• Ναυτιλία

    Ευ. Πιστιόλης: Αυξημένος τζίρος, αλλά και αυξημένες ζημίες για την Top Ships

    Παρέλαβε νεότευκτο πλοίο η Top Ships του Ευάγγελου Πιστιόλη και ναυπηγεί άλλα δύο, ενώ πουλάει δύο δεξαμενόπλοια

    Ευάγγελος Πιστιόλης, εφοπλιστής Top Ships


    Αυξημένες ζημίες κατέγραψε στο α’ εξάμηνο του 2019 η ναυτιλιακή Top Ships, συμφερόντων του εφοπλιστή Ευάγγελου Πιστιόλη, παρά τη σημαντική αύξηση του τζίρου της, εξαιτίας των πληρωμών μερισμάτων σε προνομιούχες μετοχές προς μία εταιρεία που συνδέεται με τον Ευάγγελο Πιστιόλη.

    Η Top Ships ανακοίνωσε για το α’ εξάμηνο του 2019 ζημίες για τους κατόχους κοινών μετοχών ύψους 15,2 εκατ. δολαρίων, έναντι ζημιών 6,6 εκατ. δολαρίων κατά το α’ εξάμηνο 2018. To ποσό αυτό, ωστόσο θα περιοριζόταν μόλις σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια αν δεν υπήρχαν τα μερίσματα συνολικού ύψους 14,8 εκατ. δολαρίων προς τη Family Trading, μία εταιρεία που κατέχει το 56,7% της Top Ships.

    Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν κατατεθεί στην Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, 27.129 από τις προνομιούχες μετοχές εκδόθηκαν την 1η Απριλίου σε τιμή 1.000 δολαρίων ανά μετοχή, προκειμένου να διευθετηθεί μία δανειακή συμφωνία του 2015. Οι μετοχές δίνουν στους κατόχους τους δικαίωμα για μέρισμα 15% ετησίως επί του ποσού ρευστοποίησης των υπαρχουσών μετοχών, που καταβάλλεται κάθε Ιούνιο και Δεκέμβριο, όπως αναφέρει το TradeWinds.

    Εν τω μεταξύ, ο τζίρος της Top Ships ενισχύθηκε στο α’ εξάμηνο 2019 στα 29,8 εκατ. δολάρια, αυξημένος κατά 51% συγκριτικά με το α’ εξάμηνο 2018 (19,7 εκατ. δολάρια). Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Πιστιόλη, η αύξηση αυτή αποδίδεται στην προσθήκη δύο νέων τάνκερ MR και δύο νέων suezmaxes μεταφοράς αργού πετρελαίου που παρελήφθησαν στο α’ εξάμηνο του έτους. Σημειώνεται ότι τρία από αυτά τα πλοία είναι εξοπλισμένα με scrubbers, ενώ όλα έχουν εξασφαλισμένες ναυλώσεις.

    «Τα πρόσφατα παραδοθέντα πλοία που παρελήφθησαν κατά το α’ και β’ τρίμηνο έχουν ήδη αρχίσει να συνεισφέρουν θετικά στα οικονομικά μας αποτελέσματα. Αναμένουμε η πλήρης λειτουργική συνεισφορά αυτών των πλοίων να προέλθει από το δεύτερο εξάμηνο του έτους και μετά. Έχουμε κάνει μεγαλύτερα λειτουργικά και οικονομικά άλματα ως εταιρεία, καθώς έχουμε ενισχύσει τον στόλο μας. Ως αποτέλεσμα, έχουμε σημαντικά βελτιωμένο συνολικό τζίρο, προσαρμοσμένο EBITDA και λειτουργικά έσοδα», δήλωσε ο Ευάγγελος Πιστιόλης.



    ΣΧΟΛΙΑ