• Business

    Saudi Aramco: Πρεμιέρα για τη «mega» IPO που όλοι περίμεναν

    • NewsRoom


    Η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε την αρχική δημόσια προσφορά (IPO) της Aramco την Κυριακή, καθώς η ρυθμιστική αρχή της αγοράς ενέκρινε την εισαγωγή του πετρελαϊκού κολοσσού στο χρηματιστήριο του Ριάντ και δημιούργησε την πιο ακριβή εισηγμένη εταιρεία στον κόσμο.

    Η δήλωση της Αρχής Κεφαλαιαγοράς (CMA) δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ούτε ανέφερε τι ποσοστό θα πουλήσει η Aramco, αλλά πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι η πετρελαϊκή εταιρεία θα μπορούσε να προσφέρει το 1% έως 2% των μετοχών της στο τοπικό χρηματιστήριο – ήτοι 20 έως 40 δισ. δολάρια.

    Η επιβεβαίωση της πώλησης μετοχών της Saudi Arabian Oil Co. – ή Aramco, όπως είναι γνωστός ο γίγαντας του πετρελαίου – έρχεται περίπου επτά εβδομάδες μετά τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές της εγκαταστάσεις, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα της Σαουδικής Αραβίας να προωθήσει την IPO.

    Η IPO της πιο κερδοφόρας εταιρείας στον κόσμο έχει σχεδιαστεί για να επιταχύνει την οικονομική μεταρρύθμιη του πρίγκιπα Mohammed bin Salman για την ανεξαρτητοποίηση του βασιλείου από το πετρέλαιο.

    Η CMA δήλωσε ότι το διοικητικό της συμβούλιο “εξέδωσε το ψήφισμά της για την έγκριση της αίτησης καταχώρησης και προσφοράς μέρους των μετοχών της Saudi Arabian Oil Company (Saudi Aramco) …”. Η αρχή δήλωσε ότι η έγκριση θα έχει ισχύ για έξι μήνες.

    Η Saudi Aramco θα κυκλοφορήσει το ενημερωτικό δελτίο της IPO στις 10 Νοεμβρίου, δήλωσε την Κυριακή το κρατικό κανάλι Al-Arabiya.

    Η ανακοίνωση της IPO αναμενόταν αρχικά στις 20 Οκτωβρίου, αλλά καθυστέρησε, αφού οι σύμβουλοι δήλωσαν ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να κλείσουν θεσμικούς επενδυτές, ανέφεραν τρεις πηγές στο Reuters.

    Για να βοηθήσει την IPO, η Σαουδική Αραβία βασίζεται στην εύκολη πίστωση για τους μικροεπενδυτές και στις υψηλές συνεισφορές των πλούσιων ντόπιων.

    Ο πρίγκιπας Mohammed έδωσε το πράσινο φως την Παρασκευή για να προχωρήσει η IPO. Αν και έθεσε ως στόχο η εταιρεία να αποτιμηθεί στα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια στις αρχές του 2016, οι τραπεζίτες και οι εμπλεκόμενοι στην εταιρεία λένε ότι η αξία της Aramco είναι πλησιέστερη στα 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια.

    Ένα αυξανόμενο κίνημα για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος και για την υιοθέτηση νέων «πράσινων» τεχνολογιών έχει θέσει ορισμένους διαχειριστές κεφαλαίων (fund managers), ιδιαίτερα στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, εκτός του τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου.



    ΣΧΟΛΙΑ