• Ναυτιλία

    Αθ. Φειδάκης: Κάτω από τα 500.000 δολάρια οι ζημίες της Globus Maritime

    Φειδάκης Globus

    Θάνος (αριστερά) και Γιώργος (δεξιά) Φειδάκης, εφοπλιστές Globus Maritime Ltd.


    Σημαντική μείωση παρουσίασαν οι ζημίες της ναυτιλιακής Globus Maritime, συμφερόντων της οικογένειας Φειδάκη, στο α’ τρίμηνο 2019, όπως προκύπτει από τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου της εταιρείας.

    Η Globus Maritime έκλεισε το α’ τρίμηνο 2019 με ζημίες ύψους 0,47 εκατομμυρίων δολαρίων, έναντι ζημιών 1,54 εκατ. δολαρίων κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2018, παρά την αισθητή μείωση του τζίρου της κατά 10% σε ετήσια βάση, στα 3,5 εκατομμύρια δολάρια, η οποία αποδίδεται κυρίως στη σημαντική μείωση των τιμών ναύλωσης των πλοίων της κατά 16%, μετά από την καταστροφή του φράγματος της Vale στη Βραζιλία που προκάλεσε αναταράξεις στην αγορά του σιδηρομεταλλεύματος.

    Η μείωση των ζημιών επετεύχθη χάρη στην πώληση μετατρέψιμων ομολόγων αξίας 5 εκατομμυρίων δολαρίων σε ιδιώτη επενδυτή, στις 13 Μαρτίου.

    «Είμαστε ικανοποιημένοι με την απόδοσή μας στη διάρκεια του α’ τριμήνου 2019. Παρά τις δυσκολίες στην αγορά αυτήν την περίοδο, έχουμε καταφέρει να μειώσουμε τις λειτουργικές μας δαπάνες, αναλαμβάνοντας παράλληλα ενέργειες για την ενίσχυση του ισολογισμού μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αθανάσιος Φειδάκης, προσθέτοντας: «Αυτό ήταν ένα πολύ δύσκολο πρώτο τρίμηνο, όπου οι τιμές στην αγορά του ξηρού φορτίου έπεσαν απρόσμενα κατακόρυφα».

    Η Globus εκτιμά πως οι τιμές θα κινηθούν ανοδικά στο δεύτερο μισό του 2019, χάρη στη διαρκή ζήτηση από την Κίνα για ξηρά φορτία, καθώς και της αναμενόμενης μείωσης του στόλου λόγω της επικείμενης ενεργοποίησης των κανονισμών του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας για τις εκπομπές ρύπων.

    «Αν και παραμένουμε επιφυλακτικοί, είμαστε ταυτόχρονα πιο αισιόδοξοι για το δεύτερο μισό του χρόνου», δήλωσε ο κ. Φειδάκης.

    Σημειώνεται ότι η Globus διαθέτει πέντε πλοία ξηρού φορτίου με συνολική χωρητικότητα 300.571 dwt.



    ΣΧΟΛΙΑ