• Business

    Reuters: Microsoft και OpenAI σχεδιάζουν project 100 δισ. δολαρίων για data center με υπερυπολογιστή Τεχνητής Νοημοσύνης

    Satya Nadella, CEO Microsoft Φωτογράφος: Chona KasingerBloomberg

    Satya Nadella, CEO Microsoft Φωτογράφος: Chona KasingerBloomberg


    H Microsoft και το OpenAI σχεδιάζουν ενα project για κέντρο δεδομένων που θα μπορούσε να κοστίσει έως και 100 δισεκατομμύρια δολάρια και το οποίο θα περιλαμβάνει έναν υπερυπολογιστή τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται «Stargate», σύμφωνα με δημοσιεύματα.

    Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι η Microsoft πιθανότατα θα είναι υπεύθυνη για τη χρηματοδότηση του έργου, ενώ επικαλούνται άτομα που εμπλέκονται σε ιδιωτικές συνομιλίες σχετικά με την πρόταση.

    Οι εταιρείες δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα του Reuters για σχολιασμό.

    Η επόμενη σημαντική αναβάθμιση τεχνητής νοημοσύνης του OpenAI αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές του επόμενου έτους, ανέφεραν οι πληροφορίες, προσθέτοντας ότι τα στελέχη της Microsoft θέλουν να λανσάρουν τον υπερυπολογιστή Stargate το 2028.

    Ο προτεινόμενος υπερυπολογιστής με έδρα τις ΗΠΑ θα είναι ο μεγαλύτερος σε μια σειρά εγκαταστάσεων που θέλουν να κατασκευάσουν οι εταιρείες τα επόμενα έξι χρόνια, πρόσθεσαν οι ίδιες πληροφορίες

    To Stargate ανήκει στην  λεγόμενη «πέμπτη φάση» των σχεδίων για υπερυπολογιστές από τις δύο εταιρείες. Η Microsoft εργάζεται προς το παρόν πάνω στην σχεδίαση ενός μικρότερου υπερυπολογιστή, για την «τέταρτη φάση» του σχεδίου της για το OpenAI, τον οποίο σκοπεύει να κυκλοφορήσει γύρω στο 2026.

    Η Microsoft και το OpenAI βρίσκονται στη μέση της «τρίτης φάσης» του σχεδίου τους, με το μεγάλο μέρος του κόστους των επόμενων δύο φάσεων να περιλαμβάνει την προμήθεια των τσιπ τεχνητής νοημοσύνης που χρειάζονται.

    «Σχεδιάζουμε πάντα για την επόμενη γενιά καινοτομιών υποδομής που απαιτούνται για να συνεχίσουμε να πιέζουμε τα όρια της ικανότητας τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε ο Frank Shaw, εκπρόσωπος της Microsoft, σε δήλωση του.

    Διαβάστε επίσης

    Microsoft: Ξεκινάει η επένδυση, στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το πρώτο Data Center – Τι ακολουθεί

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Σε RENCO – ΤΕΡΝΑ Α.Ε. η κατασκευή του 1ου Data Center της Microsoft

    Microsoft: Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε Data Center στην Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