• Ναυτιλία

    Σ. Παληός: Γιατί η Diana Shipping… σνομπάρει τα scrubbers

    Συμεών Παληός ναυτιλία

    Συμεών Παληός, εφοπλιστής Diana Shipping


    Η προοπτική εξοπλισμού των πλοίων της με συστήματα καθαρισμού των καυσαερίων (scrubbers) δε… συγκινεί ιδιαίτερα τη διοίκηση της ναυτιλιακής Diana Shipping, συμφερόντων του εφοπλιστή Συμεών Παληού, καθώς θεωρεί ότι δεν πρόκειται για μία ελκυστική επένδυση.

    Ερωτηθείς σχετικά στη διάρκεια του conference call μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου της εταιρείας, ο διευθυντής στρατηγικής Ιωάννης Ζαφειράκης ανέφερε χαρακτηριστικά: “Γιατί να μην αγοράσουμε έναν ανεμόμυλο ή ένα οικόπεδο κάπου;”. Τόνισε επίσης πως οι πλοιοκτήτες πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά το ακριβές κόστος και τα αναμενόμενα οφέλη της επένδυσής τους σε scrubbers που στοιχίζουν τουλάχιστον 2 εκατομμύρια δολάρια έκαστο.

    Εμείς το κάναμε αυτό και δεν το βλέπουμε σαν μία ελκυστική ευκαιρία από την άποψη της επένδυσης. Για την ώρα, νομίζουμε πως η επαναγορά των μετοχών μας έχει πολύ καλύτερες δυνατότητες απόδοσης απ’ ό,τι η επένδυση σε scrubbers”, σημείωσε ο ίδιος.

    Μάλιστα, σχολίασε πως κάποιοι μπερδεύονται και νομίζουν ότι η εγκατάσταση scrubbers είναι υποχρεωτική στο πλαίσιο των νέων κανονισμών του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού που θα τεθούν σε ισχύ από το 2020. “Είναι μία επένδυση που πιθανόν να αυξήσει τα έσοδά σου, αποδεχόμενος έναν συγκεκριμένο κίνδυνο επενδύοντας ένα συγκεκριμένο ποσό. Τα scrubbers είναι μία επένδυση όπου πρέπει να κάνουμε διάφορες υποθέσεις για να δούμε κάτι το οποίο θα παράξει έναν ωραίο λόγο επιβράβευσης για τη χρήση μετρητών μας”, επεσήμανε, διευκρινίζοντας ότι μεταξύ αυτών των υποθέσεων είναι η αναμενόμενη διαφορά τιμής ανάμεσα στο πετρέλαιο με υψηλή συγκέντρωση θείου και σε αυτό με χαμηλότερη συγκέντρωση, η διαθεσιμότητα καυσίμων, τεχνικά ζητήματα και οι διακυμάνσεις των τιμών ναύλωσης.

    Όλες αυτές είναι υποθέσεις που θα πρέπει να κάνει κανείς για να δει μία συγκεκριμένη απόδοση αν όλα πάνε όπως τα περιμένει. Για την ώρα, δε βλέπουμε την πιθανή απόδοση ως επένδυση”, υπογράμμισε.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σε δημοπρασία πλοίο ναυτιλιακής ελληνικών συμφερόντων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Χ. Βαφειάς: Χαμόγελα στην StealthGas για τις προοπτικές στην αγορά του LPG

    MH ΧΑΣΕΤΕ: Κ. Κωνσταντακόπουλος: Πέντε containerships για το στόλο της Costamare



    ΣΧΟΛΙΑ