• Business

    Σ. Τσομώκος: Υπάρχει θετικό μομέντουμ για επενδύσεις-μεγαλύτερο το ενδιαφέρον από ποτέ

    ATHENS, GREECE – JUNE 07: Symeon Tsomokos speaks during the Concordia Europe Summit on June 7, 2017 in Athens, Greece. (Photo by Leigh Vogel/Getty Images for Concordia Europe Summit)


    «Υπάρχει θετικό μομέντουμ  στην αγορά το βλέπουμε κάθε μέρα» δήλωσε στο www.mononews.gr o Συμεών Τσομώκος, εμπνευστής και διοργανωτής του πολύ επιτυχημένου Οικονομικού φόρουμ των Δελφών μέσω της εταιρείας του SGT (Symeon G. Tsomokos).

    «Το ενδιαφέρον των ξένων για τη χώρα είναι αυξανόμενο και πραγματοποιούν επαφές και μαθαίνουν για την ελληνική αγορά  περισσότεροι ιδιώτες επενδυτές και επενδυτικά funds από ποτέ.  Η ελληνική Πολιτεία, η κυβέρνηση είναι εδώ για τους επενδυτές και πια το βλέπουν ότι δεν είναι μόνοι τους και ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης είναι πρόθυμοι να συμβάλουν όσο μπορούν για να βελτιώσουν το επενδυτικό περιβάλλον», σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Ο Συμεών Τσομώκος είναι ο εμπνευστής και διοργανωτής του πολύ επιτυχημένου Οικονομικού φόρουμ των Δελφών μέσω της εταιρείας του SGT (Symeon G. Tsomokos) και τον συναντήσαμε μετά την ολοκλήρωση της  Συνάντησης Στρογγυλής Τραπέζης για Άμεσες Διεθνείς Επενδύσεις (Foreign Direct Investments Roundtable), που οργανώθηκε για πρώτη φορά πριν λίγες ημέρες  στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.

    «Απόδειξη ότι κάτι αλλάζει είναι η επιτυχία αυτής της συνάντησης. Όταν ξεκινήσαμε να τη σχεδιάζουμε υπολογίζαμε 50 συμμετοχές και τελικά οι συμμετέχοντες ξεπέρασαν τους 200, με μεγάλη συμμετοχής εκπροσώπων ξένων εταιρειών και επενδυτικών fund, κάποια από τα οποία εμφανίζονται στην Ελλάδα για πρώτη φορά», είπε.

    Τι είπαν οι υπουργοί

    Η Συνάντηση Στρογγυλής Τραπέζης ξεκίνησε με παρουσιάσεις των υπουργών της κυβέρνησης Άδωνη Γεωργιάδη, Βασίλη Κικίλια, Χάρη Θεοχάρη, Κυριάκου Πιερακάκη και ακολούθησαν τοποθετήσεις εκπροσώπων του ιδιωτικού τομέα, του αντιπροέδρου του ΣΕΒ κ. Σπύρου Θεοδωρόπουλου, Πάνου Παπάζογλου της ΕΥ κ.α. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επενδυτικά funds και επενδυτικές τράπεζες από το εξωτερικό, εκπρόσωποι επιχειρηματικών ομίλων από την Ελλάδα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και Πρέσβεις μεγάλων χωρών.

    Μεγάλη έμφαση δόθηκε στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, όπως και στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, με το οποίο στοχεύει η κυβέρνηση να αρθούν όλα τα εμπόδια για επενδύσεις-ορόσημο για τη χώρα, όπως αυτή του Ελληνικού.

    «Ευκολότερες, απλούστερες διαδικασίες, καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, διαφάνεια και άμεση απόδοση της δικαιοσύνης» ήταν το βασικό μήνυμα σε ό,τι αφορά την προσέλκυση των ξένων επενδύσεων, ενώ τονίστηκε πως πρόκειται για μια κυβέρνηση με «ισχυρή αυτοδυναμία, με ανθρώπους υπέρ των μεταρρυθμίσεων, που έχουν συγκεκριμένο σχέδιο σε στέρεες βάσεις» τόνισαν οι υπουργοί.

    Στον τομέα του Τουρισμού, επισημάνθηκε πως στόχος είναι να βελτιωθεί η ποιότητα του τουρισμού, ενώ υπογραμμίστηκε πως δρομολογείται ένα Στρατηγικό Σχέδιο για την επόμενη δεκαετία, ώστε οι επενδυτές να γνωρίζουν ακριβώς τις προτεραιότητες για τη χώρα. Έμφαση θα δοθεί επίσης στο θέμα της αειφόρου ανάπτυξης.

