• Ναυτιλία

    Μειώνοντας τις εισφορές για την εγγραφή πλοίων στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, αλλάζουν οι συσχετισμοί;

    Μειώνοντας τις εισφορές για την εγγραφή πλοίων στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, αλλάζουν οι συσχετισμοί;

    Θεόδωρος Βενιάμης- Πρόεδρος ΕΕΕ


    Στο πρώτο δεκαήμερο του προσεχούς Φεβρουαρίου αναμένεται να διεξαχθούν οι αρχαιρεσίες στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.

    Η δωδεκαετής θητεία του σημερινού προέδρου Θεόδωρου Βενιάμη ολοκληρώνεται, έχοντας καταγράψει σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως η ίδρυση της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας ΣΥΝ – ΕΝΩΣΙΣ, που ενισχύει με εκατομμύρια ευρώ κοινωνικές δομές και ιατρικές μονάδες της χώρας, το Λιμενικό Σώμα, την Πυροσβεστική, το Πολεμικό Ναυτικό, η καθιέρωση της εθελοντικής εισφοράς της φορολογίας που συμφωνήθηκε με την κυβέρνηση μέσα στην εφαρμογή των Μνημονίων, αλλά και στην διαχείριση στα διεθνή φόρα των μέτρων για την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας.

    Τώρα, ωστόσο, ήρθε η ώρα της διαδοχής και όλοι έχουν αρχίσει να σκέφτονται ποιoς θα είναι ο επόμενος πρόεδρος που θα συγκεντρώσει την γενική αποδοχή του ελληνικού εφοπλισμού. Όμως, εκτός από τον προβληματισμό που δικαιολογημένα κυριαρχεί στους κύκλους του εφοπλισμού, υπάρχει η ανάγκη να δημιουργηθεί μια πιο αποτελεσματική και προστατευτική ομπρέλα γύρω από τα συμφέροντα τους.

    Η διεύρυνση της δύναμης του συλλογικού οργάνου κρίνεται απαραίτητη ως αναγκαία. Υπάρχουν πολλές σκέψεις και προτάσεις. Μια από αυτές είναι και η είσοδος περισσοτέρων πλοίων και εφοπλιστών στη δύναμη της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Αυτό θα προσδώσει, λέγεται, κύρος και βέβαια θα εισρεύσουν και χρήματα που θα ενισχύσουν το ταμείο της μεγαλύτερης εφοπλιστικής ένωσης της χώρας, αλλά και της Ευρώπης.

    Όμως, η άποψη και η πρόταση να μειωθούν οι εισφορές για την εγγραφή πλοίων στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών ενέχει και κινδύνους αλλοίωσης των σημερινών συσχετισμών, αφού θα δώσει, ενδεχομένως, κατευθυνόμενη πρόσθετη δύναμη προς τους υποψήφιους για τις τριάντα θέσεις του διοικητικού συμβουλίου, που θα καθορίσουν στην τελική φάση και την εκλογή του προέδρου.

    Τα τελευταία χρόνια έγιναν πολλές καταστατικές αλλαγές στην ΕΕΕ, όπως αυτή της εκλογής του προέδρου πέραν των δύο τριετιών. Ίσως, η εκλογή του Θ. Βενιάμη να κρίθηκε αναγκαία, όμως, στη σημερινή συγκυρία που όπως λέγεται υπάρχουν τουλάχιστον δύο υποψήφιοι για τη θέση της προεδρίας, ίσως φανεί μεροληπτική.

