• Ναυτιλία

    BlueGrowth Piraeus: Πρωτοποριακός αεραγωγός ασπίδα στη μάχη κατά του κορονοϊού


    Ακόμα μια καινοτομία, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί στη μάχη κατά του κορoνοϊού, αναδείχτηκε μέσω του Δήμου Πειραιά και συγκεκριμένα στον ετήσιο διαγωνισμό για τη Γαλάζια Ανάπτυξη «BlueGrowth Piraeus».

    Το «BLUE AIR», η ιδέα που απέσπασε το πρώτο βραβείο, βασίζεται στη δημιουργία μιας συσκευής μικρών διαστάσεων, η οποία τραβάει τον αέρα, τον αποστειρώνει μέσω υπεριώδους ακτινοβολίας και τον αποδίδει στον χώρο απαλλαγμένο από ιούς.

    Η συσκευή – αεραγωγός μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κλειστούς χώρους, προσφέροντας αποτελεσματική και οικονομική απολύμανση του αέρα. Κάθε τέτοια συσκευή μπορεί να καλύψει έως και 50 τ.μ. ενώ σε μεγαλύτερους χώρους, μπορούν να τοποθετηθούν περισσότερες συσκευές.

    Η καινοτόμος συσκευή αναπτύχθηκε από τους φοιτητές του Τμήματος Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Παύλο Μπούσουλα, Κωνσταντίνο Κασσελούρη και Δημήτρη Κολοβό. Αρωγός στην προσπάθειά τους να αναπτύξουν την ιδέα τους, στάθηκε το Κέντρο Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη «Blue Lab» του Δήμου Πειραιά, στους τρισδιάστατους εκτυπωτές του οποίου παρήχθησαν όλα τα πλαστικά μέρη της συσκευής. Τα ηλεκτρικά μέρη και η μονάδα ελέγχου και τηλεματικής αναπτύχθηκαν στο Ερευνητικό Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Αυτοματισμού, Τηλεματικής και Κυβερνοφυσικών Συστημάτων του Πανεπιστημίου.

    Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του, ανέφερε:

    «Για ακόμα μια φορά ο Δήμος Πειραιά, μέσω του Κέντρου Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη Blue Lab, συμβάλλει με καινοτόμες κατασκευές στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Μετά τις ασπίδες προστασίας προσώπου, τις οποίες προσφέραμε το προηγούμενο διάστημα σε υγειονομικό προσωπικό και ειδικές ομάδες εργαζομένων, για πρόσθετη προστασία από τον Covid-19, ερχόμαστε τώρα να αναδείξουμε ακόμα μια καινοτομία, η οποία σχετίζεται με την πανδημία.

    Είμαστε χαρούμενοι που μπορέσαμε να στηρίξουμε νέα παιδιά, φοιτητές, να υλοποιήσουν την επιχειρηματική τους ιδέα, χρησιμοποιώντας την προηγμένη τεχνολογία που διαθέτουμε στο Blue Lab. Αυτό είναι άλλωστε και το στοίχημα για την τοπική αυτοδιοίκηση, να μπορεί να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, προσφέροντας πρακτικές λύσεις σε ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία.

    Τα τελευταία χρόνια στον Δήμο Πειραιά έχουμε επενδύσει στη γαλάζια οικονομία για την ανάπτυξη της πόλης μας και είμαστε υπερήφανοι που μετατρέπουμε τον Πειραιά σε κέντρο καινοτομίας και αποτελούμε παράδειγμα προς μίμηση στον τομέα αυτό και για άλλες ευρωπαϊκές πόλεις».

    Ο Διευθυντής του Ερευνητικού Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Αυτοματισμού, Τηλεματικής και Κυβερνοφυσικών Συστημάτων του Τμήματος Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής, επίκουρος καθηγητής Δρ. Δημήτριος Πυρομάλης ανέφερε:

    «Το Ερευνητικό Εργαστήριο στήριξε ομάδα φοιτητών στην ανάπτυξη μιας καινοτόμου συσκευής αποστείρωσης αέρα εσωτερικών χώρων. Η συσκευή Blue Air ενσωματώνει τεχνολογίες αιχμής για την αποτελεσματική και ασφαλή λειτουργία της, στηρίζεται στη χρήση καινοτόμων μεθόδων παραγωγής όπως το 3D Printing και κοστίζοντας λίγες δεκάδες ευρώ αποτελεί ένα επιπλέον μέτρο προστασίας κατά των ιών στην εποχή της πανδημίας».

    Οι φοιτητές που κέρδισαν το 1ο βραβείο του διαγωνισμού, τόνισαν χαρακτηριστικά: «Ο συνδυασμός της ερευνητικής γνώσης του Πανεπιστημίου με την τεχνολογική καινοτομία παραγωγής πρωτοτύπων συστημάτων του Blue Lab είναι ό,τι αναζητούσαμε για να κάνουμε την ιδέα μας πράξη. Το κίνητρό μας για τον σχεδιασμό της συσκευής Blue Air ήταν αρχικά η αποστείρωση του αέρα σε χώρους πλοίων, με στόχο την αύξηση της προστασίας και της εμπιστοσύνης των επιβατών. Στην πορεία αποδείχτηκε πως η συσκευή Blue Air μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και σε άλλους χώρους, π.χ. πολυσύχναστους χώρους εξυπηρέτησης κοινού, συμβάλλοντας στην μείωση του ιικού φορτίου».

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