• Ναυτιλία

    Χ. Λουκόπουλος: Πουλήθηκε σε πλειστηριασμό και δεύτερο τάνκερ της Oxygen Maritime

    Χ. Λουκόπολος διευθύνων σύμβουλος Oxygen Maritime (αριστερά)


    Άκαρπες απέβησαν οι προσπάθειες του Χάρη Λουκόπουλου, διευθύνοντος συμβούλου της ναυτιλιακής Oxygen Maritime Management, να αποφύγει τον πλειστηριασμό ενός τάνκερ της εταιρείας που είχε επισχεθεί ανοιχτά της Σιγκαπούρης και παρέμενε παροπλισμένο επί ένα χρόνο περίπου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλοίο Megacore Honami (χωρητικότητας 36.955 dwt, κατασκευής 2010) πωλήθηκε πρόσφατα σε ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία που δεν έχει ταυτοποιηθεί, έναντι ποσού μεταξύ 10,5 και 11,5 εκατ. δολαρίων. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες αυτές, θα πρόκειται για τιμή ευκαιρίας, καθώς η αξία του πλοίου υπολογίζεται από τη VesselsValue στα 17 εκατ. δολάρια.

    Σημειώνεται ότι το πλοίο, σύμφωνα με έλεγχο που διέταξε το δικαστήριο, είναι σε καλή κατάσταση, εκτός από μερικές σκουριές στην επιφάνεια του, καθώς βρίσκεται αγκυροβολημένο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι λογικά θα μπορέσει να επανέλθει σύντομα στη δράση και να επωφεληθεί από τις ολοένα αυξανόμενες τιμές ναύλωσης τάνκερ στην αγορά.

    Αξιωματούχοι της αρχής που ήταν υπεύθυνη για τον πλειστηριασμό επιβεβαίωσαν στο TradeWinds ότι υπήρξε ικανοποιητική προσφορά για το πλοίο και η διαδικασία παράδοσης του τάνκερ βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Η διαμάχη με την TMF

    Η διαχειρίστρια TMF, που ενήργησε εκ μέρους των δανειστών Bank of America και Burlington Loan Management, είχε ζητήσει την επίσχεση του πλοίου, μαζί με ένα άλλο τάνκερ της εταιρείας, το LR1 Megacore Philomena (χωρητικότητας 74.600 dwt, κατασκευής 2010, μετονομάστηκε σε Madison), ισχυριζόμενη ότι η αξία τους είχε υποχωρήσει κάτω από το 125% της αξίας του υπολειπόμενου δανείου, παραβιάζοντας έτσι τις δανειακές συμφωνίες. Ο Χάρης Λουκόπουλος είχε εκφράσει την αντίθεση του σε αυτή την εκτίμηση κατά τη διάρκεια δικαστικής διαμάχης στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ, αντιτείνοντας ότι οι εκτιμήσεις της TMF για την αξία των πλοίων ήταν υπερβολικά χαμηλές, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις υψηλές προδιαγραφές τους.

    Τα επιχειρήματα της Oxygen δεν έπεισαν το δικαστήριο και δεν κατάφεραν να εμποδίσουν την πώληση του Megacore Philomena, το οποίο τελικά πουλήθηκε σε δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε στο Λος Άντζελες το Σεπτέμβριο 2018, έναντι 19 εκατ. δολαρίων. Το τάνκερ εξαγόρασε η Interunity Management Corp.



    ΣΧΟΛΙΑ