• Ναυτιλία

    Δ. Διαμαντίδης: Επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ σε στεριά και θάλασσα από τον ισχυρό εφοπλιστή

    • Δανάη Στρατή

    Διαμαντής Διαμαντίδης, εφοπλιστής-Delta Tankers


    Το αστρονομικό ποσό των 160 εκατ. ευρώ τουλάχιστον, διέθεσε ένας από τους κορυφαίους Έλληνες εφοπλιστές, ο Διαμαντής Διαμαντίδης, για να αποκτήσει τέσσερα οικόπεδα στην περιοχή του Αστέρα, όπου θα χτιστούν ισάριθμες βίλες.

    Ο χαμηλών τόνων πλοιοκτήτης, που εκτός από τη ναυτιλία έχει πολλές φορές στο παρελθόν προσελκύσει τα βλέμματα λόγω των εντυπωσιακών κινήσεων του και στη αγορά ακινήτων, είναι ο πρώτος που έσπευσε να εξασφαλίσει ορισμένα από τα οικόπεδα-φιλέτα, που θα φιλοξενήσουν μερικά από τα ακριβότερα ακίνητα της Ευρώπης.

    Αρχικά η συμφωνία του με τους νέους ιδιοκτήτες του εμβληματικού ξενοδοχειακού συγκροτήματος της Αθηναϊκής Ριβιέρας, περιλάμβανε δύο οικόπεδα. Ακολούθησε σύντομα ένα τρίτο, ενώ οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο και για τέταρτο οικόπεδο που θα προστεθεί στο πλούσιο χαρτοφυλάκιο ακινήτων της οικογένειας Διαμαντίδη.

    Η αξιοποίηση της έκτασης όπου βρισκόταν το -κατεδαφισμένο πλέον- ξενοδοχείο «Αφροδίτη», με την κατασκευή 13 υπερπολυτελών κατοικιών, αναμένεται να αποφέρει στους νέους ιδιοκτήτες του Αστέρα Βουλιαγμένης μεγάλο μέρος των κεφαλαίων που έχουν επενδύσει.  Οι υπό κατασκευή βίλες, βρίσκονται στη βόρεια πλευρά της χερσονήσου και προσφέρουν απόλυτη ιδιωτικότητα, χωρίς να υπάρχει σύνδεση και επαφή με τα ξενοδοχεία του συγκροτήματος Four Seasons.

    Κάθε οικόπεδο, έκτασης περίπου 8 στρεμμάτων στο οποίο προβλέπεται δόμηση κτίσματος 1.200 τ.μ., κοστίζει το λιγότερο 40 εκατ. ευρώ. Η αρχιτεκτονική μελέτη για την ανέγερση των ανεξάρτητων κατοικιών που θα διαθέτουν μεταξύ άλλων, μεγάλες πισίνες, καθώς και για τις εργασίες που θα γίνουν στον περιβάλλοντα χώρο έχει λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις από τους αρμόδιους φορείς. Μάλιστα, εκτός από τον τεράστιο αριθμό δέντρων που θα φυτευτούν, έχει προβλεφθεί η χρήση πρωτοποριακών μεθόδων για την εξοικονόμηση ενέργειας και την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων.

    Με τη νέα του κίνηση ο εφοπλιστής επιβεβαιώνει έμπρακτα τα σενάρια που τον θέλουν να διαθέτει τεράστια ρευστότητα, η οποία του επιτρέπει να ελίσσεται και να εκμεταλλεύεται τις αγοραστικές ευκαιρίες, σε όποιο κλάδο και αν τις εντοπίσει. Άλλωστε, εκτός από την αγορά ακινήτων και τη ναυτιλία ο κ. Διαμαντίδης είναι γνωστός και για την αδυναμία του στα έργα τέχνης.

     

    Οι ρεαλιστικές απεικονίσεις των πολυτελών κατοικιών που θα χτιστούν στην περιοχή του Αστέρα

    Η επέκταση του στόλου του

    Με μελετημένες κινήσεις ο Διαμαντής Διαμαντίδης εστιάζει την τελευταία διετία στις αγορές μεταχειρισμένων πλοίων, όπου και αναδείχθηκε πρωταθλητής το 2018. Σύμφωνα με τα στοιχεία της VesselsValue, ο πλοιοκτήτης ξόδεψε  418 εκατ. δολάρια για την αγορά 12 πλοίων κατά το προηγούμενο έτος, ενώ φέτος έχει διαθέσει 120 εκατ. δολάρια για την απόκτηση δύο ακόμη πλοίων. Οι αγορές αφορούν τους στόλους και των δύο εταιρειών του, Delta Tankers και Marmaras Navigation.

