• Ναυτιλία

    Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών: Μάχη Τραυλού – Αγγελόπουλου για την προεδρία

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Οι πρόεδροι της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών: Από τον Βενιζελικό Λεωνίδα Εμπειρίκο στον Στρατή Ανδρεάδη και από τον Αντώνη Χανδρή στον Θεόδωρο Βενιάμη

    Οι πρόεδροι της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών: Από τον Βενιζελικό Λεωνίδα Εμπειρίκο στον Στρατή Ανδρεάδη και από τον Αντώνη Χανδρή στον Θεόδωρο Βενιάμη


    Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τις αρχαιρεσίες στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, που θα γίνουν με ένα χρόνο καθυστέρηση λόγω της πανδημίας.

    Τουλάχιστον αυτόν τον λόγο επικαλέστηκε το διοικητικό συμβούλιο της μεγαλύτερης εφοπλιστικής ένωσης για να μην διεξαχθούν στο τέλος της τριετίας.  Αντίθετα, στην ώρα τους, πραγματοποίησε τις εκλογές ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων για την ανάδειξη της νέα διοίκησης τους διαδικτυακά, αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία, τον Ιούνιο του 2020.

    Η εκλογοαπολογιστική συνέλευση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών θα γίνει την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022 στο Μέγαρο Μουσικής.

    Ανάμεσα στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, εκτός από την εκλογή των τριάντα συμβούλων της, θα συζητηθεί η τροποποίηση του καταστατικού της.

    Ειδικότερα προτείνεται η απόκτηση ιδιότητας μέλους της ΕΕΕ των ναυλωτών γυμνού πλοίου και των μισθωτών πλοίων υπό χρηματοδοτική μίσθωση και η μείωση δικαιώματος εγγραφής μέλους στην ΕΕΕ.

    Από την μεταπολίτευση του 1974 και μετά, η εκλογή του προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών ακολουθεί πάντα μια διαδικασία που είθισται ο αντιπρόεδρος να διαδέχεται τον πρόεδρο.

    Μέσα σε ένα κλίμα γενικότερης συναίνεσης εξελέγη, τον Ιανουάριο του 1975 ο Αντώνης Χανδρής. Μέχρι τότε, ο διορατικός εφοπλιστής δεν είχε ασχοληθεί με τα κοινά της ΕΕΕ, αλλά κατείχε τη θέση του αντιπροέδρου της Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου. Με πρωτοβουλία των εφοπλιστών του Λονδίνου, ο Α. Χανδρής, πιέστηκε να αποδεχθεί τη θέση του προέδρου, δεδομένου ότι εκείνη την εποχή η σύγκρουση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με τον Στρατή Ανδρεάδη είχε επηρεάσει αρνητικά την κοινή γνώμη, αλλά και τον πολιτικό κόσμο σε βάρος των εφοπλισμού.

    Ο Αντώνης Χανδρής, απολάμβανε μια ευρύτερη αποδοχή από τους τότε πολιτικούς αρχηγούς, Κ. Καραμανλή, Γ. Μαύρο και Α. Παπανδρέου, αλλά ήταν αποδεκτός και από διεθνείς επιχειρηματίες και θεσμικούς οικονομικούς παράγοντες. Η πρωτοποριακή του αντίληψη για την επιβατηγό ναυτιλία και την κρουαζιέρα και η επιφάνεια του έδινε στον εφοπλισμό μια νέα αίγλη. Ήταν αυτό που απαιτούσε η κοινωνία της μεταπολίτευσης.

    Από τα πρώτα πράγματα που άλλαξε ο Α. Χανδρής ήταν να τροποποιήσει το καταστατικό της ΕΕΕ ώστε να μην επιτρέπει σε κανένα εφοπλιστή να έχει θητεία προέδρου πέρα των δύο τριετιών για να μην επαναληφθεί το φαινόμενο του Στ. Ανδρεάδη που διοίκησε ουσιαστικά την ΕΕΕ επί 24 χρόνια. Επίσης αύξησε τον αριθμό των μελών του διοικητικού συμβουλίου από 24 σε 30 μέλη ώστε να δώσει την δυνατότητα σε περισσότερους εφοπλιστές και κυρίως σε νέους να ασχοληθούν με τα κοινά.

    Ο Α. Χανδρής, μετά την εκλογή του, πρότεινε για αντιπροέδρους τους Αριστομένη Καραγεώργη και τον Βασίλειο Π. Γουλανδρή. Μετά την παραίτηση του Α. Χανδρή, ανέλαβε πρόεδρος για το υπόλοιπο της θητείας του διοικητικού συμβουλίου, ο αντιπρόεδρος Αριστομένης Καραγεώργης.

    Ο Αρ. Καραγεώργης επανεξελέγη πρόεδρος τον Ιανουάριο του 1982 για τα επόμενα τρία χρόνια και πρότεινε αντιπροέδρους τον Βασίλη Γουλανδρή και τον Σταύρο Νταϊφά.

