• Business

    Restart στο λιανεμπόριο: Η δύσκολη αρχή, οι «επαναστάτες» με… αιτία και οι διευκρινίσεις που αναμένονται

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    «Κάθε αρχή και δύσκολη». Κάπως έτσι θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου καθώς συνοδεύθηκε από αρκετή σύγχυση, απογοήτευση στους «αποκλεισμένους» και ένα βαρύ πρόστιμο για την Notos Com.

    Στην τελευταία επιβλήθηκε «καμπάνα» ύψους 8.000 ευρώ γιατί σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές δεν συμμορφώθηκε με την απαγόρευση λειτουργίας των πολυκαταστημάτων (η ίδια πάντως αρνείται ότι παρανόμησε και επιμένει πως κινήθηκε με βάση την σχετική ΚΥΑ, η οποία τις έδινε τη δυνατότητα να ανοίξει τα καταστήματά της).

    Σε γενικές γραμμές, φαίνεται πως τα χαμόγελα επέστρεψαν στον εμπορικό κόσμο, αφού ύστερα από σχεδόν δυο μήνες μπόρεσε και πάλι να υποδεχθεί τους καταναλωτές, έστω και με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις (click away, click inside & ανώτατο όριο 20 ατόμων). Πολλοί προσδοκούν σε σημαντική αναθέρμανση της ζήτησης ενόψει και της εορταστικής περιόδου του Πάσχα αλλά λόγω και των καταναλωτικών αναγκών που έχουν συσσωρευθεί όλο το προηγούμενο διάστημα.

    Μεγάλο «στοίχημα» παραμένει η ορθή τήρηση των μέτρων προστασίας, αφού κυβερνητικά στελέχη προειδοποιούν πως  σε περίπτωση που διαπιστωθεί καταστρατήγησή τους δεν θα διστάσουν να επιβάλλουν νέο lockdown. Παράγοντες και φορείς της αγοράς απευθύνουν διαρκώς συστάσεις στους επαγγελματίες να εφαρμόζουν με θρησκευτική ευλάβεια τους κανόνες, υπογραμμίζοντας πως είναι ζωτικής σημασίας να μην ξανακλείσουν τα καταστήματα ενώ επαναλαμβάνουν την ανάγκη πρόσθετης στήριξης των επιχειρήσεων  κατά την επανεκκίνηση της οικονομίας.

    Κάποιοι θεωρούν επιβεβλημένο ένα πακέτο αντίστοιχο με αυτό που δόθηκε στην εστίαση, το οποίο προβλέπει σημαντικά κεφάλαια κίνησης ενώ υποστηρίζουν πως χρειάζεται να υπάρξει ειδική μέριμνα (π.χ. αποζημίωση) για τα αποθέματα της περασμένης σεζόν που ενδέχεται να μείνουν αδιάθετα. Μόνο έτσι λένε, θα αποτραπούν τα χειρότερα και θα αποφευχθεί ένα κύμα απολύσεων και λουκέτων κατά την επαναφορά της οικονομίας στην κανονικότητα, επισημαίνοντας πως πολλές επιχειρήσεις έχουν «κοκκινίσει» παρά την στήριξη που παρέχει η Πολιτεία.

    Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωποι εμπορικών κέντρων (malls) και πολυκαταστημάτων δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους για τον τρόπο που εξαιρέθηκαν από την «πρεμιέρα» και με αφορμή το περιστατικό με την Notos Com περιμένουν διευκρινίσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, προκειμένου οι οποίες θα αποσαφηνίζουν εάν μπορούν να ανοίξουν ή όχι, άμεσα τα καταστήματά τους.

    Διαβάστε επίσης:

    Αδ. Γεωργιάδης στο mononews: Ποιο είναι το κριτήριο για να ανοίξει ή όχι ένα κατάστημα, τι λέει για τα Notos

    Το απόλυτο χάος στο λιανεμπόριο: Κλειστά τα attica, πρόστιμα στα Notos, ανοιχτά Hondos, Galerie, Sephora και καταστήματα μεγαθήρια

    «Πόλεμος» στο λιανεμπόριο με πρόστιμα στην Notos – Τι δηλώνει η εταιρεία στο mononews



    ΣΧΟΛΙΑ