• Ναυτιλία

    Αθανάσιος Φειδάκης: Δυναμική ώθηση στην Globus Maritime, ναυτιλιακό βραχίονα του ομίλου του Γιώργου Φειδάκη

    Φειδάκης Globus

    Θάνος (αριστερά) και Γιώργος (δεξιά) Φειδάκης, εφοπλιστές Globus Maritime Ltd.


    H Globus Maritime Limited, απέκτησε πριν λίγες ημέρες το έβδομο φορτηγό πλοίο της. Αυτό είναι το πρώτο νεότευκτο πλοίο που διαθέτει η εισηγμένη ναυτιλιακή εταιρεία που διευθύνει ο Αθανάσιος Φειδάκης, γιος του ιδρυτή του ομίλου και της εταιρείας Γιώργου Φειδάκη.

    Η εταιρεία διαχειρίζεται πλέον επτά φορτηγά πλοία που η συνολική τους χωρητικότητα ανέρχεται σε 517.245 dwt. Τα έξι πλοία από τα επτά πλοία κατασκευάστηκαν από το 2005 έως και το 2018. Επίσης, αξιοσημείωτο είναι ότι από το 2008 έως το 2023 η εταιρεία αγόρασε και πούλησε έντεκα πλοία, από τα οποία τα τρία τα πούλησε με σημαντικά κέρδη το προηγούμενο έτος 2023.

    Ο Αθανάσιος Φειδάκης, όπως επισημαίνουν ναυτιλιακοί παράγοντες της Ακτής Μιαούλη, έχει συμβάλει σημαντικά στον σχεδιασμό της ανανέωσης του στόλου της Globus, ενώ εισάγει καινοτομίες στη διαχείριση της εταιρείας.

    Το τελευταίο απόκτημα της Globus, Glbs Hero, είναι ένα Ultramax, ναυπήγησης του 2024, πλοίο μεταφοράς ξηρού φορτίου, αξίας 37,5 εκατομμυρίων δολαρίων και κατασκευάστηκε στο ναυπηγείο Nihon Shipyard Co στην Ιαπωνία. Με την προσθήκη του νεότευκτου πλοίου ο μέσος όρος ηλικίας του στόλου διαμορφώθηκε σε 9,8 έτη.

    Το μήκος του πλοίου είναι 199 μέτρα και το πλάτος 32 μέτρα, η χωρητικότητα είναι 63.500 dwt ή 36.500 tonnage gross και ύψωσε σημαία Marshall Island.

    Ο Αθανάσιος Φειδάκης, είναι, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, αλλά και μέλος του διοικητικού συμβουλίου από τον Ιούλιο του 2013. Από τις 28 Δεκεμβρίου 2015, ο Αθανάσιος Φειδάκης ορίστηκε επίσης Πρόεδρος, Διευθύνων Σύμβουλος και Οικονομικός Διευθυντής. Από τον Οκτώβριο του 2011 έως τον Ιούνιο του 2013, εργάστηκε στο τμήμα λειτουργιών και ναυλώσεων ως διαχειριστής.

    Από τον Σεπτέμβριο του 2010 έως τον Μάιο του 2011, ο Αθανάσιος Φειδάκης εργάστηκε στην ACM, μια ναυλομεσιτική εταιρεία, ως μεσίτης S&P, και από τον Οκτώβριο του 2007 έως τον Απρίλιο του 2008, εργάστηκε στην Clarksons, μια ναυλομεσιτική εταιρεία, ως ναυλωτής στη ναύλωση πλοίων ξηρού φορτίου και στην πώληση και αγορά πλοίων.

    Από τον Απρίλιο του 2011 έως τον Απρίλιο του 2016 ο Αθανάσιος Φειδάκης ήταν διευθυντής του F. G. Europe S.A., εταιρεία που ιδρύθηκε και ελέγχεται από την οικογένειά του, με εξειδίκευση στη διανομή γνωστών εμπορικών σημάτων στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια, την Τουρκία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

    Από τον Δεκέμβριο του 2008 έως τον Δεκέμβριο του 2015, ο Αθανάσιος Φειδάκης ήταν Πρόεδρος της Cyberonica S.A., μιας οικογενειακής εταιρείας που ειδικεύεται στην ανάπτυξη ακινήτων.