    Τα ερωτήματα που, εύλογα, τίθενται είναι τα εξής:

    – Γιατί να μειωθούν οι συνδρομές για την εγγραφή των πλοίων τώρα;

    – Μήπως στοχεύουν στην ανατροπή των συσχετισμών;

    – Ποια σκοπιμότητα υπαγορεύει την μείωση των εισφορών;

    – Ποιοι είναι αυτοί οι εφοπλιστές που θέλουν να εγγράψουν περισσότερα πλοία στην Ένωση;

    Οι τελευταίες αρχαιρεσίες έγιναν τον Φεβρουάριο του 2018. Σε εκείνες τις διαδικασίες συμμετείχε και εξελέγη ο Ιωάννης Αγγελικούσης και ο Πάνος Λασκαρίδης. Ο πρώτος πέθανε αιφνιδίως και ο δεύτερος αποχώρησε εκκωφαντικά μετά τις off the record δηλώσεις του. Ακολούθησαν και οι γνωστές ανακοινώσεις, ένθεν και κακείθεν. Τη θέση τους πήραν οι Παντελής – Ελευθέριος Κολλάκης και ο Μιχαήλ Ι.Μποδούρογλου.

    Επίσης, στις προηγούμενες αρχαιρεσίες εξελέγησαν νέοι εφοπλιστές, όπως Νικόλαος Θ. Βενιάμης, η Ιωάννα Γ. Προκοπίου, Φραγκίσκος Χρ. Κανελλάκης, Βασίλειος Α. Παπαγιαννόπουλος.

    Στο σημερινό συμβούλιο συμμετέχει και ένας πρώην, επιτυχημένος πρόεδρος, ο Ιωάννης Κ. Λύρας.

    Επίσης, συμμετέχουν τρεις γυναίκες: Η Μελίνα Τραυλού, η Αγγελική Φράγκου και η Ιωάννα Προκοπίου. Η πρώτη γυναίκα στα διοικητικά της Ένωσης ήταν η Χριστίνα Ωνάση και ακολούθησε η Άννα Δρακοπούλου.

    Τώρα, ακούγεται ότι θα είναι υποψήφιες και η Σεμίραμις Παληού, η Αμαλία Μήλιου – Θεοχαράκη, η Ευγενία Ανδριανοπούλου.

    Υπενθυμίζεται ότι σήμερα στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών συμμετέχουν οι Θεόδωρος Ε. Βενιάμης, Γεώργιος Κ. Αγγελόπουλος, Κωνσταντίνος Ι. Μαρτίνος, Μελίνα Ν. Τραυλού, Κωνσταντίνος Ι. Καρούσης, Στέφανος Δ. Λεκανίδης, Ιωάννης Α. Ξυλάς, Γεώργιος Ι.Μακρυμίχαλος, Γεώργιος Ι. Αγγελάκης, Χαράλαμπος Ν. Βαφειάς, Νικόλαος Θ. Βενιάμης, Ιωάννης Π. Δράγνης,Ιωάννης Π. Ιωαννίδης, Φραγκίσκος Χ. Κανελλάκης, Παντελής – Ελευθέριος Σ. Κολλάκης, Ιωάννης Γ. Κουμάνταρος, Δρ. Ιωάννης Δ. Κούστας, Κωνσταντίνος Β. Κωνσταντακόπουλος, Γεώργιος Σ. Λιβανός, Ιωάννης Κ. Λύρας, Δρ. Ματθαίος Δ. Λως, Μιχαήλ Χ. Μποδούρογλου, Μάρκος Α. Νομικός, Γεώργιος Χ. Οικονόμου, Βασίλειος Α. Παπαγιαννόπουλος, Ιωάννα Γ. Προκοπίου, Δημήτριος Ι. Φαφαλιός, Αγγελική Ν. Φράγκου, Μιχαήλ Δ. Χανδρής.

    Διαβάστε επίσης

    Αποφασισμένος για την προεδρία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών ο Γιώργος Αγγελόπουλος

    Ένωση Εφοπλιστών: Στηρίζει την δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Κέντρου Ερευνών για Εναλλακτικά Ναυτιλιακά Καύσιμα και Τεχνολογίες

    Ένωση Εφοπλιστών: Ποιος θα διαδεχθεί τον Βενιάμη; Όλα τα ονόματα και το παρασκήνιο



    ΣΧΟΛΙΑ