• Ναυτιλία

    Φίλιππος και Αντώνης Λαιμός: Σημαντικά κέρδη για την Enesel από την πώληση τάνκερ έναντι 94,5 εκατ. δολ.

    Φίλιππος (αριστερά) και Αντώνης (δεξιά) Λαιμός, εφοπλιστές Enesel S.A. ναυτιλία

    Φίλιππος (αριστερά) και Αντώνης (δεξιά) Λαιμός, εφοπλιστές Enesel S.A.


    Στην πώληση ενός μοντέρνου τάνκερ VLCC προχώρησε η ναυτιλιακή Enesel, συμφερόντων των Φίλιππου και Αντώνη Λαιμού, εκμεταλλευόμενη την άνοδο των τιμών των μεταχειρισμένων δεξαμενόπλοιων.

    Σύμφωνα με την Advanced Shipping & Trading, η ελληνικών συμφερόντων εταιρεία πούλησε στην DHT Holdings το VLCC Maria P. Lemos,  χωρητικότητας 319,191 dwt, που κατασκευάστηκε το 2018 και είναι εξοπλισμένο με scrubber.

    Το τίμημα ανήλθε στα 94,5 εκατ. δολάρια και είναι υψηλότερο από την τιμή απόκτησης του πλοίου. Υπενθυμίζεται ότι η Enesel είχε παραγγείλει το συγκεκριμένο πλοίο μαζί με τρία ακόμη ίδια στο ναυπηγείο Hyundai Heavy Industries (HHI) το 2017, με το κόστος κατασκευής τους να κυμαίνεται στα 82 εκατ. δολάρια έκαστο, σύμφωνα με ναυλομεσιτικές πηγές.

    Πάντως, σύμφωνα με την VesselsValue η αξία του πλοίου πλησιάζει τα 104 εκατ. δολάρια, έναντι 89 εκατ. δολαρίων που ήταν πριν από ένα χρόνο, ενδεικτικό της ανόδου των τιμών των μεταχειρισμένων τάνκερ.

    Το Maria P. Lemos θα παραδοθεί στο νέο ιδιοκτήτη το τρίτο τρίμηνο του έτους.

    Πρόσφατα η DHT Holdings, η οποία ιδρύθηκε το 2005 και οι μετοχές της διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, είχε ανακοινώσει την εξαγορά ενός VLCC με τα ίδια χαρακτηριστικά έναντι 94,5 εκατ. δολαρίων, χωρίς να κάνει γνωστό το όνομα του πλοίου και του πωλητή.

    Μάλιστα, ο πρόεδρος & CEO της ναυτιλιακής, Svein Moxnes Harfjeld, είχε δηλώσει: «Κυνηγούμε διαρκώς ευκαιρίες που μπορούν να φέρουν αξία στους μετόχους μας».

    Παράλληλα εκτίμησε ότι η εξαγορά αποτελεί μία καλή επένδυση, σε μία αγορά με ελκυστικές προοπτικές.

    Σημειώνεται ότι η DHT Holdings διαθέτει στόλο με 23 μεγάλα τάνκερ μεταφοράς πετρελαίου, κατηγορίας VLCC.

    H Enesel διαθέτει έναν διαφοροποιημένο στόλο με 29 πλοία, bulkers, tankers και containerships και στην ιστοσελίδα της εταιρείας αναφέρεται ότι στο τέλος του 2022 ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων της ήταν τα 6,8 έτη.

    Ο όμιλος Enesel αποτελείται από πέντε ναυτιλιακές εταιρείες, την Enesel SA, την Enesel Limited, την NS Lemos & Co. Ltd., την Enesel Pte Ltd και την Enesel Bulk.

    Η παρουσία της οικογένειας Λαιμού στον κλάδο της ναυτιλίας ξεπερνά τα 170 χρόνια. Η Enesel, ιδρύθηκε το 2003 από τον καπετάν Νικόλα Σ. Λαιμό, απόγονο της παραδοσιακής οικογένειας από τις Οινούσσες.

    Από το 2018, οι γιοι του, Αντώνης και Φίλιππος Λαιμός βάζουν τη δική τους σφραγίδα στην εταιρεία, εστιάζοντας σε μακροπρόθεσμες στρατηγικές συνεργασίες.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών: Η ναυτιλία πρωτοστατεί στην προστασία του περιβάλλοντος

    Globus Maritime (Γιώργος Φειδάκης): Από 23.643 δολάρια μέσο ναύλο την ημέρα, έπεσε στα 8.780 δολάρια!

    Χάρης Βαφειάς: Εντός Ιουνίου κάνει πρεμιέρα στο Nasdaq η τρίτη ναυτιλιακή του εφοπλιστή

    ──────────────────



    ΣΧΟΛΙΑ