίστοιχα, η εταιρεία φαίνεται ότι δικαιολογεί τη χρήση όλων των μέσων κατά την κρίση της για την επαναγορά των μεγάλων συμμετοχών της Oaktree, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του χρέους της και της επαναγοράς μετοχών με σημαντικό premium σε σχέση με την ισχύουσα τιμή της αγοράς. Δεν είναι σαφές, ωστόσο, ότι υπήρχε μια αξιόπιστη απειλή που να δικαιολογεί μια τόσο δραστική απάντηση. Συγκεκριμένα, εάν η Oaktree ήθελε πραγματικά να πουλήσει από τη θέση της στην εταιρεία, πιθανότατα θα έπρεπε να το κάνει σε ουσιαστικά χαμηλότερη τιμή από την κινητή μέση τιμή 45 ημερών των 43,04 δολαρίων περίπου. Αυτό σαφώς δεν θα ήταν προς το συμφέρον της Oaktree.

    Η Oaktree επωφελήθηκε ουσιαστικά πουλώντας το σημαντικό μερίδιό της με premium σχεδόν 35% στη μέση τιμή της μετοχής της Eagle των 45 ημερών. Αγωνιζόμαστε να καταλάβουμε πώς η απόφαση της εταιρείας να επαναγοράσει τις μετοχές της Oaktree ωφελεί όλους τους μετόχους της Eagle Bulk και αμφισβητούμε εάν η απόφαση που έλαβε η εταιρεία ήταν η πιο αποτελεσματική, μελετημένη ή επωφελής οδός για όλους τους μετόχους. Αντιθέτως, ανησυχούμε ότι η επαναγορά μετοχών και η προνομιακή μεταχείριση που επιβλήθηκε στην Oaktree εξέθεσαν τους εναπομείναντες μετόχους της Eagle Bulk σε περιττό στρατηγικό και οικονομικό κίνδυνο. Πράγματι, τον κίνδυνο χρηματοδότησης της επαναγοράς με χρέος μοιράζονται οι υπόλοιποι μέτοχοι της εταιρείας.

    2. Πώς το Συμβούλιο καθόρισε την τιμή των 58 δολαρίων ανά μετοχή που προσφέρθηκε στην Oaktree και γιατί δεν δόθηκε η ίδια ευκαιρία σε άλλους μετόχους να προσφέρουν τις μετοχές τους σε αυτήν την τιμή;

    Αγωνιζόμαστε να καταλάβουμε γιατί το Διοικητικό Συμβούλιο συμμετείχε σε αυτήν την ιδιωτική συναλλαγή όταν θα μπορούσε να είχε ακολουθήσει πιο ισότιμες μεθόδους, όπως μια δημοπρασία που απευθύνεται σε όλους τους μετόχους. Από την αρχή του 2017, οι μετοχές της εταιρείας διαπραγματεύονται πάνω από 58 δολάρια για συνολικά 90 ημέρες, ή μόλις το 5,5% των συνολικών ημερών διαπραγμάτευσης. Μας φαίνεται άδικο το γεγονός ότι δεν δόθηκε στους εναπομείναντες μετόχους της εταιρείας η ίδια ευκαιρία να προσφέρουν τις μετοχές τους στην αυξημένη τιμή, ενώ ταυτόχρονα επωμίζονται τα βάρη της χρηματοδότησης της επαναγοράς μετοχών.

    Ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο δικαιολογεί την αυξημένη τιμή που καταβλήθηκε στην Oaktree δηλώνοντας ότι η τιμή αγοράς αντιπροσώπευε έκπτωση στην NAV, φαίνεται να υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ της εύλογης αγοραίας αξίας του στόλου της εταιρείας, όπως υπολογίστηκε από δύο, τρίτους μεσίτες στις 12 Ιουνίου 2023 και την τιμή GAAP που αποδόθηκε στον στόλο από την εταιρεία στις 31 Μαρτίου 2023. Αυτό είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο καθώς ο δείκτης αναφοράς Baltic Supramax Index της εταιρείας μειώθηκε σημαντικά από τις 31 Μαρτίου 2023 και οι αξίες των πλοίων έχουν μειωθεί επίσης.

