• Ναυτιλία

    «Ευχές και προσδοκίες για ανάπτυξη της Χρηματοδότησης της Ναυτιλίας στην Ελλάδα για το 2022»

    (από δεξιά): Γιώργος Ξηραδάκης (Γενικός Γραμματέας)Νικόλαος Βουγιούκας, (Πρόεδρος), Κωνσταντίνος Οικονόμου (Αντιπρόεδρος Β) Βασίλης Μαντζαβίνος (Αντιπρόεδρος Α), Ελένη Μουτσάτσου, Κωνσταντίνος Ιωάννου (Μέλος), Γιώργος Λάιος (Αν. Γεν. Γραμματέας) και Κρυσταλλία Μαρκάκη

    (από δεξιά): Γιώργος Ξηραδάκης (Γενικός Γραμματέας)Νικόλαος Βουγιούκας, (Πρόεδρος), Κωνσταντίνος Οικονόμου (Αντιπρόεδρος Β) Βασίλης Μαντζαβίνος (Αντιπρόεδρος Α), Ελένη Μουτσάτσου, Κωνσταντίνος Ιωάννου (Μέλος), Γιώργος Λάιος (Αν. Γεν. Γραμματέας) και Κρυσταλλία Μαρκάκη


    Το Διοικητικό Συμβούλιο κα τα μέλη της Ένωσης Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας συναντήθηκαν διαδικτυακά για το πατροπαράδοτο έθιμο της κοπής της βασιλόπιτας, λόγω των συνεχιζόμενων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο βρέθηκε στα γραφεία της Ένωσης στην Ακτή Μιαούλη και επικοινώνησε με τα περίπου διακόσια μέλη της που βρίσκονται στην Ελλάδα αλλά και στο Εξωτερικό. Το Δ.Σ. απαρτίζεται από τους Νικόλαο Βουγιούκα, (Πρόεδρο), Βασίλη Μαντζαβίνο (Αντιπρόεδρο Α), Κωνσταντίνο Οικονόμου (Αντιπρόεδρο Β), Γιώργο Ξηραδάκη (Γενικό Γραμματέα), Κατερίνα Φίτσιου (Ταμία), Γιώργο Λάιο (Αν. Γεν. Γραμματέα) και Κωνσταντίνο Ιωάννου (Μέλος).

    Ο Πρόεδρος Νίκος Βουγιούκας, πέραν των καθιερωμένων ευχών για την καινούργια χρονιά αναφέρθηκε στο σπουδαίο έργο που διαδραμάτισαν οι ναυτιλιακές τράπεζες και οι ναυτιλιακοί χρηματοδότες, τα χρόνια της πανδημίας και ανέλυσε το έργο που αντιμετωπίζουν από τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν στην λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας.  «Βιώνουμε στιγμές μοναδικές για συγκεκριμένους τομείς της παγκόσμιας ναυτιλίας, είτε θετικές  όπως τα ιστορικά κέρδη για τις αγορές των εμπορευματοκιβωτίων αλλά και δύσκολες για πολλούς οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες των νέων περιβαλλοντικών κανόνων.

    Η ανάπτυξη επίσης της τεχνολογίας ακόμη και στη χρηματοοικονομική εργασία με την εισαγωγή νέων  μηχανισμών επηρεάζει το έργο του ναυτιλιακού τραπεζίτη αλλά παράλληλα αναβαθμίζει το ρόλο του λόγω της διατήρησης της πολυπλοκότητας της Ναυτιλιακής αγοράς. Σε αυτό το πλαίσιο ο ρόλος της Ένωσης Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών της Ελληνικής Ναυτιλίας  έχει ενισχυθεί και είναι χρέος όλων των μελών να βοηθήσουμε στη διατήρηση της θέσης του Πειραιά ως κέντρου Εφοπλισμού και της ελληνικής Ναυτιλίας στον παγκόσμιο χάρτη»

