• Business

    Σ. Κόκκαλης: Εταιρεία ακινήτων 200 εκατ. στα νέα σχέδια της Intracom

    Σωκράτης Κόκκαλης (intralot)

    Σωκράτης Κόκκαλης


    Εταιρεία ακινήτων με χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 200 εκατομμυρίων ευρώ χτίζει η Intracom, στο πλαίσιο του μετασχηματισμού της σε εταιρεία επενδύσεων, βάζοντας στο κάδρο και τη δημιουργία ΑΕΕΑΠ.

    Απουσία του Σωκράτη, αλλά και του Κωνσταντίνου Κόκκαλη, ο Δημήτρης Κλώνης ανέλαβε να ενημερώσει τους μετόχους για τη δραστηριότητα της Intracom Properties, στην οποία περνούν ιδιόκτητα και μισθωμένα ακίνητα της holdings. «Ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργήσει η νέα εταιρεία θα δώσει τη δυνατότητα της βέλτιστης αξιοποίησης των ακινήτων της και όχι μόνο. Θα προχωρήσουμε στην αξιοποίηση και άλλων ακινήτων που ενδεχομένως αποκτήσει η Intracom Properties, σε συνεργασία και με άλλους που δραστηριοποιούνται στον κλάδο», διευκρίνισε το δεξί χέρι του Σωκράτη Κόκκαλη, κατά τη διάρκεια της χθεσινής γενικής συνέλευσης, οπότε επικυρώθηκε η απόσχιση του κλάδου real estate από την εισηγμένη.

    «Ξεκινάμε με περιουσία 65 εκατ. ευρώ και η πρώτη μας σκέψη είναι, σε πρώτη φάση, να φτάσουμε σε χαρτοφυλάκιο αξίας 200 εκατ. ευρώ», είπε ο κ. Κλώνης, επιβεβαιώνοντας πως στο κάδρο είναι τόσο η μετατροπή της νεοσύστατης εταιρείας ακινήτων σε ΑΕΕΑΠ, όσο και η εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε ότι ο σκοπός δεν είναι να αξιοποιηθεί μόνο το σύνολο των ακινήτων που έχει στην κατοχή της η Intracom Properties, αλλά και η αγορά ακινήτων «προς το συμφέρον των μετόχων».

    Δημήτρης Κλώνης

    Εξάλλου, η «μαγιά» της Intracom Properties αποτελείται από μόλις έξι ακίνητα – εμπορικής αξίας μεγαλύτερης των 65 εκατ. -, συνολικής επιφάνειας 88.504 τ.μ., σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης που συνοδεύει το σχέδιο απόσχισης. Στο χαρτοφυλάκιο ανήκουν και το μεγάλο συγκρότημα κτιρίων 27.649 τ.μ. στην Παιανία, τα οποία φιλοξένησαν τις δραστηριότητες του ομίλου Κόκκαλη – και αυτές από τις οποίες έχει πλέον αποεπενδύσει. Κατά τα λοιπά, απαρτίζεται από πενταώροφο αυτοτελές επαγγελματικό κτίριο 6.582 τ.μ. στην οδό Αδριανείου, στην περιοχή των Ελληνορώσων εξ’ ολοκλήρου μισθωμένο στη Vodafone, που εκμεταλλεύεται η Intracom βάσει χρηματοδοτικής μίσθωσης με τη Eurobank. Επίσης, στην Intracom Properties περνούν χώροι γραφείων στο Δαχτυλίδι, στη λεωφόρο Κηφισίας 64 και στη συμβολή με την Σαμπάγ Χουρί 3, στο Μαρούσι, εκμισθωμένοι στο Ίδρυμα Κόκκαλη, στη Sportnews και στην Trade Estates του ομίλου Φουρλή, καθώς και οικόπεδο 15 στρεμμάτων στη Βιστωνίδα της Ξάνθης.

    Στρατηγική της Intracom Properties είναι η επέκταση σε ακίνητα με χρήσεις εμπορικές, τουριστικές και οικιστικές, πέρα από τον κλάδο των γραφείων, σύμφωνα με τον κ. Κλώνη, ο οποίος πάντως δεν έδωσε σαφείς διευκρινίσεις για το μέλλον της Intradevelopment και την πιθανότητα συγχώνευσής με τη νέα εταιρεία. Όπως είπε ο ίδιος, μέχρι τέλος του μήνα ολοκληρώνονται οι διαδικασίες της απόσχισης, με τον Σωτήρη Μπακαγιάννη, επικεφαλής της Intradevelopment να αναλαμβάνει χρέη διευθύνοντος συμβούλου. Θυμίζουμε πως η Intradevelopment ανέπτυξε ξενοδοχεία στη Μύκονο για λογαριασμό της Intrakat, όπως και το ξενοδοχείο Milos στην Κολοκοτρώνη, ενώ συμμετέχει με 34% στην Κέκροψ – ποσοστό στην εισηγμένη, γνωστή για τις δικαστικές διαμάχες με φόντο το πρώην λατομείο Ψυχικού, διακρατά και η ΓΕΚ Τέρνα.

    Πού θα κατευθυνθούν τα 500 εκατ. της Intracom Holdings

    Πάντως, το real estate δεν είναι ο μόνος τομέας στον οποίο θα τοποθετήσει κεφάλαια η Intracom, που διαθέτει ταμειακά διαθέσιμα 200 εκατομμυρίων, ποσό το οποίο μπορεί με τη μόχλευση να εξασφαλίσει επενδυτική ικανότητα μισού δισεκατομμυρίου. Ο κ. Κλώνης προανήγγειλε «σπουδαία πράγματα» από την Intracom το 2023 και μίλησε για τη μετατροπή της παλιάς Intracom «σε κάτι νέο». «Φεύγουμε από την παραγωγή, αλλά δεν πρόκειται για έναν κύκλο που έκλεισε, πρόκειται για αλλαγή πορείας. Η Intracom είναι από μόνη της ένας σοβαρό brand name». Με τις συζητήσεις για την πώληση της Intracom Defence σε Ισραηλινούς επενδυτές να βρίσκονται εν εξελίξει, υπολογίζεται ότι το «ταμείο» της Intracom μπορεί να φτάσει τα 300 εκατ., μετά την αποεπένδυση.

    Ο όμιλος Κόκκαλη έχει ξεκινήσει ήδη συζητήσεις για την τοποθέτηση κεφαλαίων σε επιχειρήσεις, ενώ στο ραντάρ είναι κλάδοι όπως η τεχνολογία, τα τυχερά παιχνίδια και η ενέργεια. Θυμίζουμε πως στο τέλος του 2022, η οικογένεια Κόκκαλη σύστησε την Intracom Ventures, εταιρεία συμμετοχών με μετοχικό κεφάλαιο 30 εκατομμυρίων, τα οποία θα διοχετευτούν σε εταιρείες τεχνολογίας, ναυτιλίας, τουρισμού και ψυχαγωγίας. Σύμφωνα με τον κ. Κλώνη, η Intracom Ventures θα παραμείνει ξεχωριστή επιχειρηματική οντότητα.

    Διαβάστε επίσης:

    Intracom: Εγκρίθηκε από την ΕΓΣ η διάσπαση του κλάδου ακινήτων

    Intracom: Μετοχές αξίας 4,455 εκατ. ευρώ αγόρασε η Strongview του Δημήτρη Θεοδωρίδη

    Intracom: Στα 44,3 εκατ. ευρώ οι ενοποιημένες πωλήσεις στο εννεάμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