    Ο Αθανάσιος Φειδάκης είναι κάτοχος πτυχίου B.Sc. στις Επιχειρηματικές Σπουδές και M.Sc. στο Shipping Trade and Finance από το Bayes Business School, το οποίο παλαιότερα ήταν γνωστό ως Cass Business School του City University στο Λονδίνο.

    Κατέχει επίσης και ένα MBA από το London School of Economics. Επιπλέον, ο Αθανάσιος Φειδάκης διαθέτει εξειδικευμένα προσόντα στη ναύλωση πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου από το Institute of Chartered Shipbrokers.

    Πατέρας του είναι ο Γεώργιος Φειδάκης, ο οποίος είναι και ο ιδρυτής των εταιρειών και του ομίλου. Ο Γιώργος Φειδάκης είναι επίσης ο μεγαλομέτοχος και Πρόεδρος της F.G. Europe S.A., η οποία είναι μια εταιρεία με την οποία ασχολείται από το 1994 και ενεργεί ως διευθυντής και στέλεχος για αρκετές από τις θυγατρικές της.

    Η FG Europe δραστηριοποιείται σε τέσσερις επιχειρηματικούς τομείς και διανέμει γνωστές μάρκες συσκευών και ηλεκτρονικών ειδών στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια, την Τουρκία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η FG Europe δραστηριοποιείται επίσης στα κλιματιστικά, στις οικιακές συσκευές και ηλεκτρονικά είδη στην Ελλάδα και σε δέκα άλλες χώρες της Ευρώπης καθώς και στην παραγωγή Ανανεωτικών Πηγών Ενέργειας.

    Ο Γιώργος Φειδάκης είναι επίσης διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος της R.F. Energy S.A., εταιρεία που σχεδιάζει, αναπτύσσει και ελέγχει τη λειτουργία ενεργειακών έργων και ενεργεί ως διευθυντής και στέλεχος για πολλές από τις θυγατρικές της.

    Από τις 31 Ιανουαρίου 2017, ο Γιώργος Φειδάκης είναι ο πλειοψηφικός μέτοχος της Eolos Shipmanagement SA, καθώς επίσης και βασικός μέτοχος της Cyberonica S.A., μιας οικογενειακής εταιρείας, η οποία συμμετείχε στη ναυτιλιακή εταιρεία μέχρι τον Αύγουστο του 2022.

    Η Globus Maritime Limited είναι μια εισηγμένη ναυτιλιακή εταιρεία ξηρού φορτίου, που παρέχει υπηρεσίες θαλάσσιων μεταφορών σε παγκόσμια βάση. Η μετοχή της έκλεισε χθες στα 2,32 δολάρια και η κεφαλαιοποίηση της ανέρχεται στα 48,16 εκατ. δολάρια.

    Η εταιρεία ιδρύθηκε στις 26 Ιουλίου 2006 στο Νιου Τζέρσεϋ για την ενοποίηση των πλοιοκτητών και πλοιοδιαχειριστικών εταιρειών, διαθέτει γραφεία στη Γλυφάδα Αττικής. Στις 24 Νοεμβρίου 2010, η Globus Maritime Limited εγκαταστάθηκε στη Δημοκρατία των Νήσων Μάρσαλ και όλα τα πλοία της ταξιδεύουν με τη σημαία της χώρας αυτής.

    Η εταιρεία έχει υπό ναυπήγηση τέσσερα πλοία ξηρού χύδην υψηλής απόδοσης καυσίμου που έχουν προγραμματιστεί να παραδοθούν από το 2024 έως και το 2026.

    Με την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδιασμού που έχει εκπονήσει ο Αθανάσιος Φειδάκης, ο στόλος θα αποτελείται από έντεκα πλοία: ένα Panamax, τέσσερα Kamsarmax, ένα Supramax και πέντε Ultramax, με συνολική χωρητικότητα 773.745 dwt.

    Διαβάστε επίσης

    Νέο πλοίο για τον Γιώργο Φειδάκη αξίας 37,5 εκατ. δολαρίων

    Globus Maritime: 217% αυξήθηκαν τα έσοδα της εταιρείας

    Globus Maritime (Θ. Φειδάκης): Δύο νέες συμφωνίες με υψηλά ναύλα



    ΣΧΟΛΙΑ