    Η μείωση στη χρήση του λιγνίτη στο ενεργειακό «μείγμα» της χώρας, με παράλληλη αύξηση από το 18% στο 25% των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έως το 2030, αποτελεί κεντρικό στόχο της κυβέρνησης στον τομέα της Ενέργειας. Στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου θα δοθεί έμφαση στη χρήση φυσικού αερίου, την ώρα που δρομολογούνται πέραν της Αλεξανδρούπολης και άλλοι σταθμοί προορισμού κι αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

    Στον τομέα της Ναυτιλίας, έγινε γνωστό πως στις επόμενες 15 μέρες θα κατατεθεί σχέδιο για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των 10 περιφερειακών λιμανιών της χώρας.

    Η ψηφιοποίηση με στόχο την απλούστευση των αδειών αποτελεί έναν από τους κεντρικούς στόχους της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την προσέλκυση των επενδύσεων, αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας του κράτους.

    Άλλος στόχος είναι η επιστροφή νέων επιστημόνων στη χώρα, προκειμένου να αντιστραφεί το brain drain σε brain gain μέσω της έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας. Ήδη δρομολογούνται Κέντρα Καινοτομίας για τη στέγαση και τη διευκόλυνση νεοφυών επιχειρήσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

    Εκπρόσωποι του ξένου διπλωματικού σώματος, μέσω των παρεμβάσεών τους, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ταχύτητα με την οποία η κυβέρνηση στις 75 πρώτες μέρες της διακυβέρνησης έχει ήδη ξεκινήσει να αίρει τα εμπόδια, διευκολύνοντας την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και τη δρομολόγηση νέων ιδιωτικοποιήσεων.

    Ποιοι συμμετείχαν

    Στη συνάντηση συμμετείχαν πλειάδα ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων όπως των Airbnb, ALPHACAP Partners, Ambrosia Capital, Apollo Capital Management, Arclif Group, AGArmila,  CapitalAstarte, Capital Partners LLP, Astir Capital Advisors, AviAlliance GmbH, Bank of America, Merrill Lynch
    Bank of China, BC Partners, Bartons Family Capital, Brookstreet Equity Partners LLP,  CAE, Citigroup, Credit Suisse International, Diamond Importers,  Enagas, Facebook, Glafka Capital Ltd, FOS Asset Management S.A. Google, Greenmantle, Groupe Tranchant, Hard Rock,  Iberdrola-Rokas Renewables J.P. Morgan, Luimia Advisors Ltd, Macquarie Bank Limited, Milbank, MKG Group, Mohegan Gaming & Entertainment, NatWest Markets, Oaktree Capital Management LLP, Obotritia Capital, Panaxia Limited, Rothschild Global Advisory, Russian Social and Business Promotion Center, Siemens Gamesa Renewables Energy – SGRE, Tesla Motors Inc., UBS Investment Bank, ZOIA.

    Μεταξύ των ελληνικών εταιρειών που συμμετείχαν ήταν οι Παπαστράτος Α.Ε., Lamda Development, Dimand, Chipita, Pfizer Hellas S.A, Coca Cola Τρία Έψιλον, ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ – Trenitalia και Όμιλος Επιχειρήσεων Μυτιληναίος.  Επίσης οι ελληνικές τράπεζες, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Παρευξείνια Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης. 

    Γόνιμη ανταλλαγή απόψεων

    Το κύριο θέμα της Συνάντησης ήταν πώς η Ελλάδα μπορεί να καταστεί επενδυτικό κέντρο και πώς η εισροή κεφαλαίων στη χώρα μπορεί να στηρίξει την άμεση οικονομική ανάπτυξη που τόσο έχει ανάγκη η χώρα. Στη Συνάντηση μίλησαν για αυτό οι Υπουργοί των τομέων Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υγείας, Τουρισμού, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ναυτιλίας, Εξωτερικών, και Οικονομίας. 

    Οι εντυπώσεις όλων ήταν πολύ θετικές ενώ το ενδιαφέρον που εκφράστηκε εκτιμάται ότι ήταν μόνο μια πρώτη γεύση του ενδιαφέροντος που θα εκφραστεί στο Οικονομικό φόρουμ των Δελφών που θα πραγματοποιηθεί από τις 5 μέχρι τις 8 Μαρτίου του 2020.

     



    ΣΧΟΛΙΑ