• Ναυτιλία

    Γιάννης Κούστας: Εξαγορά δύο πλοίων από την Danaos Corp εν μέσω πανδημίας

    Δρ Γιάννης Κούστας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Danaos Corporation


    Στην εξαγορά δύο containerships προχώρησε εν μέσω πανδημίας, η ναυτιλιακή Danaos Corp, συμφερόντων του εφοπλιστή Γιάννη Κούστα. Τα κέρδη της εταιρείας υποχώρησαν κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους λόγω των καθυστερήσεων που σημειώθηκαν στις εργασίες για τοποθετήσεις scrubbers στα πλοία της.

    Κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου, η εταιρεία έκανε γνωστό ότι απέκτησε το χωρητικότητας 8,626 TEU containership Niledutch Lion, κατασκευής 2008 και το χωρητικότητας 8,463 TEU πλοίο Phoebe, κατασκευής 2005. Και τα δύο πλοία ναυλώθηκαν για χρονικό διάστημα δύο ετών, και θα συνεισφέρουν στα EBITDA επιπλέον 12 εκατ. δολάρια σε ετήσια βάση.

    Τον Απρίλιο η Danaos εξασφάλισε δάνειο ύψους 24 εκατ. δολαρίων από την Macquarie Bank, το οποίο χρησιμοποίησε για την χρηματοδότηση μέρους του κόστους απόκτησης των παραπάνω containerships.

    Επιπλέον η εταιρεία έκλεισε πρόσφατα συμφωνία για την εξαγορά ενός ακόμη πλοίου χωρητικότητας 8,533 TEU, το οποίο αναμένεται να παραλάβει κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

    O CEO της εταιρείας Δρ. Γιάννης Κούστας επισήμανε: “Τα αποτελέσματα μας κατά το πρώτο τρίμηνο 2020 δεν επηρεάστηκαν από την πανδημία, με εξαίρεση την αύξηση των ημερών εκτός ναύλωσης, που οφείλεται στις καθυστερήσεις ολοκλήρωσης των εργασιών εγκατάστασης scrubbers στα κινέζικα ναυπηγεία”.

    Τα προσαρμοσμένα καθαρά έσοδα ανήλθαν στο πρώτο τρίμηνο του έτους στα 33,3 εκατ. δολάρια, μειωμένα κατά 5,3 εκατ. δολάρια σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Τα προσαρμοσμένα EBITDA διαμορφώθηκαν το ίδιο διάστημα στα 71,9 εκατ. δολάρια, μειωμένα κατά 5,6 εκατ. δολάρια σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο 2019.

    Σχολιάζοντας τις επιπτώσεις της πανδημίας, ο κ Κούστας επισήμανε: “Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πανδημία θα έχει αρνητική επίπτωση στο ΑΕΠ, την ανεργία και αμέτρητους άλλους μακροοικονομικούς δείκτες στο εγγύς μέλλον. Παρόλο που οι χώρες αρχίζουν σταδιακά να άρουν τους περιορισμούς, επιτρέποντας την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, η ταχύτητα πιθανής ανάκαμψης και ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος της πανδημίας στη ζήτηση των καταναλωτών και στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού είναι ασαφής. Υπάρχει σίγουρα αισιοδοξία για τις θετικές επιπτώσεις των σαρωτικών δημοσιονομικών και νομισματικών πρωτοβουλιών που αναλαμβάνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθούν τυχόν επιπτώσεις”.

    Πριν από λίγες ημέρες, η εταιρεία προχώρησε στην αναχρηματοδότηση υφιστάμενης υποχρέωσης εκμίσθωσης που σχετίζεται με τα πλοία Hyundai Honor και Hyundai Respect με μια νέα συμφωνία sale and leaseback ύψους 139,1 εκατομμυρίων δολαρίων τετραετούς διάρκειας, στο τέλος της οποίας η Danaos θα επανακτήσει τα πλοία αυτά έναντι 36 εκατ. δολαρίων.



    ΣΧΟΛΙΑ