• Ναυτιλία

    Χ. Βαφειάς: Πούλησε κι άλλο μικρό πλοίο LPG η StealthGas

    Χάρης Βαφειάς, επικεφαλής Stealth Maritime Corporation

    Χάρης Βαφειάς, εφοπλιστής


    Ένα ακόμα μικρό πλοίο LPG πούλησε η ναυτιλιακή StealthGas, συμφερόντων του εφοπλιστή Χάρη Βαφειά, που είναι το 13ο τα τελευταία δύο χρόνια.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η StealthGas πούλησε το πλοίο Gas Ethereal (χωρητικότητας 5.036 cbm, κατασκευής 2006) έναντι περίπου 10,5 εκατ. δολαρίων. Ήδη το VesselsValue εμφανίζει το πλοίο στον στόλο της εταιρείας Gas Shipping, θυγατρικής της κρατικής εταιρείας του Βιετνάμ Petrovietnam, μετονομασμένο σε Da Nang Gas.

    Σημειώνεται ότι η Gas Shipping είναι μία από τις τρεις βιετναμέζικες εταιρείες στις οποίες έχουν καταλήξει συνολικά 7 από τα 13 μικρά πλοία LPG που έχει πουλήσει η StealthGas τα τελευταία δύο χρόνια, μαζί με τις Fgas και Nhat Viet Transportation.

    Πάντως, παρά τις πωλήσεις αυτές, τα πλοία LPG χωρητικότητας μεταξύ 3.000 και 8.000 cbm συνεχίζουν να αποτελούν τον κύριο όγκο των συνολικά 47 πλοίων της εταιρείας, η οποία υποστηρίζει ότι είναι η μεγαλύτερη εταιρεία του κόσμου στη συγκεκριμένη κατηγορία.

    Τα πλοία αυτά, όπως αναφέρει το TradeWinds, είναι κομβικής σημασίας για το εμπόριο στην Ασία, που αντιπροσωπεύει πάνω από το ένα τρίτο των δραστηριοτήτων της StealthGas. Ωστόσο, οι αγορές στην Ασία, όπου τα νοικοκυριά χρησιμοποιούν ευρέως LPG για μαγείρεμα και θέρμανση, έχουν αποδυναμωθεί τους τελευταίους μήνες, σε μεγάλο βαθμό λόγω των εμπορικών εντάσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα. Η εταιρεία, πάντως, θεωρεί θετικό για τον τομέα το γεγονός ότι υπάρχει έλλειψη νεότευκτων μικρών πλοίων LPG.

    Την ίδια στιγμή, η StealthGas εξετάζει την επέκτασή της σε μεγαλύτερα πλοία, και πριν από δύο μήνες ο Χάρης Βαφειάς ανακοίνωσε την είσοδο της εταιρείας σε δύο νέες κατηγορίες LPG, με την εταιρεία να αποκτά το πλοίο Viking River (χωρητικότητας 38.000 cbm, κατασκευής 2007, μετονομάστηκε σε Eco Nebula) και ένα υπό κατασκευή πλοίο χωρητικότητας 11.000 cbm σε ιαπωνικά ναυπηγεία, το οποίο προγραμματίζεται προς παράδοση το 2021.

    Η διαφοροποίηση αυτή αποτέλεσε τμήμα μίας κοινοπραξίας που ίδρυσε τον Φεβρουάριο η StealthGas με έναν εταίρο του οποίου η ταυτότητα δεν έχει γίνει γνωστή. Έως τον Αύγουστο, η StealthGas είχε συνεισφέρει πέντε πλοία στην κοινοπραξία: το προαναφερθέν Eco Nebula, το Gas Haralambos (χωρητικότητας 7.020 cbm, κατασκευής 2007), τα Gas Defiance και Gas Shuriken (αμφότερα χωρητικότητας 5.018 cbm, κατασκευής 2008), καθώς και το Eco Lucidity (χωρητικότητας 3.517 cbm, κατασκευής 2015).



    ΣΧΟΛΙΑ