    Πριν την λήξη της θητείας του Αρ. Καραγεώργη, προηγήθηκε γνωμοδότηση των νομικών συμβούλων της ΕΕΕ ότι δεν μπορούσε λόγω του καταστατικού να είναι και πάλι υποψήφιος πρόεδρος.

    Τότε, οι αντιπρόεδροι, Ι. Γουλανδρής και Στ. Νταϊφάς, αρνήθηκαν να εκλεγούν στη θέση του προέδρου.

    Μετά από συζητήσεις και διαβουλεύσεις, προτάθηκε ο Στάθης Γουρδομιχάλης , ο οποίος εξελέγη πρόεδρος τον Δεκέμβριο του 1984 προτείνοντας ως αντιπροέδρους τους Ι.Β. Γουλανδρή και Σταύρο Νταϊφά, ενώ στη δεύτερη θητεία του αντικατέστησε τον Ι.Β. Γουλανδρή, με τον Γιάννη Γκούμα, ο οποίος είχε επιλεγεί για να είναι ο επόμενος πρόεδρος.

    Ο Στ. Γουρδομιχάλης επιχείρησε να τροποποιήσει το καταστατικό ώστε να του επιτραπεί να διεκδικήσει για τρίτη φορά την προεδρία, ωστόσο η προσπάθειά του καταψηφίστηκε σε μυστική ψηφοφορία και με οριακή πλειοψηφία. Μέχρι τότε μοναδικός υποψήφιος πρόεδρος ήταν ο αντιπρόεδρος Γιάννης Γκούμας

    Όμως, λίγες ημέρες πριν τις αρχαιρεσίες, η πλευρά που στήριζε τον Στ. Γουρδομιχάλη εμφάνισε τον Μιχάλη Περατικό, ως υποψήφιο πρόεδρο. Ο Μ. Περατικός κατείχε τότε τη θέση του γενικού γραμματέα του διοικητικού συμβουλίου.

    Στην πρώτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, πρόεδρος εξελέγη ο Γιάννης Γκούμας, επικρατώντας στην ψηφοφορία του Μ. Περατικού. Ο Γ. Γκούμας, όμως, εμφανίστηκε ενωτικός και πρότεινε τον Μ. Περατικό για τη θέση του γενικού γραμματέα και τον Γιάννη Κ. Λύρα, που ήταν υποστηρικτής του Μ. Περατικού για τη θέση του αντιπροέδρου. Επίσης, αντιπρόεδρος εξελέγη και ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος.

    Στη δεύτερη θητεία του, ο Γ. Γκούμας, με εμφανή την πρόθεση του να προωθήσει στη θέση του επόμενου προέδρου τον Γιάννη Κ. Λύρα, επίλεξε ως δεύτερο αντιπρόεδρο τον Παύλο Ιωαννίδη εκπρόσωπο του Ιδρύματος Ωνάση.

    Τον Γ.Γκούμα, διαδέχθηκε ο αντιπρόεδρος Γιάννης Κ. Λύρας ο οποίος πρότεινε ως αντιπροέδρους τους Νίκο Ευθυμίου και Παύλο Ιωαννίδη. Στη δεύτερη θητεία του διατήρησε τον Ν. Ευθυμίου αντιπρόεδρο και ως δεύτερο αντιπρόεδρο, τον Χρήστο Κανελλάκη.

    Ο Νίκος Ευθυμίου πρότεινε ως αντιπροέδρους τους Χρήστο Κανελλάκη και Θεόδωρο Βενιάμη οι οποίοι συνέχισαν ως αντιπρόεδροι και στη δεύτερη θητεία.

    Μετά τον Νίκο Ευθυμίου ανέλαβε πρόεδρος ο μέχρι τότε αντιπρόεδρος Θεόδωρος Βενιάμης ο οποίος διατήρησε τον Χρήστο Κανελλάκη στην αντιπροεδρία και προτείνοντας ως νέο αντιπρόεδρο τον Μιχάλη Χανδρή. Η ίδια σύνθεση υπήρξε και στη δεύτερη θητεία Βενιάμη.

    Στην τέταρτη θητεία αντιπρόεδροι έγιναν οι κύριοι Κωνσταντίνος Μαρτίνος και Γιώργος Κ. Αγγελόπουλος.

    Στις αρχαιρεσίες του Φεβρουαρίου, εκτός από την υποψηφιότητα του αντιπροέδρου Γ. Αγγελόπουλου ο οποίος το 2018 εξελέγη με το 60% των ψήφων και με ομόφωνη απόφαση των τριάντα συμβούλων, θα κατέβει υποψήφια και η Μελίνα Τραυλού που γνωστοποίησε την απόφαση  πρόσφατα.

    Διαβάστε επίσης

    Μειώνοντας τις εισφορές για την εγγραφή πλοίων στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, αλλάζουν οι συσχετισμοί;

    Αποφασισμένος για την προεδρία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών ο Γιώργος Αγγελόπουλος

    Λιμάνια, ναυπηγεία, προσέλκυση πλοίων και ναυτικών στο εθνικό νηολόγιο οι προτεραιότητες για τη ναυτιλία το 2022



    ΣΧΟΛΙΑ