• Ναυτιλία

    Αύξηση κατά 26% των περιστατικών πειρατείας το πρώτο εξάμηνο σε σχέση με πέρυσι


    Τα περιστατικά πειρατείας και ένοπλων ληστειών στην Ασία έχουν αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο σε πέντε χρόνια, καθώς οι συνεχιζόμενες εδαφικές διαμάχες στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας ασκούν πρόσθετη πίεση στα κράτη που περιπολούν τα Στενά της Μαλάκας και τη Σιγκαπούρη, μία από τις πιο πολυσύχναστες θαλάσσιες διαδρομές παγκοσμίως.

    Συνολικά, 51 περιστατικά αναφέρθηκαν στην περιοχή την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου, σύμφωνα με στοιχεία του ReCAAP ISC, μιας ομάδας πληροφοριών πειρατείας με 20 κράτη μέλη, κυρίως στην Ασία. Την ίδια περίοδο, ένα χρόνο νωρίτερα υπήρξαν 28 περιστατικά. Φέτος σημειώθηκε το υψηλότερο ποσοστό από τα 114 περιστατικά που καταγράφηκαν τους πρώτους έξι μήνες του 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία. Τα περιστατικά έχουν αυξηθεί στα Στενά της Μαλάκας και της Σιγκαπούρης, όπου διπλασιάστηκαν σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, φτάνοντας στα 16. Το στενό πέρασμα είναι μία από τις πιο πολυσύχναστες εμπορικές θαλάσσιες διαδρομές στον κόσμο και αστυνομεύεται από διάφορες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπως η Ινδονησία, η Μαλαισία και η Σιγκαπούρη. Άλλα περιστατικά συνέβησαν στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, στο Μπαγκλαντές, στην Ινδία, στις Φιλιππίνες και στο Βιετνάμ.

    Ένας μεγάλος αριθμός περιστατικών έλαβε χώρα στα χωρικά ύδατα της Ινδονησίας, στα Στενά, δήλωσε ο Ridzwan Rahmat, αναλυτής άμυνας στην αμυντική έκδοση Janes. Οι ναυτικοί πόροι έχουν πιεστεί από τις διενέξεις που υπάρχουν σχετικά με την παράνομη αλιεία από κινεζικές πολιτοφυλακές και κυβερνητικά πλοία στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, είπε.

    “Αυτό μπορεί να αποτελεί ένα παράγοντα που συμβάλλει στην αύξηση των περιστατικών πειρατείας στην περιοχή”, δήλωσε ο Ridzwan. «Τα πλοία στη Νοτιοανατολική Ασία, ιδίως σε Ινδονησία και Μαλαισία, ασχολούνται όλο και περισσότερο με περιπτώσεις παράνομης αλιείας από κινέζικες ομάδες και κυβερνητικά πλοία στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας».

    Worrying pattern of violence

    Ενώ η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η πειρατεία αυξήθηκε παγκοσμίως. Υπήρξαν 98 περιστατικά τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, αύξηση 26% από την ίδια περίοδο το 2019, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Ναυτιλιακού Γραφείου. Ο αριθμός των περιστατικών απαγωγής σε παγκόσμιο επίπεδο έχει αυξηθεί σε 54, ο υψηλότερος αριθμός τουλάχιστον από το 2016.

    Η Ασία είχε ένα περιστατικό απαγωγής φέτος, δήλωσε το ReCAAP. Έξω από την επαρχία Sabah της Μαλαισίας, οι μαχητές του Abu Sayaf απήγαγαν οκτώ ναυτικούς από μια τράτα αλιείας τον Ιανουάριο. Ενώ οι αρχές της Μαλαισίας έσωσαν τρεις από αυτούς, πέντε μέλη του πληρώματος εξακολουθούν να είναι αιχμάλωτοι. Σε παγκόσμιο επίπεδο, «υπάρχει μια ισχυρή σχέση μεταξύ της πειρατείας και των ασταθών κυβερνήσεων, καθώς παρέχουν ευκαιρίες στους πειρατές να πραγματοποιούν επιθέσεις όπου το κράτος δεν είναι αρκετά ισχυρό για να περιπολεί σωστά τα παράκτια ύδατά του», σύμφωνα με σημείωμα του ιστότοπου της Allianz Global Corporate & Specialty, στις 15 Ιουλίου.



    ΣΧΟΛΙΑ