• Ναυτιλία

    Αγγελική Φράγκου: Συνεχίζει την αναδιάρθρωση του στόλου της – Θεαματικά κέρδη για την μετοχή στο τετράμηνο

    Αγγελική Φράγκου, επικεφαλής ομίλου Navios

    Αγγελική Φράγκου, επικεφαλής ομίλου Navios


    Στην πώληση δύο ακόμη εκ των παλαιότερων πλοίων του στόλου της προχώρησε η Navios Maritime Partners, της Αγγελικής Φράγκου στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του στόλου της.

    Στο εβδομαδιαίο της report η Carriers αναφέρει ότι η εταιρεία πούλησε τα χωρητικότητας 58,063 dwt bulkers Navios Christine B και Navios Celestial (και τα δύο κατασκευής 2009) στην τιμή των 15 εκατ. δολαρίων έκαστο.

    Η ναυτιλιακή εστιάζει στην αντικατάσταση παλαιότερων πλοίων της με νεότερα, πιο προηγμένα τεχνολογικά, σε τομείς που παρέχουν επαρκείς αποδόσεις.

    Η Navios Partners είχε πουλήσει από τις αρχές του 2023 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024 17 πλοία, εξασφαλίζοντας ακαθάριστα έσοδα 327,6 εκατ. δολαρίων.

    Παράλληλα, τον Ιανουάριο του 2024 και τον Νοέμβριο του 2023 παρέλαβε δύο νεότευκτα containerships, χωρητικότητας 5,300 teu, τα οποία ναύλωσε για περίοδο 5,2 ετών.

    Η εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο εταιρεία διαθέτει στόλο με 177 πλοία, όλων κατηγοριών. Παράλληλα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το ναυπηγικό της πρόγραμμα, καθώς αναμένεται να παραλάβει φέτος και μέχρι το 2027, εννέα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτιών, έξι δεξαμενόπλοια MR2 και 12 aframaxes, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.

    Τα πλοία θα είναι κατάλληλα εξοπλισμένα ώστε να είναι φιλικά προς το περιβάλλον και έχουν σχεδιαστεί με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, βελτιστοποιώντας την αποδοτικότητά τους.

    Άλλες πωλήσεις

    Σημειώνεται ότι στις αρχές Απριλίου η  Navios Maritime Partners, σύμφωνα με ναυλομεσιτικές πηγές, φέρεται να πούλησε το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Navios Spring, χωρητικότητας 3.450 teu που κατασκευάστηκε το 2007, έναντι 17 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Παράλληλα, η εισηγμένη ναυτιλιακή γνωστοποίησε την πώληση δύο ακόμη πλοίων το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, έναντι συνολικού τιμήματος 63,1 εκατ. δολαρίων.

    Ειδικότερα, συμφώνησε τον Ιανουάριο να πουλήσει ένα VLCC κατασκευής 2009, χωρητικότητας 297,188 dwt και ένα panamax κατασκευής 2004, χωρητικότητας 76,602 dwt.

    H εκτίναξη της μετοχής

    Στο μεταξύ, θεαματικά κέρδη 53% έχει καταγράψει από τις αρχές του έτους η μετοχή της εταιρείας και περιλαμβάνεται στους πρωταθλητές των εισηγμένων του κλάδου.

    Στην πρώτη συνεδρίαση του 2024 έκλεισε στα 28,18 δολάρια και στην συνεδρίαση της 30ης Απριλίου 2024 διαπραγματεύονταν στα 43,15 δολάρια. Τον Φεβρουάριο, η Fearnley Securities έδωσε σύσταση «αγορά» για τον τίτλο και αύξησε την τιμή στόχο στα 50 δολάρια.

    Η «πολυσυλλεκτική» όσον αφορά τον στόλο της Navios Maritime Partners, επωφελήθηκε από την ισχυρή πορεία και των τριών κατηγοριών στις οποίες δραστηριοποιείται, τάνκερ, bulkers και containerships. Καθώς και από το γεγονός ότι η μετοχή της ήταν από τις πιο υποτιμημένες τους προηγούμενους μήνες.

    Διαβάστε ακόμη:

    Fearnley Securities: Δίνει τιμή στόχο στα 50 δολάρια για τη μετοχή της Navios Partners

    Diana Shipping (Σεμίραμις Παληού): Εξασφάλισε έσοδα 4,75 εκατ. δολάρια

    Capital Link Singapore Maritime Forum: Η Ευρώπη παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από την ενέργεια της Μέσης Ανατολής



    ΣΧΟΛΙΑ