• Ναυτιλία

    Εμανουέλε Γκριμάλντι – Μάριος Ηλιόπουλος: Η ΑΝΕΚ δεν είναι failing firm

    Εμανουέλε Γκριμάλντι, Μάριος Ηλιόπουλος

    Εμανουέλε Γκριμάλντι, Μάριος Ηλιόπουλος


    Οι εφοπλιστές Εμανουέλε Γκριμάλντι και Μάριος Ηλιόπουλος με επιχειρήματα και στοιχεία, προσπαθούν και επιμένουν να τεκμηριώσουν την άποψή τους ότι δεν υπάρχει στην περίπτωση της ΑΝΕΚ failing firm και να ανατρέψουν την εισήγηση που έχει κατατεθεί προς την ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού ότι η «Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Κρήτης, αν δεν απορροφηθεί από την Attica Group, θα χρεοκοπήσει».

    Επισημαίνεται ότι η αρχική εισήγηση αναφέρει ότι η εταιρεία ΑΝΕΚ «ως προβληματική επιχείρηση θα αναγκαστεί στο εγγύς μέλλον να αποχωρήσει από την αγορά λόγω των οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζει, αν δεν εξαγορασθεί από άλλη επιχείρηση ενώ δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική δυνατότητα εξαγοράς, λιγότερο επιβλαβής για τον ανταγωνισμό εκτός από την κοινοποιηθείσα συγκέντρωση Αttica-ΑΝΕΚ».

    Η Επιτροπή Ανταγωνισμού φαίνεται «βραχυκυκλωμένη» ανάμεσα στις δύο ομάδες επιχειρημάτων και καλεί συνέχεια εκπροσώπους των δύο πλευρών για «περαιτέρω διευκρινίσεις».

    Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε γνωστοποιήσει ότι η τελική απόφαση θα εκδοθεί στις 4 Αυγούστου, αν και παρατηρητές της Ακτής Μιαούλη, εκφράζουν την άποψη ότι ίσως παραταθεί η ανακοίνωση της οριστικής απόφασης.

    Η Επιτροπή Ανταγωνισμού εξετάζει τις τρεις κατατεθείσες προτάσεις:

    Η πρώτη πρόταση: Ο Μάριος Ηλιόπουλος έχει προσφέρει συνολικά 83 εκατ. ευρώ για την εξόφληση των δανειακών υποχρεώσεων της ΑΝΕΚ, που είναι κατά 3 εκατ. ευρώ περισσότερα από την πρόταση της Attica Group, που όμως έχει απορριφθεί από τους πιστωτές της Κρητικής εταιρείας.

    Η δεύτερη πρόταση: Ο Εμανουέλε Γκριμάλντι, έχει καταθέσει πρόταση για την εξαγορά του πλοίου “Έλυρος”, αλλά και διαβεβαιώνει την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ότι σε περίπτωση που δεν εγκρίνει την συγχώνευση δια απορροφήσεως της ΑΝΕΚ από την Attica Group και οδηγηθεί σε χρεοκοπία, ο όμιλος του, θα καλύψει σε πλοία τις γραμμές που εξυπηρετεί η ΑΝΕΚ και δεσμεύεται ότι θα απορροφήσει το σύνολο των ναυτικών της.

    Η τρίτη πρόταση: Η Attica Group, για την εξαγορά της ΑΝΕΚ, η οποία κατατέθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2022, προβλέπει: Τη συγχώνευση με απορρόφηση της ΑΝΕΚ από την εταιρία με σχέση ανταλλαγής μία (1) κοινή ή προνομιούχο μετοχή της ΑΝΕΚ προς 0,1217 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές της ATTICA και την καταβολή του ποσού των 80.000.000 ευρώ προς πλήρη και ολοσχερή εξόφληση του δανεισμού της ΑΝΕΚ προς τους ανωτέρω πιστωτές, με ανεξόφλητο κεφάλαιο ύψους 236.419.251,23 ευρώ πλέον του συνόλου ανεξόφλητων τόκων ως την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής, από το ενοποιημένο σχήμα που θα προκύψει κατά την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συγχώνευσης.

    Υπενθυμίζεται ότι η ΑΝΕΚ διαθέτει οκτώ πλοία και ο τζίρος ανέρχεται σε 180 εκατ. ευρώ και το 2022 διακίνησε 809.000 επιβάτες, 186.000 Ι.Χ. Αυτοκίνητα και 115.000 φορτηγά αυτοκίνητα.

    Το ανεξόφλητο κεφάλαιο της ΑΝΕΚ ανέρχεται σε 236.419.251,23 ευρώ, ενώ οι μέτοχοι της ΑΝΕΚ θα αποκτήσουν το 11,5% των μετοχών της Attica Group, με την ολοκλήρωση της εξαγοράς.

    Να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού προβλέπεται έως την Παρασκευή 28 Ιουλίου να παραδώσει στις τέσσερις ενδιαφερόμενες επιχειρηματικές ομάδες τα πρακτικά των συνεδριάσεων, οι οποίες μέχρι την Δευτέρα 31 Ιουλίου, θα πρέπει να καταθέσουν τα υπομνήματα τους για να ακολουθήσει η τελική απόφαση.

    Διαβάστε επίσης

    Ασφυκτικό pressing στην Επιτροπή Ανταγωνισμού από Γκριμάλντι και Ηλιόπουλο για την ΑΝΕΚ – Τρεις εταιρείες ερίζουν για τον τζίρο των 180 εκατ. ευρώ

    Επιτροπή Ανταγωνισμού: Τι ερευνά για το θέμα της εξαγοράς της ΑΝΕΚ από την Attica Group;

    Καταιγιστικές ερωτήσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού προς τους εκπροσώπους της ΑΝΕΚ και της Attica Group



    ΣΧΟΛΙΑ