    Ενδεικτική της ικανότητας του να εκμεταλλεύεται τις αγοραστικές ευκαιρίες της ναυτιλιακής αγοράς, ήταν η εξαγορά ενός τάνκερ VLCC της Brightoil Petroleum, που εξαγόρασε λίγο πριν το καλοκαίρι.

    Πρόκειται για το χωρητικότητας 318,000-dwt πλοίο Brightoil Glory (κατασκευής 2012), που έβγαλε σε πλειστηριασμό το Ανώτατο Δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ, μετά από την κατάσχεση του από τη γερμανική τράπεζα Νord L/B, στην οποία ήταν υποθηκευμένο. Η τιμή πώλησης του πλοίου ανήλθε, σύμφωνα με πηγές στα 58 εκατ. δολάρια.

    Η νέα εταιρεία

    Πρόσφατα η οικογένεια Διαμαντίδη, όπως αναφέρουν ναυλομεσίτες, προχώρησε σε μία ακόμη επεκτατική κίνηση στην αγορά της ναυτιλίας. Αυτή τη φορά το εγχείρημα συνδέεται με το γιο του εφοπλιστή, Πασχάλη, ο οποίος ασχολείται αρκετά χρόνια ενεργά με τις οικογενειακές ναυτιλιακές και όπως όλα δείχνουν, αποφάσισε να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, δοκιμάζοντας τις δικές του δυνάμεις στον κλάδο.

    Το όνομα του συνδέεται με την εταιρεία Velos Tankers, με έδρα τα νησιά Μάρσαλ, η οποία ιδρύθηκε το καλοκαίρι και σύμφωνα με την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, έλαβε το πράσινο φως στις 22 Ιουλίου 2019, για την εγκατάσταση γραφείου ή υποκαταστήματος στην Ελλάδα.

    Μάλιστα, η Velos εισήλθε δυναμικά στην αγορά εξαγοράζοντας, κατά τις πληροφορίες, δύο δεξαμενόπλοια μεταφοράς παραγώγων πετρελαίου.

    Πρόκειται για τα δύο τάνκερ MR χωρητικότητας 50,000-dwt Atlantic Aquarius και Atlantic Leo, κατασκευής 2008, τα οποία πούλησε, όπως ανέφερε σε ανακοίνωση της, η Diamond S Shipping (των Β. Μαρινάκη και W. Ross), στα μέσα Αυγούστου, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει το όνομα του αγοραστή ή το ποσό της εξαγοράς. Οι εκτιμήσεις των ναυλομεσιτών κάνουν λόγο για τίμημα πέριξ των 16 εκατ. δολαρίων.

    Ο δρόμος προς την κορυφή

    Ο Διαμαντής Διαμαντίδης αποφοίτησε από τη Λεόντειο και ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως broker στο Λονδίνο, όπου γνώρισε την αφρόκρεμα της ναυτιλίας και του City. Στη συνέχεια δεν δίστασε να μπαρκάρει προκειμένου να αποκτήσει προσωπική εμπειρία για τον τρόπο λειτουργίας των καραβιών.

    Τελικά κατόρθωσε να αποκτήσει το πρώτο του πλοίο ενώ με σκληρή εργασία και μεθοδικότητα έχτισε μία ισχυρή αυτοκρατορία. Οι εταιρείες του, Marmaras Navigation και Delta Tankers, έχουν συνολικό στόλο πάνω από φορτηγά πλοία και τάνκερ, -τα περισσότερα εκ των οποίων ταξιδεύουν με ελληνική σημαία.

    Εντυπωσιακά θεωρούνται και τα γραφεία που στεγάζουν τις εταιρείες του στο μοντέρνο κτίριο του Παλαιού Φαλήρου, το οποίο, μεταξύ άλλων, διαθέτει γυμναστήριο και θέατρο.

    Διαμαντής Διαμαντίδης, εφοπλιστής (αριστερά), Πασχάλης Διαμαντίδης (δεξιά)

     

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