• Ναυτιλία

    Χ. Βαφειάς: Χαμόγελα στην StealthGas για τις προοπτικές στην αγορά του LPG

    Χάρης Βαφειάς ναυτιλία StealthGas

    Χάρης Βαφειάς. Εφοπλιστής


    Οι αρνητικές εξελίξεις στην ασιατική αγορά LPG που πυροδότησαν μία πτώση των τιμών ναύλωσης πλοίων LPG περιόρισαν τα έσοδα της ναυτιλιακής StealthGas (συμφερόντων του εφοπλιστή Χάρη Βαφειά), όμως η εταιρεία εμφανίζεται αισιόδοξη για τις προοπτικές στην αγορά, αναμένοντας μία σταθερή ανάκαμψη τα επόμενα χρόνια.

    Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η StealthGas, στο τρίτο τρίμηνο το καθαρό αποτέλεσμα ήταν ζημίες ύψους 787.300 δολαρίων, σημαντικά μικρότερες σε σχέση με τις ζημίες 2,61 εκατ. δολαρίων που εμφάνισε κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2017, ενώ το προσαρμοσμένο αποτέλεσμα ήταν κέρδη 325.668 δολαρίων, μειωμένα από τα κέρδη 1,08 εκατ. δολαρίων κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2017.

    Ο τζίρος της εταιρείας σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 10,9% ή 4,2 εκατ. δολάρια, στα 42,7 εκατ. δολάρια.

    Ήδη πάντως μετά το τέλος του τρίτου τριμήνου, και καθώς οι τιμές ναύλωσης άρχισαν και πάλι να παίρνουν την ανιούσα, η StealthGas έχει εξασφαλίσει μία σειρά από χρονοναυλώσεις πλοίων της, με τον πρόεδρο της εταιρείας, Michael Jolliffe, να σημειώνει πως τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς, δηλαδή η αυξανόμενη παραγωγή και κατανάλωση LPG, οι πολύ λίγες παραγγελίες νέων πλοίων και η γήρανση του παγκόσμιου στόλου, καθιστούν τη διοίκηση της StealthGas αισιόδοξη ότι για τα επόμενα χρόνια οι τιμές πρόκειται να ενισχυθούν έτι περαιτέρω.

    Το τρίτο τρίμηνο του έτους συνήθως έχει ένα στοιχείο αποδυνάμωσης λόγω εποχιακών παραγόντων, όμως επιπροσθέτως αυτό το τρίμηνο οι συνθήκες της αγοράς στην Ασία ήταν λιγότερο ευνοϊκές απ’ ό,τι συνήθως, καθώς είδαμε κάποιους ναυλωτές να μην ανανεώνουν τις χρονοναυλώσεις πλοίων σε άμεση συνέχιση, αφήνοντας έτσι περισσότερα από τα συνηθισμένα πλοία να λειτουργούν στην αγορά spot. Η αγορά στην Ασία έχει τώρα διορθωθεί και οι συμφωνίες ναύλωσης αυξάνονται, όπως φαίνεται και από τις 11 νέες χρονοναυλώσεις που έχουμε ολοκληρώσει από τα τελευταία μας αποτελέσματα”, εξήγησε ο ίδιος.

    Από τις 11 αυτές ναυλώσεις, οι οκτώ είναι διάρκειας 12 μηνών, η μία 6 μηνών και οι άλλες δύο μικρότερης διάρκειας. Μετά τις συμφωνίες αυτές, η StealthGas διαθέτει συμβόλαια αξίας 151 εκατ. δολαρίων, με κάύψη 84% για το υπόλοιπο του έτους και 59% για το 2019.

    Χάρης Βαφειάς StealthGas ναυτιλία
    Χάρης Βαφειάς, επικεφαλής StealthGas

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Π. Κασιδόκωστας-Λάτσης: Tα νέα σχέδια της Latsco για την αγορά LNG

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Δ. Διαμαντίδης: Η ηχηρή κίνηση της Delta Tankers που τη βάζει για τα καλά στον χάρτη των VLCCs

    MH ΧΑΣΕΤΕ: Κ. Κωνσταντακόπουλος: Πέντε containerships για το στόλο της Costamare



    ΣΧΟΛΙΑ