• Ναυτιλία

    Γιάννης Κάρτσωνας (Breakwave Advisors): Kινητικότητα στα VLCC τάνκερ φέρνουν οι γεωπολιτικές εξελίξεις

    • NewsRoom
    Γιάννης Κάρτσωνας, διευθύνων σύμβουλος Breakwave Advisors

    Γιάννης Κάρτσωνας, διευθύνων σύμβουλος Breakwave Advisors


    Η δραστηριότητα στη spot αγορά των VLCC τάνκερ αυξάνεται όσο οι γεωπολιτικές εντάσεις εντείνονται, επισημαίνει σε άρθρο του ο Γιάννης Κάρτσωνας, διευθύνων σύμβουλος της Breakwave Advisors.

    Τα πρόσφατα, απρόσμενα και θλιβερά γεγονότα στη Μέση Ανατολή μας υπενθυμίζουν για ακόμα μια φορά πόσο σημαντική είναι η ενεργειακή ασφάλεια, αναφέρει.

    Οι ιδιοκτήτες πετρελαιοφόρων πλοίων έχουν περάσει από πολλούς κύκλους γεωπολιτικής αβεβαιότητας και γνωρίζουν ότι κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας περιόδου οι ναυλωτές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για να εξασφαλίσουν τη μεταφορά του πετρελαίου.

    Επιπλέον, το γεγονός ότι και οι Κινέζοι ναυλωτές επέστρεψαν στην αγορά, μετά από μια εβδομάδα διακοπών, αύξησε τη ζήτηση, οδηγώντας σε σημαντική αύξηση τις spot τιμές των ναύλων για τα τάνκερ τόσο στον Ατλαντικό όσο και στις αγορές της Μέσης Ανατολής.

    Αν και δεν υπήρξε ουσιαστική αναστάτωση στον εφοδιασμό πετρελαίου, η σκέψη μιας ευρύτερης σύγκρουσης, που θα μπορούσε να εμπλέξει ορισμένους από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο, ήταν αρκετή για να τονώσει το κλίμα ειδικά σε μια αγορά που είναι γενικά αρκετά θετική στην εξέλιξη των spot τιμών στα ναύλα.

    Κάτι που θα πρέπει να έχουμε πάντα υπόψιν μας είναι ότι ακόμη και στις spot αγορές, ο χρόνος μεταξύ του κλεισίματος μιας συμφωνίας για μεταφορά πετρελαίου με ένα δεξαμενόπλοιο και της πραγματικής παράδοσης του πετρελαίου είναι μεγάλος, επομένως η αντίδραση στην πρόσφατη αναταραχή στη Μέση Ανατολή αντανακλά κυρίως την αβεβαιότητα για το μέλλον, όχι για το παρόν, εξηγεί ο κ. Κάρτσωνας.

    Κοιτώντας μπροστά, η κυρίαρχη προσδοκία στην αγορά του Ατλαντικού είναι ότι το κλίμα στα ναύλα θα παραμείνει σταθερό για τις επόμενες 30 ημέρες λόγω της αναμενόμενης έλλειψης διαθέσιμης χωρητικότητας.

    Αν και δεν υπάρχει γυάλινη σφαίρα για να μπορούν οι πλοιοκτήτες να δουν το μέλλον, ένα πετρελαιοφόρο σήμερα είναι ένα πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο σε αυτή την ασταθή περίοδο που διανύουμε και επομένως, δε βλέπουμε το λόγο να είμαστε απαισιόδοξοι για τα ναύλα.

    Εξάλλου ακόμη οι spot τιμές τους εξακολουθούν να παραμένουν πολύ κάτω από τα περυσινά επίπεδα.

    Οι Breakwave Advisors προσφέρουν υπηρεσίες Διαχείρισης Επενδύσεων (Asset Management) στους τομείς του Shipping και των Commodities. Έχουν την έδρα τους στη Νέα Υόρκη και είναι οι δημιουργοί του Breakwave Dry Bulk Shipping ETF (NYSE: BDRY) και του Breakwave Tanker Shipping ETF (NYSE: BWET).

    Διαβάστε επίσης:

    Γιάννης Παππάς: Η ναυτιλιακή οικογένεια είναι καμωμένη με την προσφορά στον συνάνθρωπο

    Οικογένεια Ιγγλέση: Από τα ατμόπλοια στα τάνκερ και τα bulkers – Πέντε γενιές στη ναυτιλία

    ΙΟΒΕ: Οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες φορολογικά μειονεκτούν έναντι των άλλων νηολογίων εντός ή εκτός ΕΕ



    ΣΧΟΛΙΑ