• Business

    To Σεπτέμβρη όλες οι αλλαγές στις τράπεζες-Τι λένε οι τελευταίες πληροφορίες

    Γιάννης Στουρνάρας. Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος

    Γιάννης Στουρνάρας. Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος


    Ραντεβού το Σεπτέμβρη «δίνουν» τελικώς οι αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών αφού μια νέα, τελική όπως φαίνεται, βερσιόν της συμφωνίας με τους εταίρους παρέχει στα πιστωτικά ιδρύματα τη δυνατότητα να αφήσουν για τους επόμενους μήνες τις προσαρμογές που επιβάλλονται.

    Η αρχική προθεσμία ήταν το τέλος Ιουλίου οπότε θα έπρεπε να ολοκληρωθούν όλες οι αλλαγές που ήταν τόσο ριζικές ώστε με βάση τα αυστηρά κριτήρια του νόμου, ως και το 50% της σύνθεσης των δ.σ. θα έπρεπε να αλλάξει όπως και η σύνθεση των βασικών Επιτροπών, αποκλείοντας παράγοντες της επιχειρηματικής ζωής της χώρας, οι οποίοι έχουν μακρά παρουσία και προσφορά στα συμβούλια, δίνοντας την εικόνα της πραγματικής οικονομίας εκτός του αυστηρού τραπεζικού πλαισίου.

    Έτσι, παράγοντες του ελληνικού επιχειρείν όπως ο Μηνάς Τάννες, ο οποίος ήδη παραιτήθηκε από το δ.σ. της Alpha Bank, o Σπύρος Θεοδωρόπουλος που μετέχει στο δ.σ. της Εθνικής και ο Ευτύχιος Βασιλάκης της Πειραιώς δεν μπορούν εφεξής να λάβουν μέρος σε τραπεζικά διοικητικά συμβούλια.

    Στο επικαιροποιημένο μνημόνιο αναφέρεται ότι τα δ.σ των τραπεζών θα πρέπει ανασυγκροτηθούν, με βάση την αξιολόγηση ως τον προσεχή Σεπτέμβριο. Υπεύθυνη να αξιολογήσει την προσαρμογή των τραπεζών καθώς και τις αλλαγές στις δομές εταιρικής διακυβέρνησης είναι η Τράπεζα της Ελλάδος.

    Η εταιρεία αξιολόγησης Spencer Stuart, η οποία ανέλαβε για λογαριασμό του ΤΧΣ το σχετικό έργο της αξιολόγησης, αναμένεται να παραδώσει τη σχετική έκθεση στα τέλη του τρέχοντος μήνα, εντός του χρονοδιαγράμματος και έχει ήδη ολοκληρώσει τη διαδικασία προσωπικών συνεντεύξεων για τα μέλη των δ.σ., προχωρώντας στην αξιολόγησή τους.

    Ως το τέλος του Ιουνίου πάντως η κυβέρνηση διατηρεί την υποχρέωση να τροποποιήσει το πλαίσιο εξωδικαστικής διευθέτησης για τα προβληματικά δάνεια επιχειρήσεων αλλά και να νομοθετήσει την νομική κάλυψη σε στελέχη των τραπεζών για αστικές και ποινικές ευθύνες από αναδιαρθρώσεις δανείων, την αναγκαία δηλαδή προυπόθεση για να προχωρήσει αποτελεσματικά η διαχείριση των κόκκινων δανείων.

    H κυβέρνηση θα πρέπει να εισάγει νομοθετική πρόβλεψη βάσει της οποίας «αποφάσεις που ελήφθησαν στο πλαίσιο αναδιαρθρώσεων από στελέχη των τραπεζών ή κρατικούς λειτουργούς, με καλή πίστη, προς το συμφέρον του πιστωτή και σε συμμόρφωση με τις διαδικασίες που εφαρμόζονται και αντικειμενικά κριτήρια, θεωρούνται νόμιμες όσον αφορά στην αστική και ποινική ευθύνη, σύμφωνα με τις γενικές αρχές και τις ασφαλιστικές δικλίδες του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου».

    Σύμφωνα με το μνημόνιο, οι αρχές δεσμεύονται να παρουσιάσουν λεπτομερείς προτάσεις, που να τροποποιούν το ισχύον καθεστώς εξωδικαστικής διευθέτησης. Το ΤΧΣ σε συνεργασία με την McKinsey έχουν χαρτογραφήσει τα εμπόδια που υπάρχουν και έχουν καταθέσει προστάσεις ειδικά για την αναμόρφωση του νόμου Δένδια και τη δυνατότητα για παράδειγμα μετοχοποίησης οφειλών μιας επιχείρισης χωρίς να απαιτείται η προηγούμενη συναίνεση των μετόχων.

    Η ΤτE θα αξιολογήσει τα πιθανά φορολογικά εμπόδια στην πολιτική προβλέψεων και διαγραφών και αν χρειαστεί, θα προτείνει σε συνεννόηση με τους θεσμούς κατάλληλες ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπιστούν από τις αρχές.

    Ως το τέλος Σεπτεμβρίου, η ΤτΕ σε συνεργασία με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό θα επεκτείνει άμεσα το κανονιστικό πλαίσιο παρακολούθησης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures) με την προσθήκη βασικών δεικτών επίδοσης (Key Performance Indicators KPIs) και θα συμφωνήσουν με τις τράπεζες σε συγκεκριμένους στόχους μείωσης των NPEs. Εφεξής οι τράπεζες θα υποβάλουν τριμηνιαίες εκθέσεις στην ΤτE σε σχέση με τους KPIs.

    Η ΤτΕ θα προχωρήσει επίσης σε αναθεώρηση του Κώδικα Δεοντολογίας, ώστε οι κατευθυντήριες γραμμές για την αναδιάρθρωση του χρέους να αντιμετωπίζουν ομάδες δανειοληπτών, για παράδειγμα, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στη βάση σαφών κριτηρίων για την κατηγοριοποίηση των χαρτοφυλακίων λιανικής και τη θέσπιση, σε συντονισμό με το ΤΧΣ, μηχανισμών επισπευσμένης διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένων τυποποιημένων υποδειγμάτων αξιολόγησης, συμβάσεων αναδιάρθρωσης και λύσεων οριστικής τακτοποίησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

    Οι αρχές πρέπει να καταρτίσουν εξειδικευµένο δικαστικό σώµα και να συσταθεί ειδικός τύπος δικαστηρίων, στις μεγάλες πόλεις, αποκλειστικά για υποθέσεις αφερεγγυότητας. Επιπρόσθετα δεσμεύονται να εισάγουν με υπουργική απόφαση ή Προεδρικό Διάταγμα το επάγγελμα του διαχειριστή αφερεγγυότητας.

    Στο τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο και να αλλάξει το πλαίσιο για την αφερεγγυότητα επιχειρήσεων σύμφωνα με τις προτάσεις που θα έχουν υποβληθεί ως το τέλος του τρέχοντος μήνα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/giati-fovounte-maximou-filis-ta-social-media-ke-tous-paretithite/52752

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    http://www.mononews.gr/angeliki-chondromatidou-ke-ta-taxidia-sinechizonte-meta-la-sira-echi-las-vegas/52737



    ΣΧΟΛΙΑ