    Ο Γενικός Γραμματέας κ. Γιώργος Ξηραδάκης  αναφέρθηκε στις δυσκολίες  που παρουσιάζονται στην ομαλή λειτουργία των μελών της ναυτιλιακής συστάδας ή ναυτιλιακού Cluster του Πειραιά ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της πανδημίας γεγονός που επηρεάζει όλους τους φορείς για να βρεθούν με τα μέλη τους. «Υπάρχει βεβαίως  απόλυτη αισιοδοξία καθώς και θετικές ενδείξεις για το άμεσο μέλλον και όλοι ευχόμαστε να γιορτάσουμε τα Ποσειδώνια 2022. Σε ένα τέτοιο κλίμα φαίνεται πιθανή η διοργάνωση της Ημέρας Ναυτιλιακής Χρηματοδότησης 2022 αλλά και συναντήσεων γύρω από καίρια θέματα του χώρου όπως η σταδιακή  αντικατάσταση του προσδιορισμού επιτοκίου των εντόκων δανείων από το Libor σε άλλους μηχανισμούς  η τον ρόλο της Ευρωπαϊκής τραπεζικής αγοράς στην χρηματοδότηση ναυτιλίας.

    «Δυστυχώς για ακόμη μία χρονιά μετράμε απομακρύνσεις παραδοσιακών πυλώνων στήριξης της ελληνικής ναυτιλίας αφού ευρωπαϊκές τράπεζες αποχωρούν από τον Πειραιά  ενώ οι νέες τράπεζες άλλων εθνικοτήτων που εισέρχονται θα χρειαστούν λίγο χρόνο για να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο. Το σημαντικό είναι ότι οι Ελληνικές Τράπεζες έχουν κατακτήσει περίβλεπτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη με τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη των χαρτοφυλακίων τους ενώ  οι Έλληνες  ναυτιλιακοί χρηματοδότες τραπεζικοί ή μη είναι περιζήτητοι στον κόσμο και εργάζονται κάτω από ιδιαίτερα  καλές συνθήκες. Βέβαια η συνεχιζόμενη μείωση παρουσίας των τραπεζών στην ελληνική επικράτεια θα δυσκολέψει το πέρασμα της πολύτιμης τεχνογνωσίας από γενιά σε γενιά και αυτό είναι ένας ορατός κίνδυνος».

    Στην συζήτηση για θέματα της επικαιρότητας, τα παραβρισκόμενα μέλη ευχήθηκαν στη Πρόεδρο κα Μελίνα Τραυλού και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της  Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών να συνεχίσουν το λαμπρό έργο  για την παραμονή της Ελληνική Ναυτιλίας σε ηγετική θέση σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και τη διατήρηση χιλιάδων θέσεων εργασίας διαφόρων επαγγελμάτων συμπεριλαμβανομένου αυτού του ναυτιλιακού χρηματοδότη και χρηματοοικονομικού στελέχους.

    Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την διαδικασία της κοπής της βασιλόπιτας για κάθε τομέα μελών και το φλουρί κέρδισαν το Τραπεζικά  Στελέχη Εξωτερικού!!! Υπενθυμίζεται ότι ένας μεγάλος αριθμός των μελών  διαμένει στο εξωτερικό.  Στην συνέχεια  έγινε κλήρωση για το τυχερό μέλος της Ένωσης ανάμεσα σε 195 μέλη και ο τυχερός για το 2022 είναι ο κ. Δημήτριος Βασιλάκος της Ship Finance Solutions Ltd ενώ αρκετά μέλη κέρδισαν τα δώρα προσφορά των χορηγών.

    Χορηγός της εκδήλωσης ήταν η Newport ενώ δώρα για τους νικητές της λαχειοφόρου που πραγματοποιήθηκε προσέφεραν οι εταιρείες Anek Lines, Blue Star Ferries, Minoan Lines, Seajets, Capital Link, Intermodal, Κοινωφελές Ίδρυμα Μαρία Τσάκος, Πρεσβεία & Προξενείο του Παναμά και η XRTC Business Consultants.

    Διαβάστε επίσης

    Σε κινητοποιήσεις οι ναυτικοί για την κατάργηση της Εστίας Ναυτικών

    ΟΛΕ: Συστάθηκε εταιρεία για την “Θαλάσσια Ιερά Οδό”- Θαλάσσια σύνδεση Ελευσίνας – Πειραιάς

    Πρωταγωνιστές οι Έλληνες εφοπλιστές σε πωλήσεις και αγορές ποντοπόρων πλοίων



    ΣΧΟΛΙΑ