• Business

    Σε έσοδα 120 εκατ. από ενοίκια προσβλέπει η Πειραιώς μέχρι το 2026

    Χρήστος Μεγάλου, Τράπεζα Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζα Πειραιώς


    Στην υπεραξία των επενδυτικών ακινήτων της ποντάρει η Τράπεζα Πειραιώς, έχοντας θέσει ως στόχο το διπλασιασμό των εσόδων από ενοίκια την προσεχή διετία.

    Συγκεκριμένα, η Πειραιώς εστιάζει στην αποεπένδυση από παλιά και χαμηλής απόδοσης περιουσιακά στοιχεία, ενώ, σύμφωνα με τη στρατηγική της, η συνεισφορά των επενδυτικών ακινήτων θα αυξηθεί σε περισσότερο από το 60% του συνόλου των real estate assets της έως το 2026, σε σύγκριση με περίπου 45% το 2022.

    Όπως αναφέρει το ενημερωτικό δελτίο για τη δημόσια προσφορά, αυτό το σχέδιο αναμένεται να αυξήσει τα έσοδα από ενοίκια σε περίπου 120 εκατ. ευρώ έως το 2026.

    Ήδη, η τράπεζα έβαλε πέρσι στο ταμείο έσοδα 73 εκατ. ευρώ από μισθώματα από 34 εκατ. ευρώ το 2021 και 58 εκατ. ευρώ το 2022.

    Παράλληλα, η Πειραιώς επικεντρώνεται στην ανάπτυξη μηχανισμού πώλησης ακινήτων, με στόχο τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων περιουσιακών στοιχείων χωρίς να διακυβεύεται η κερδοφορία τους.

    Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση του 2023, η συνολική λογιστική αξία των ακινήτων σημαντικής αξίας που αποτιμήθηκαν εξατομικευμένα για την Πειραιώς ήταν 1,8 δισ. ευρώ πέρσι, ενώ η λογιστική αξία των αποκτηθέντων ακινήτων που έχουν κατηγοριοποιηθεί ως επενδυτικά και ενοικιάζονται ανέρχεται σε 506 εκατομμύρια.

    «Ο όμιλος στοχεύει επίσης να ξεκλειδώσει την αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων του και έχει προχωρήσει σε έναν ολιστικό επανασχεδιασμό της ακίνητης περιουσίας του επιχειρηματικό μοντέλο από το 2017, με σκοπό την προώθηση της στρατηγικής ανάπτυξης και των προσπαθειών συγκράτησης του κόστους με την εκμετάλλευση του χαρτοφυλακίου κόκκινων ακινήτων», αναφέρει η διοίκηση.

    Οι επενδύσεις της Trastor

    Η πιο σημαντική επένδυση, βέβαια, της Πειραιώς στο real estate είναι η Trastor, την οποία ελέγχει κατά 98%.

    Στο τέλος του 2023 το χαρτοφυλάκιο της ΑΕΕΑΠ είχε αποτίμηση 468,7 εκατομμυρίων, έναντι 392,3 εκατ. το 2022, ενώ στόχος είναι να φτάσει τα 550 εκατομμύρια εντός του 2024.

    Στις σημαντικότερες επενδύσεις που πραγματοποίησε πέρσι ανήκει η εξαγορά γραφείων 7.260 τ.μ. στο Πολιτεία Business Center στη Μεσογείων έναντι 20,4 εκατομμυρίων.

    Παράλληλα, υλοποιεί επίσης πρόγραμμα εργασιών αναβάθμισης δύο υφιστάμενων ακινήτων της, τα οποία θα φέρουν αντίστοιχα πιστοποιήσεις LEED και BREEAM, συνολικού προϋπολογισμού 14,5 εκατομμυρίων.

    Θυμίζουμε πως η τράπεζα εξαγόρασε από την αμερικανική Varde Partners τo 52,1% που διακρατούσε το fund στην επενδυτική ακινήτων έναντι 98 εκατομμυρίων, τον Ιανουάριο του 2022.

    Πρέπει εδώ να αναφερθεί πως βρίσκεται σε διαβούλευση προσχέδιο σχετικού κανονισμού που θα εγκρίνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Βάσει νομοθεσίας, η ΑΕΕΑΠ θα πρέπει να έχει free float τουλάχιστον 15% σε διαρκή βάση, με ορίζοντα προσαρμογής έως τα τέλη του 2025, κάτι που εκτιμάται ότι δύναται να επιτευχθεί και νωρίτερα.

    Διαβάστε επίσης

    Trastor: Ο Γεώργιος Φιλόπουλος αναβαθμίζεται σε CIO

    Άμεση ανάλυση για Πειραιώς: Στο 20% ανέβηκε η προσφορά μετοχών στην Ελλάδα – 270 εκατ. ευρώ

    Πειραιώς: Πώς έγινε η κατανομή των μετοχών στο placement



    ΣΧΟΛΙΑ