    3. Ποιο είναι το πραγματικό σκεπτικό για την αγορά μετοχών και πώς προστατεύει τους μετόχους της Eagle Bulk;

    Η εταιρεία δικαιολογεί την κίνηση της, ως μείωση «…της πιθανότητας να αποκτήσει οποιοδήποτε άτομο ή ομάδα τον έλεγχο της εταιρείας μέσω συσσώρευσης από την ανοιχτή αγορά ή άλλων καταχρηστικών τακτικών που ενδέχεται να βλάπτουν τα συμφέροντα όλων των μετόχων, χωρίς να καταβάλει σε όλους τους μετόχους ένα κατάλληλο ασφάλιστρο ελέγχου ή παροχή επαρκούς χρόνου στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας για τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων προς το συμφέρον όλων των μετόχων.»

    Από όσο γνωρίζουμε, είμαστε ο μόνος μέτοχος στον οποίο απαγορεύεται πλέον ουσιαστικά η αγορά πρόσθετων μετοχών. Και πάλι, πρόθεσή μας ήταν μόνο να εργαστούμε συνεργατικά και εποικοδομητικά με το Διοικητικό Συμβούλιο και τη διοίκηση της Eagle Bulk. Ενημερώσαμε τη διοίκηση για τις προθέσεις μας πριν αγοράσουμε τις μετοχές μας στην ανοιχτή αγορά. Ίσως το Διοικητικό Συμβούλιο θα μπορούσε να εξηγήσει πώς μια αγορά ανοικτής αγοράς που ακολουθείται από μια άμεση κατάθεση αποτελεί καταχρηστική τακτική, ειδικά υπό το φως της προνομιακής συμφωνίας του Διοικητικού Συμβουλίου με την Oaktree;

    Η Oaktree είναι μια επιχείρηση 164 δισεκατομμυρίων δολαρίων με θέσεις ελέγχου σε πολλές δημόσιες ναυτιλιακές εταιρείες. Έχουν τη γνώση και τα μέσα για να αποκτήσουν την εταιρεία.

    Τέλος, δεν συμφωνούμε στον περιορισμό που θέτει στα δικαιώματα των υπολοίπων μετόχων της Eagle Bulk περιορίζοντας την ικανότητά τους να επικοινωνούν ανοιχτά σχετικά με τις επενδύσεις τους στην εταιρεία. Δεδομένης της εκτεταμένης γνώσης μας για τη ναυτιλιακή βιομηχανία, πιστεύουμε ότι πρέπει να είμαστε σε θέση να επικοινωνήσουμε τις απόψεις μας με τους μετόχους της εταιρείας γενικότερα για να διευκολύνουμε την αύξηση της αξίας των μετόχων.

    Ως ο σημερινός μεγαλύτερος μέτοχος της Eagle Bulk, έχουμε έντονο συμφέρον να δούμε την εταιρεία να ενισχύει τη μακροπρόθεσμη αξία των μετοχώ και πιστεύουμε ότι έχουμε καθήκον να μιλήσουμε όταν πιστεύουμε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο ή και η διοίκηση ενδέχεται να ενεργούν εκτός των συμφερόντων όλων των μετόχων. Συνεπώς, δεσμευόμαστε να εργαστούμε εποικοδομητικά με το Διοικητικό Συμβούλιο για να εντοπίσουμε ισορροπημένες, καλά μελετημένες και αποτελεσματικές μεθόδους για την ενίσχυση της αξίας των μετοχών εκ μέρους όλων των μετόχων. Προσβλέπουμε σε εποικοδομητική δέσμευση με το Διοικητικό Συμβούλιο για την προώθηση της εταιρείας προς μια θετική κατεύθυνση.

    Διαβάστε επίσης:

    Γιάννης Κούστας: H Danaos αύξησε το ποσοστό της στην Eagle Bulk – Επενδύει στην αγορά ξηρού φορτίου

    Danaos Corporation (Γιάννης Κούστας): Υψηλή ρευστότητα 731 εκατ. δολαρίων και κέρδη 145,3 εκατ. δολαρίων – Ναυπηγεί έξι πλοία

    Μητσοτάκης: Καλύτεροι μισθοί, καλύτερη δημόσια υγεία, καλύτερη ζωή σε μια ισχυρή Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